Terwijl Borussia Dortmund de Duitse titelstrijd spannend houdt, wordt het Parijse titelfeestje verpest. De degradatiekandidaten in Spanje en Italië kunnen rekenen op een uitstekende doelman, en een veredeld B-elftal van Tottenham Hotspurs vernedert degradant Huddersfield. We bespreken de helden van het afgelopen voetbalweekend.

Premier League: Lucas Moura
Juan Foyth, Davinson Sanchez, Kyle Walker-Peters, Victor Wanyama, Ben Davies, Fernando Llorente en Lucas Moura. Dat zijn zeven spelers die doorgaans vrede moeten nemen met een wisselstatuur. Nadat The Spurs in de Champions League het Manchester City van Pep Guardiola kunnen neutraliseren, krijgen maar liefst zeven basispionnen rust met het oog op de verplaatsing van woensdag. Dit zijn Hugo Lloris, Jan Vertonghen, Moussa Sissoko en Christian Eriksen.

Aangezien de vermoeide vaste waarden vooral de basisstructuur moeten verzorgen, is het aan de frisse jongens om op te staan en acties te maken. Huddersfield mag dan wel al gedegradeerd zijn, en de thuisploeg mag dan wel met een veredeld B-elftal spelen, toch blijft dit een wedstrijd vol intensiteit. Tottenham zit nog volop in de strijd voor de top-4, en er zijn genoeg spelers bij Huddersfield die indruk willen maken met het zomermercato in aantocht. Toch zijn de bankzitters uit Noord-Londen twee maten te sterk voor The Terriers.

Lucas Moura, die met zijn ruwe snelheid vaak van de bank het verschil moet proberen maken, had de richtlijnen van Pochettino duidelijk opgevolgd. Na de eerste twintig, trage, minuten zet bliksemafleider Llorente Wanyama alleen voor doel. Die werkt beheerst af. De sluizen staan vanaf dan wagenwijd open, en daar profiteert Moura al drie minuten later opnieuw van. Via een een slimme loopactie komt hij los van zijn verdediger. Sissoko bedient hem in het strafschopgebied en uit een scherpe hoek werkt de kleine Braziliaan staalhard af. Na nog eens twintig minuten balbezit eindigt de eerst helft met een 2-0-tussenstand.

Na de rust wisselt Tottenham een stukje van dat balbezit in voor doelkansen, maar we zien geen doelpunten tot vlak voor het einde. Enkele minuten voor het einde van de reguliere speeltijd vindt Christian Eriksen hem na een counter. Na een botsende voorzet heeft de vinnige schaduwspits amper één controle nodig om beheerst af te werken. Het kwaliteitsverschil, en fysieke verschil, wordt in de 93ste minuut nogmaals duidelijk nadat de ingevallen Heung-Min Son na een tegenaanval Lucas Moura wederom alleen in de zestien het balbezit geeft. Op gelijkaardig wijze als zijn eerste doelpunt rondt Moura de kans, en zijn hattrick, beheerst af.

De flitsende Braziliaan scoort zijn achtste, negende en tiende doelpunt van het seizoen. Dankzij de klinkende overwinning blijft Tottenham Hotspur één punt voor aartsrivaal Arsenal op de derde plek in de Premier League.

Bundesliga: Jadon Sancho
Bayern München mag de Bundesliga dan wel met één punt leiden, de titelstrijd is nog lang niet beslist. Met nog zes matchen te gaan voelt de Beierse club nog steeds de hete adem van Borussia Dortmund in hun nek, waarop het een kloof van negen punten vers kon dichten. Beide ploegen zijn dus verplicht achttien op achttien te pakken, en moeten hopen op een uitschuiver van de ander. Tegen Mainz 05 lijkt Dortmund al uit te schuiven, maar ontsnapt het op miraculeuze wijze aan een late gelijkmaker.

De thuisploeg wilt de 5-0-vernedering van vorig weekend doorslikken met een statement. Tegen Mainz 05, een vaste middenmoter, zou dit in principe geen probleem mogen zijn. De selectie kampt echter met licht blessureleed. Hierdoor moeten Marius Wolf en Julian Weigl in de verdediging acteren, een aanvaller en middenvelder respectievelijk. Verder kan het aanvallend en in het middenveld op een fitte ploeg rekenen. Dit is vanaf de aftrap duidelijk, want ze laten er geen gras over groeien. De uitploeg krijgt geen ademruimte en wordt een volledige helft achteruit gedrukt.

Jadon Sancho heeft amper een goed kwartier nodig om de score te openen. De verdedigingslinie van de uitploeg staat veel te hoog, en dat wordt dan ook afgestraft. Wolf vindt Götze in de rug van de defensie, die na een uitstekende borstcontrole amper één baltoets nodig heeft om ook onmiddellijk een perfecte voorzet af te leveren. Sancho loopt aan de tweede paal moederziels alleen en kan in één tijd scoren. De afwerking was echter niet perfect, want Florian Müller kan de bal nog bijna stoppen. Toch wordt de score geopend, en gaat de jonge Engelsman verder op dit élan. Na een prachtige combinatie wordt de kwieke vleugelspeler wederom vergeten aan de kleine baklijn en die verdubbelt de voorsprong. Zo zit Sancho, in zijn eerste volledige profseizoen, in de dubbele cijfers voor zowel doelpunten als assists. Dit is in de Bundesliga alleen, en hiermee behoort hij tot een select groepje in de vijf grootste competities.

Na een gemakkelijke eerste helft lijkt er ook wat gemakzucht in de ploeg te sluipen. De uitploeg keert de knop volledig om, en vat de tweede 45 minuten vol initiatief aan. Die Borussen zijn hier allesbehalve op voorbereid en ondergaan wat ze de eerste helft hadden opgelegd. Niet alleen drie zwakke doelpogingen zijn hiervan het resultaat, maar ook een aansluitingstreffer van Die Nullfünfer. Robin Quaison maakt er in de 83ste minuut 2-1 van, wat initieel te laat leek. Het tegendeel is waar, want na een carambole in de laatste minuten ontsnapt Borussia Dortmund miraculeus aan de gelijkmaker. Mits wat ongeluk, en beter afwerken van Mainz, kunnen Die Schwarzgelben hier te titel al op hun buik schrijven.

La Liga: Sergio Asenjo
Villarreal staat vijftiende in LaLiga en zit al aan zijn derde oefenmeester dit seizoen. Voor een club als deze is dit vanzelfsprekend een slecht seizoen. Als je verder kijkt en ziet dat ze amper twee punten boven de degradatiezone staan, waar ze tot voor kort zelf lang vertoefden, kan je het ronduit dramatisch noemen.

El Submarino Amarillo heeft nochtans geen zwakke selectie. Dit tonen ze op het Europese toneel, waar ze in de kwartfinale van de Europa League zijn gestrand. Toch moet de knop in het weekend telkens weer omgedraaid worden. In Girona ontmoeten ze een ploeg die het je fysiek altijd lastig maakt. De ploeg is met 34 punten ook nog niet thuis en zal het Villarreal dus niet makkelijk maken. Beide ploegen willen aanvallen, maar het is Villarreal dat het initiatief neemt.

Het duurt maar zeven minuten voordat Chukwueze de netten laat trillen. Na een perfect uitgespeelde tegenaanval komt hij één op één met Bono te staan en werkt hij beheerst af. De uitploeg neemt een vliegende start, maar kan niet bevestigen. Het blijft de ploeg met de meeste, en de beste, kansen, maar die kan het niet verzilveren. De krappe voorsprong blijft dus een gevaarlijke situatie. Dit wordt bevestigd in de tweede helft.

Het spelbeeld verandert compleet wanneer beide ploegen uit de kleedkamer komen. Girona gaat efficiënt om met het balbezit en komt tot elf schoten, waarvan negen binnen het strafschopgebied en vier gevaarlijk op doel. Het krijgt ook acht hoekschoppen. De uitploeg moet dus rekenen op een sterke keeper om de voorsprong te behouden. Met vijf reddingen binnen het strafschopgebied toont Asenjo een sterk staaltje keeperswerk. Met katachtige reflexen houdt hij meermaals zijn netten schoon. Hij komt bij twee gevaarlijke hoekschoppen ook telkens goed uit om het gevaar te weren.

Zonder Sergio Asenjo had het resultaat helemaal anders kunnen zijn, wat niet de eerste keer is dit seizoen. Door te winnen met het kleinste verschil kan Villarreal zich een beetje losweken van de rode zone. Het volgt nu op één punt van Girona en zes punten van Eibar, die veilig lijken in de buik van het klassement.

Serie A: Bartłomiej Drągowski
Atalanta speelt, dankzij hun geweldige aanval, nog steeds mee voor een Champions League-ticket. De ploeg uit Bergamo kent een uitzonderlijk seizoen, mede dankzij de doelpunten van Zapata, Gómez en Iličić. De ploeg van Timothy Castagne (ex-Genk) heeft er dus baat bij zo veel mogelijk punten bijeen te sprokkelen. Tegen Empoli, de achttiende in de Serie A, zou dit in principe een formaliteit moeten zijn. Dat is ook zo, maar enkel in het spelbeeld.

De thuisploeg lost maar liefst 47 (!) schoten, waarvan 17 binnen het doelkader en één keer erop. Empoli is bijna letterlijk kansloos, want verder dan drie wanhoopspogingen komt het niet. Dat de uitploeg op een uitstekende doelman moet rekenen is al van tevoren duidelijk, maar op deze waanzin had het wellicht niet gerekend. Ongeveer om de twee minuten komt Atalanta tot een schot. Als je hier hun negen corners aan toevoegt zie je niet meer dan een oefenwedstrijd tegen trainingspoppen.

Bartłomiej Drągowski maakt maar liefst 17 reddingen, waarvan elf schoten rond de penaltystip worden genomen. Hij weet ook drie gevaarlijke hoekschoppen veilig weg te werken. Met dit enorme aantal heeft hij niet enkel het meeste aantal reddingen in één wedstrijd binnen de grote competities. Hij breekt ook een Italiaans record dat al staat sinds 2004. Op huurbasis van Fiorentina probeert hij zijn potentieel, waarvoor ze hem als 18-jarige uit Polen haalde, te tonen. Met 21 lentes is hij voor een keeper nog piepjong, en heeft hij tijd genoeg om volledig te ontbolsteren.

Dankzij zijn heroïsche parades geeft hij zijn ploeg een extra puntje in de strijd om het behoud. Doordat Bologna, de zeventiende in de rangschikking, ook gelijkspeelt blijft het twee punten voor Empoli staan. Atalanta mist een ongelijke kans om gelijke tred te houden met AC Milan op de vierde plek.

Ligue 1: Nicolas Pépé
Ook een hevig geroteerde ploeg van Paris Saint-Germain is, qua intrinsieke kwaliteit, een stuk sterker dan de meeste andere Franse eersteklassers. Op verplaatsing bij Lille krijgen ze dan ook de kans om een week voor Pasen het kampioenschap te winnen. De ploeg uit Rijsel wilt echter hun tweede plaats verstevigen, en moet dat feestje verbrodden.

Het zit PSG ook niet mee. Na zeven minuten werkt Thomas Meunier (ex-Club Brugge en -Virton) een bal voorbij Aréola. De uitploeg is dus onmiddellijk op achtervolgen aangewezen. Maar na de snelle gelijkmaker van Bernat vallen zowel Thiago Silva als, de opnieuw ongelukkige, Meunier geblesseerd uit. Met Moussa Diaby en Thilo Kehrer hebben ze sterke vervangers, maar ze worden niet geholpen door de rode kaart van Juan Bernat, die van held naar anti-held gaat. Met nog twee gele kaarten en een blessure bij Soumaoro eindigt een knotsgekke eerste helft.

In de tweede helft is het direct menens voor de thuisploeg. De ploeg uit Rijsel ruikt zijn kansen bij een gehavende Parijse ploeg. Kort na rust Vindt Pépé de weg naar doel en brengt hij zijn ploeg weer op voorsprong. Nadat Bamba wat later de voorsprong verdubbelt voelt Lille zich nog steeds niet veilig. Iedereen kent de aanvallende kwaliteiten van de ploeg van Tüchel, dus zoekt de thuisploeg naar meer doelpunten.

Na een tweede en derde wissel, door blessure, laat Pépé de ingevallen Gabriel scoren. Via een vrije trap torent de Braziliaanse centrale verdiger boven alles en iedereen, en kopt hij de voorzet van zijn Ivoriaanse flankspeler krachtig binnen. Tien minuten later herhaalt Pépé zijn trucje. Dit keer is het echter via een hoekschop naar die andere centrale verdediger, José Fonte. Ook tegen een gehavend Paris Saint-Germain 5-1 winnen blijft een knappe prestatie.

Dankzij het verlies van Lyon, al drie speeldagen lang, lijkt de ploeg van Christophe Galtier op weg naar het vice-kampioenschap. Dat nadat de club vorig seizoen bijna degradeerde. Ook toen hield Nicolas Pépé hun recht. Van een ‘one man team’ gaan we nog niet spreken, maar het is wel duidelijk dankzij wie Lille nu staat waar het staat. We kunnen ons deze zomer ongetwijfeld verwachten aan een biedingsoorlog van de Europese elite.

Advertentie