Het is bijna het einde van het seizoen en dan begint het weer spannend te worden in sommige bestuurskamers. De licentiecommissie moet zich over de situatie van elke club buigen. Hebben alle clubs nog voldoende financiële middelen? Zijn er geen zaken aan de hand in de bestuurskamer die niet toegestaan zijn? Of zijn er zelfs zaken gebeurd die de competitie beïnvloed hebben? Dit seizoen is er voor elk voorbeeld wel een slachtoffer dat onder de loep wordt genomen.

Moeskroen

Moeskroen is een club die al jaren beticht wordt van een foutieve constructie binnen hun bestuur. Er wordt al meerdere jaren beweerd door verschillende clubs en personen dat Moeskroen in handen zou zijn van een makelaar. Dit is volgens de voetbalwet verboden en dit kan Moeskroen dus zijn licentie kosten. Sinds enkele weken zijn er echter ook onderzoeken naar schriftvervalsing, oplichting en witwaspraktijken. Ondertussen werd Rui Pinto van Football Leaks ook reeds ondervraagd over bepaalde bezwarende documenten die hij gelekt heeft. Voor Les Hurlus zou het dus al zeker slecht kunnen aflopen wanneer de KBVB beslist dat ze vanwege bepaalde bewijzen geen licentie krijgen.

Waasland-Beveren en KV Mechelen

In oktober van afgelopen jaar ontplofte er een bom in het Belgische voetbal. Er werden bij verschillende clubs huiszoekingen gedaan naar aanleiding van ‘vermoeden van matchfixing’. Uiteindelijk werd de focus vooral gelegd op Waasland-Beveren en KV Mechelen. De teams speelden vorig seizoen op de laatste en beslissende speeldag tegen elkaar en deze wedstrijd werd onder de loep genomen. Er zouden meerdere contacten geweest zijn tussen spelersmakelaar Veljkovic en bestuursleden van de clubs om KV Mechelen te laten winnen en zo degradatie te voorkomen. In dit onderzoek wordt er voor 15 juni een beslissing verwacht, die ook voor KV Mechelen en Waasland-Beveren degradatie zouden kunnen betekenen naar 1e amateur.

Tubeke

Als laatste staat ook Tubeke er niet goed voor om zijn licentie te halen. De Waals-Brabanders lieten maandag weten op hun website dat ze niet alle benodigde documenten konden overhandigen aan de licentiecommissie. Op 3 april krijgen Les Sang et Or nog de kans om zich te verdedigen aan de groene tafel. Wanneer de club tegen deze datum nog steeds niet alle documenten kan voorleggen als bewijs van continuïteit, dan zal er in Tubeke volgend seizoen geen profvoetbal gespeeld worden.

Mogelijke scenario’s

  • Moeskroen of Waasland-Beveren krijgen geen licentie: KV Mechelen promoveert, indien zij hun licentie krijgen. Indien niet promoveert Beerschot Wilrijk. Lokeren mag in dit geval in 1A blijven.
  • Moeskroen EN Waasland-Beveren krijgen geen licentie: KV Mechelen en Beerschot promoveren beiden. Indien Mechelen zijn licentie niet krijgt, zal Union samen met Beerschot promoveren naar 1A. Lokeren mag ook in dit geval in 1A blijven.
  • KV Mechelen krijgt geen licentie: Beerschot Wilrijk mag in de plaats van de Kakkers promoveren naar 1A. Lokeren zal in dit scenario moeten afzakken naar 1B.
  • Tubeke krijgt geen licentie: De verliezer van play-off 3 (indien dit niet Tubeke is) mag in 1B blijven, Tubeke zal dan in zijn plaats afzakken naar 1e amateur.

Wat zijn de gevolgen voor 1e amateur?

Wanneer één van bovengenoemde clubs zijn licentie niet krijgt, zullen de twee hoogst geplaatsten uit eerste amateur met een proflicentie promoveren naar 1B. Indien er meerdere clubs wegvallen uit de profreeksen zullen er dus ook meerdere teams kunnen promoveren naar de 2e afdeling van het Belgische voetbal. Uit de 1e amateurdivisie zijn er slechts 5 teams die een licentie voor het profvoetbal aanvroegen. Enkel Deinze, Lierse Kempenzonen, Virton, RWDM en Seraing deden dit. Het is dus perfect mogelijk dat Seraing, dat momenteel 10e staat, kan promoveren naar 1B.