Na de interlandbreak komen zowel spelers als staff fris en fruitig terug naar hun respectievelijke ploeg. In de eindfase van het seizoen leveren de grote clubs zuinige overwinningen, en zijn het de middenmoters die het mooie weer maken. We analyseren de beste prestaties.

Premier League: Youri Tielemans
Het is een eufemisme als we zijn eerste seizoenshelft als matig beschrijven. Zowel voor hem als de clubs, AS Monaco, is het een turbulent seizoen. Na twee trainerswissels wordt hij de deur gewezen. Op huurbasis naar the Midlands is het resultaat. Twee maanden later blijkt dit een godsgeschenk te zijn. Onder Brendan Rodgers is hij de draaischijf in een jonge Leicester-ploeg.

Hij is de patron van een ‘new-look’ Leicester, want hij is een van de eerste spelers op het wedstrijdblad. Tegen een spartelend Bournemouth kan de jonge middenvelder zich opnieuw volledig uitleven. Met 70 geslaagde passes haalt hij een nauwkeurigheid van 90%, waarmee hij ook drie sleutelpasses levert, vergezeld van een assist. Met twee dribbels en twee geblokkeerde schoten toont hij dat hij van alle markten thuis is. Vijf van de zeven duels worden ook gewonnen. De wedstrijd wordt met 2-0 gewonnen, en Tielemans is na zeven wedstrijden rechtstreeks betrokken bij vier doelpunten. Het Anderlecht-jeugdproduct is nu al een publiekslieveling bij The Foxes. Na zijn sterke start mag het ook niet verbazen dat de Leicester-aanhang nu al schreeuwt om de transfer permanent te maken in de zomer.

Bundesliga: Benito Raman
Ook in de Bundesliga blinken de Belgen uit, en deze keer is het niet Axel Witsel. Bij Fortuna Düsseldorf spelen er twee: Dodi Lukebakio en Benito Raman. Het is de tweede die tegen Borussia Mönchengladbach uitblinkt. Düsseldorf lijkt al een tijdje zeker van het behoud, dus kan de ploeg bevrijd voetballen. De pijlsnelle flankaanvaller profiteert hiervan tegen Die Fohlen.

De uitploeg bepaalde lang het tempo in de Bundesliga, maar zit nu al twee maanden op het verkeerde spoor. Benito Raman legt hun zwakte na de winterstop nogmaals bloot: de ploeg van Thorgan Hazard is te pakken op de counter. Hazard & co beginnen wederom enorm aanvallend aan de partij, waardoor ze ruimte laten achterin. Dit wordt snel en pijnlijk gestraft. Na amper een kwartier scoort de thuisploeg drie keer, jawel, op de counter. Raman neemt drie keer de assist voor zijn rekening, een hattrick. Voor Fortuna is dit genoeg, de bus wordt dus geparkeerd. Gladbach heeft nog veel balbezit, maar dat resulteert niet in grote kansen. De wedstrijd is gespeeld. Zakaria kan laat nog een eerredder scoren, maar dat is lang niet genoeg. Het verdict? Een knappe 3-1-overwinning voor de thuisploeg, en zakken naar virtuele Europa League-kwalificatie voor de uitploeg.

La Liga: Dani Parejo
Zowel Sevilla als Valencia kennen moeilijke seizoenen. Kwalificatie voor Europa is nog geen zekerheid, maar dat is eigenlijk vooral de verdienste van Getafe en Alavés. In een onderling duel is alles minder dan de drie punten dus niet genoeg. In het Ramon Sanchez-Pizjuan-stadion lijkt enkel de thuisploeg effectief te willen winnen. Sevilla creëert veel, maar krijgt niet veel schoten binnen het doelkader. Pas in de extra tijd van de eerste helft valt er een grote kans.

Ever Banéga – duidelijk geen verdediger – haalt José Gaya hard neer in de grote rechthoek. Wat eigenlijk Valencia’s eerste uitgespeelde kans lijkt, resulteert in een strafschop. Met een specialist als Parejo in de ploeg wordt die dan ook feilloos omgezet. Toch is het vooral als controleur en verdeler dan hij uitblinkt. Hij wint nagenoeg alle duels die hij aangaat, onderschept drie aanvallen en kan een gevaarlijk schot verwerken. De Spanjaard is telkens opnieuw het rustpunt wanneer de uitploeg eindelijk de bal heeft. Enkel hij kan de bal in eigen rangen houden en strooit met afgemeten passes, op zoek naar een tegenaanval. De wedstrijd eindigt uiteindelijk met het kleinste verschil. Valencia heeft drie punten meer dan Sevilla, dat nog een match tegoed heeft.

Serie A: Francesco Vicari
Frosinone en SPAL zijn twee vrij anonieme ploegen in de Serie A. Een confrontatie trekt dus weinig toeschouwers, maar voor beide ploegen staat er wel nog wat op het spel. Frosinone, met acht punten achter Empoli, heeft nog een kleine hoop om in de hoogste klasse te blijven. SPAL heeft een kleine marge, maar moet absoluut punten winnen.

Voor SPAL was het plan duidelijk. Verdedigen, verdedigen, verdedigen en hopen op een toevalstreffer. Frosinone komt maar liefst tot 25 schoten, maar dankzij een goed blok van de uitploeg eindigen er maar zes op doel. Die kansen waren ook makkelijke ballen voor de keeper. Als centrale man in de defensie leidt Vicari het blok. Zijn duelkracht en strijd zetten de toon, gecombineerd met efficiënte passing. Na een kwartier buffelt hij een hoekschop aan de eerste paal in de verste hoek binnen. Hij laat zijn tegenstrever alleen en verschalkt een kansloze doelman. Dankzij deze vroege voorsprong kon de uitploeg die ook tot het laatste fluitsignaal verdedigen. SPAL wint met het kleinste verschil en en boekt vooruitgang in de Serie A.

Ligue 1: Nuno Da Costa
Amper een kleine week na de verrassende Coupe de la Ligue-winst gaat Strasbourg opnieuw aan de bak. Ze ontvangen Stade de Reims, de ploeg van Thomas Foket en Björn Engels. Beide ploegen zijn, naar eigen verwachtingen, aan een sterk seizoen bezig. Reims staat knap zesde, en probeert nog alles uit de kast te halen om een Europees ticket te bemachtigen. Het zal dan toch beter voor de dag moeten komen in de resterende wedstrijden. Op verplaatsing bij Strasbourg, negende in de stand met 39 punten, worden ze compleet van de mat gespeeld.

Met de vierde beste verdediging in Frankrijk wordt je niet vaak vernederd, en als dat gebeurt, verwacht je dat tegen een grootmacht. Woensdag is het toch Strasbourg dat brandhout maakt van Reims. De wedstrijd gaat goed op en neer met een evenwichtig aantal kansen. Op slag van rust wordt de score geopend na een krachtige kopbal van Nuno Da Costa aan de rand van de grote baklijn. De rustspeech van David Guion valt compleet in duigen. Reims lijkt aangeslagen, want in minuut 46 verdubbelt Strasbourg de score. De thuisploeg blijft dominant, en flankspeler Da Costa zorgt voor constante dreiging. Strasbourg diept de score verder uit, en Da Costa maakt de match compleet met een penalty een kwartier voor tijd. Net geen forfaitscore, maar 4-0 volstaat voor een klinkende zege. De ploeg van Matz Sels en Stefan Mitrovic blijft negende met 42 punten.