In de 1ste klasse amateur loopt het seizoen op z’n laatste benen. Bovenin lijkt alles zo goed als beslist. Onderin daarentegen is de degradatiestrijd een echte thriller. Met 6 teams die zich nog kunnen redden is alles nog te beslissen in de laatste 2 speeldagen. We bekijken in dit artikel de speelschema’s van de betrokken clubs.

Sporting Châtelet

Sporting Châtelet hoeft niet meer te wanhopen. Ondanks het verlies in eigen huis tegen Seraing, mag het eigenlijk niet meer misgaan voor de Henegouwers. Het heeft komend weekend genoeg aan een overwinning om zich definitief te handhaven in 1ste amateur. Châtelet wacht eerst de lastige verplaatsing naar Virton en ontvangt op de laatste speeldag het al gedegradeerde Knokke FC.

KSK Heist

Het zag er lange tijd benard uit voor de manschappen van trainer Karel Keleman. Na de winterstop trokken de Zwanen de scheve situatie alsnog recht met enkele knappe resultaten. Zo haarde het onder andere een puntje bij profclub Virton en won het op het veld van RWDM. Daarnaast gingen ook rechtstreekse concurrenten Geel, Dessel en Knokke voor de bijl. Toch is Heist nog niet helemaal zeker van het behoud. Het staat nu op 3 punten van een barrageplaats. Heist kan zich in geval van puntengewin snel redden, maar heeft nog 2 lastige wedstrijden voor de boeg. Ze ontvangen eerst FC Luik en trekken op de laatste speeldag naar Lierse Kempenzonen.

KSV Oudenaarde

Oudenaarde leek lange tijd een rustig seizoen te draaien in het klassement. Het verloor de afgelopen weken echter een karrevracht aan punten. De andere ploegen in onderste regionen pakten wél punten. Na de verliespartij van afgelopen weekend bij leider Thes Sport, moet het Eendracht Aalst naast zich dulden, ASV Geel volgt op 1 punt afstand. Oudenaarde staat voorlopig nog op een veilige plaats, maar kan zich geen puntenverlies meer veroorloven. KSVO speelt volgende speeldag de derby op Deinze en treft dan in eigen huis RWDM.

Eendracht Aalst

De Ajuinen stonden lange tijd op een rechtstreekse degradatieplaats, maar de laatste weken zijn ze aan de beterhand. Het won afgelopen speeldag knap van titelkandidaat Deinze (1-0) en blijft zo op de 13de plaats en speelt voorlopig barrages. Den Iendracht maakt de verre verplaatsing naar Seraing en ontvangt dan Dessel Sport.

ASV Geel

De Geelse Zotten leken enkele weken geleden ten dode opgeschreven. Na het verlies in eigen huis leken de mannen van Bart Janssens de redding te kunnen opgeven. Maar na een 9/9 met onder meer een stunt tegen Lierse Kempenzonen (1-3) en een overtuigende zege tegen RWDM (3-0) mogen ze nog hopen op de redding. Het moet dan wel rekenen op puntenverlies van Aalst en/of Oudenaarde. Het pakt dus maar best punten de komende wedstrijden. Geel trekt nog naar Knokke en is dan gastheer voor Dender, beide tegenstanders hebben weinig te winnen of verliezen.

Dessel Sport

Dessel is één van de grootste verrassingen in deze degradatiestrijd. Het speelde vorig jaar nog de eindronde voor de promotie naar 1B, maar vecht nu dus voor het behoud. De Desselaars zitten in een woelige periode. Het zette op een maand tijd maar liefst twee trainers op straat. Eerst kreeg Patrick Witters zijn C4 en na het verlies in de derby tegen Geel mocht ook Mathieu Mertens opkrassen. Dessel heeft het lot niet meer in eigen handen en staat op een 15de en voorlaatste plaats. Eerst ontvangen ze Rupel Boom in het Armand Melisstadion, dan volgt de verplaatsing naar Aalst.

Advertentie