Het Nederlandse elftal is na enkele sobere jaren – waarin het onder andere het WK en het EK miste – terug op het goede spoor. Oranje timmerde aan de weg terug met smaakmakers zoals Frenkie de Jong en Virgil van Dijk, maar toch vooral met de man die voor de doelpunten moet zorgen: Memphis Depay. Met twee goals en twee assists tegen Wit-Rusland en daarna één goal en één assist tegen Duitsland, had hij een voet in elke goal in de beginfase van deze EK-kwalificatiecampagne

Memphis – zo wordt hij het liefst genoemd – was volgens velen een van de grootste Nederlandse talenten. Al bij de jeugdploegen stak hij erbovenuit, waardoor hij al op vrij jonge leeftijd (12 jaar) terechtkwam bij PSV. De verwachtingen en het verdere verloop van zijn carrière waren dus niets anders dan veelbelovend.

In het seizoen ’11-’12 kwam Memphis reeds uit voor het eerste elftal van PSV. Hij kreeg ‘slechts’ 130 speelminuten, maar had hiermee genoeg om zijn eerste drie doelpunten voor de Eindhovenaren te maken. Zijn hoogtepunt bij PSV was ongetwijfeld zijn laatste seizoen, waarin hij 22 keer scoorde in de competitie en er ook 5 maakte in Europa. Met deze toch wel bijzonder goede statistieken versierde hij een transfer naar de Engelse recordkampioen, Manchester United, in de zomer van 2015.

Het hoofdstuk Manchester United was voor Depay niet echt iets om over naar huis te schrijven. Het begon nochtans goed, in zijn eerste Champions League-match voor The Red Devils – in het legendarische Theatre of Dreams – scoorde hij meteen twee keer en gaf hij in het slot nog een assist tegen de toenmalige tegenstander Club Brugge. Maar hierna gingen de prestaties van Depay bergafwaarts en werd hij uiteindelijk ook verwezen naar de bank. De aanvaller verbleef uiteindelijk maar anderhalf jaar bij de club en verhuisde naar het Franse Olympique Lyon.

Depay kwam aan bij Les Gones halverwege het seizoen. Hij kon dus niet meteen rekenen op een basisplaats. Toch knokte hij zichzelf in de ploeg met vijf treffers en acht assists in zijn eerste seizoenshelft. In zijn tweede seizoen werd de Nederlander een broodnodige speler voor het elftal van Bruno Genesio. Depay speelde bij Lyon al op heel wat posities: diepe spits, flankspeler, aanvallende middenvelder en valse spits. Dit was voor hem helemaal geen probleem, zolang hij maar speelminuten kreeg. Door de goede prestaties van Depay in de afgelopen 2 jaar, waarin Lyon derde en vierde eindigde in de Ligue 1, is hij nu hét koninginnenstuk op het schaakbord geworden bij Lyon.

In eigen land zorgt dit natuurlijk ook voor de nodige populariteit. Dit niet altijd door zijn prestaties op het veld. Depay is naast een goede voetballer ook nog eens een uitstekende rapper. Zo bracht hij samen met landgenoot Promes het liedje “LA Vibes” uit, dat op Youtube viraal ging. En wat later bracht hij de single “NO LOVE” uit, met meer dan vier miljoen streams op Spotify. Eén ding is dus zeker, als Memphis ooit zou moeten stoppen met voetballen, weet hij waar hij zich kan mee bezig houden. Mocht dat nog nodig zijn…

Depay heeft dus een vrij wisselvallige carrière achter de rug, maar is nu wel dé man in vorm die het Nederlands elftal zal moeten helpen om zich na twee gemiste toernooien te plaatsen voor het komende EK. Een kwalificatie waar het hele Oranje legioen naar smacht!