Maastricht en België zijn letterlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hetzelfde geldt eigenlijk voor voetbalclub MVV en Belgische voetballers. Met de terugkeer van Jordy Croux afgelopen winter, herbergt de selectie van het eerste elftal inmiddels negen spelers die afkomstig zijn uit België. Dat lijkt voor “Hollandse” begrippen misschien een bijzonder aantal, maar in Maastricht kijkt niemand er vreemd van op. Al een paar decennia zijn de Belgen niet meer weg te denken in Stadion de Geusselt.

Maastricht is misschien wel de meest Belgische stad van Nederland. De stad heeft qua sfeer en uiterlijk ook meer overeenkomsten met pakweg Tongeren, Luik of Hasselt, dan met Sittard en Heerlen. Tot in de negentiende eeuw was Frans de voertaal van de gegoede burgerij in de stad. Maastricht had haar eigen Franstalige krant: Le Courrier de la Meuse. De stad was nauw verbonden met Wallonië en Vlaanderen. Het had ook niet veel gescheeld of Maastricht had gewoon bij België gehoord. Generaal Dibbets, die de stad bestuurde tijdens de Belgische Opstand (1830-1839), dacht daar echter anders over. Hij verkwanselde het geïsoleerde Maastricht destijds aan de Hollandse koning Willem

Binding met België

De binding van Maastricht met België is natuurlijk grotendeels geografisch bepaald. De westkant van de stad grenst volledig aan Vlaanderen en bij Petit Lanaye (Klein Ternaaien) ook nog een klein stukje aan Wallonië. De Limburgse hoofdstad heeft evenveel Belgische als Nederlandse buurgemeenten. Het is voor een Maastrichtenaar dan ook de normaalste zaak van de wereld om even de grens over te wippen om een terrasje te pikken in bijvoorbeeld Visé, te shoppen in Hasselt of Luik of te tanken in Smeermaas. Andersom is het net zo. Daar waar de Belgische jongeren vroeger vooral voor een joint naar Maastricht kwamen (mijn eerste dialoog met een Waalse bezoeker in Maastricht begon ooit met diens vraag “Où est le coffeeshop?”), tegenwoordig komt men met hordes tegelijk om te winkelen. Vooral op vrijdag wordt de binnenstad overspoeld door de ‘Belzje’. Op de vrijdagmarkt is de voertaal Frans en zijn de Waalse madammen in overtal.

“Als ik niet voor MVV had gekozen zou ik altijd het ‘wat als’- gevoel hebben gehad” – jeugdproduct Koen Kostons, Belg, verkoos een contract bij MVV boven het spelen van college-soccer in de Verenigde Staten

Supporters

Ook Stadion de Geusselt is geen onbekend terrein voor de Belgische buren. Exacte cijfers over Belgische seizoenkaarthouders of losse bezoekers zijn niet voorhanden, maar aan de Belgisch-Limburgse tongval op de tribunes te horen, zijn heel wat MVV-fans afkomstig van over de grens.

De band tussen deze Belgische stadionbezoekers en MVV wordt natuurlijk ook versterkt door het feit er veel Belgische voetballertjes in de jeugdopleiding van MVV spelen. De Zuid-Limburgse talentenvijver is -met drie betaald voetbalclubs op het vinkentouw- druk bevist. Logischerwijs hebben de Maastrichtse scouts hun vizier ook gericht op Belgisch Limburg en de regio Luik. Taal- en cultuurverschillen zijn er niet of nauwelijks, dus veel Belgische talentjes wagen gemakkelijk de sprong over de Nederlandse grens.

MVV Sintruin
De harde kernen van MVV en STVV hebben al jaren een vriendschapsband © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Enkele malen per jaar hangen aan de hekken van Stadion De Geusselt spandoeken van Sintruin & Mestreech. Vriendschapsbanden tussen de harde kernen van clubs uit verschillende landen zijn tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Het zal geen verbazing wekken dat de Maastrichtse harde kern nauwe banden heeft met supporters uit België.

“Mensen ontvangen mij hier alsof ik hun zoon ben” – Jordy Croux is blij terug te zijn bij MVV

Sinds de eeuwwisseling hebben meer dan negentig Belgen de Maastrichtse kleuren gedragen. En dan zijn de “voetbal-Belgen” zoals bijvoorbeeld Tomas Daumantas, Drazen Brncic, Joao-Olivio Calicchio of Tosin Dosunmu niet eens meegerekend. Zelfs voormalig Rode Duivels als Eric Gerets (seizoen 1984-1985), Koen Daerden (2013-2014) en Marvin Ogunjimi (2017-2018) droegen ooit het rood-witte tricot met de ster op de borst. Van de huidige internationals speelde Nacer Chadli een blauwe maandag in het hoogste jeugdteam van de Maastrichtenaren. Een andere Rode Duivel, net als Chadli afkomstig is uit de Luikse achterstandswijk Droixhe, klopte ooit als dertienjarige slungel op de poorten van trainingscomplex Klein Geusselt voor een proeftraining. Het liep op niks uit. Christian Benteke was niet goed genoeg voor MVV……

Trainers

Belgische voetballers in overvloed dus. Trainers uit het buurland zijn daarentegen op de vingers van één hand te tellen. De Belgisch-Turkse Fuat Çapa, een voormalig bankdirecteur uit Berchem, is de enige Belgische hoofdtrainer die MVV deze eeuw heeft gehad. Hij werd geassisteerd door zijn landgenoot en keeperstrainer Luc Strobbe. Guido Brepoels was ooit jeugdtrainer in Maastricht en oud-speler Koen Daerden was, nadat hij zijn carrière in 2013 vanwege een hardnekkige blessure beëindigde, assistent-trainer bij de eerste ploeg.

MVV
MVV oefent in De Geusselt tegen Seraing © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Samenwerking over de grens

Met Koen Daerden is meteen één van de initiatiefnemers genoemd van de samenwerking tussen MVV en KRC Genk. Een aantal jaren werkten de twee clubs nauw samen op het gebied van de jeugdwerking. MVV liet haar beste jeugdspelers meetrainen en voetballen bij Genk. Zo werd bijvoorbeeld voormalig MVV-supertalent Elvis Mehanovic (inmiddels Anderlecht U21) door Genk binnen gehengeld.

Racing Genk liet op zijn beurt elk jaar talentvolle spelers rijpen in het eerste elftal van MVV. Een aantal van hen – waaronder Stef Peeters – gebruikte MVV als springplank naar een hoger niveau. De laatste tijd staat de samenwerking tussen de twee clubs ogenschijnlijk op een lager pitje. Dit seizoen werden er geen spelers meer vanuit Genk naar Maastricht gestuurd. Een leemte die werd opgevuld door Standard. De Luikenaren stallen dit jaar – net als vorig seizoen – twee beloftevolle spelers bij MVV.

Contignent Belgen

Deze twee Luikse talenten maken deel uit van een uit maar liefst negen spelers bestaand contingent Belgen in Maastrichtse dienst. Sinds de eeuwwisseling maakten alleen in de seizoenen 2003/2004 (vijf spelers) en 2005/2006 (zeven spelers) minder Belgen deel uit van de equipe van het eerste elftal van MVV. Het seizoen 2008/2009 is tot nu toe onovertroffen. Onder coach Fuat Çapa liepen er maar liefst veertien Belgen rond in De Geusselt (onder wie Gunter Thiebaut, Ruud Boffin en Christian Brüls).

“De enige keer dat we met MVV vergelijkbare druk hebben gevoeld als bij Standard, was tijdens de wedstrijd tegen Roda JC” – Dimitri Lavalée, huurling van Standard, over het verschil tussen de Luikse club en MVV

Van de negen Belgen in de selectie van trainer Ron Elsen speelt Pieter Nys het langst in het eerste elftal van MVV. De geboren Hasselaar voetbalt sinds 2015 voor de “Sjengen” en is reserve-aanvoerder. Doorgaans is hij basisspeler, maar Nys kent dit seizoen veel blessureleed. Koen Kostons is een twintigjarige Lanakenaar die de jeugdopleiding van MVV doorliep. De aanvallende middenvelder knokte zich de eerste seizoenhelft gaandeweg in de eerste ploeg. Door de komst van Joshua Holtby (van Alemannia Aachen) in de winterstop leek Kostons het kind van de rekening te worden, maar de jongeling heeft zijn plekje in de ploeg weer terug veroverd. Zijn goede ontwikkeling werd door de leiding van de Maastrichtse club beloond met een nieuw tweejarig contract (met een optie voor nog een derde seizoen).

Lavalée Laifis
Dimitri Lavalée, hier in het shirt van Standard, komt dit seizoen op huurbasis uit voor MVV © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Huurlingen

Jérôme Déom is het creatieve brein van de ploeg. De lichtvoetige Waal is een huurling van Standard en waarschijnlijk na dit seizoen niet te houden voor MVV. Datzelfde geldt voor Dimitri Lavalée. Deze robuuste verdediger is inmiddels niet meer weg te denken uit de Maastrichtse defensie. Déom en Lavalée carpoolen dagelijks met reservedoelman Gilles Deusings vanuit Luik naar Maastricht. Deusings kwam nog niet aan speelminuten toe, want hij moet de sterk keepende Luuk Koopmans voor zich dulden in de pikorde. MVV lichtte onlangs de optie in zijn contract, waardoor de Waal ook volgend seizoen deel uit maakt van de Maastrichtse selectie.

Deusings wordt op de reservebank vaak vergezeld door Tuur Houben. Deze rappe vleugelaanvaller moet het als basisspeler afleggen tegen Joeri Schroyen en de onlangs teruggekeerde Jordy Croux. Croux werd op de laatste dag van de winterse transferperiode gehuurd van Willem II. Hij werd als een verloren zoon met open armen ontvangen en moet MVV met zijn aanvallend vermogen naar de play-offs zien te stuwen. Hij toonde een aantal malen al zijn klasse, scoorde de late gelijkmaker in het door de fans van MVV geboycotte duel tegen Roda JC en zorgde er met zijn winnende doelpunt in het thuisduel met Jong Ajax hoogstpersoonlijk voor dat de Sterrendragers nog steeds in de race zijn voor een plek in de playoffs om promotie naar de Eredivisie.

Routiniers

Marnick Vermijl werd op de laatste dag van de zomerse transferperiode vastgelegd. MVV huurt de rechtervleugelverdediger dit seizoen van Preston North End. Vermijl hoopte zijn carrière in Maastricht nieuw leven in te blazen en heeft zich een prima verdediger getoond. Vermijl speelde in zijn jeugdjaren voor Standard, totdat hij in 2010 door Manchester United naar Engeland werd gehaald. Hij speelde enkele bekerwedstrijden voor de Mancunians, maar speelde nooit in de Premier League. Samen met linksback Maxime Gunst zorgt hij voor de routine in de defensie. Gunst kende de afgelopen seizoenen heel wat blessureleed, begon weifelachtig aan het seizoen, maar is inmiddels een vaste waarde in het team van MVV.

De Maastrichtse Belgen (vanaf 2000) op een rij:

Danilo Giuletti, Thomas Caers, Kristof Nijsten, Husseyin Karapinar, Robert Nuyts, Davey Heymans, Tom Muyters, Johan Gerets, Tiziano Liobardi, Cédéric van der Elst, Davide D’Angelo, Roberto Blanquez, Sam Ysebaert, Ronald Coenegrachts, Fabio Caracciolo, Robrecht Deckers, Johan Verheyen, Fabio Burgio, Mehmet Akyil, Alexandre Bryssinck, Julien Demonceau, Damien Miceli, Niels Bijloos, Kristof Aelbrecht, Dimitri Habran, Bart Deelkens, Rony Baynon, Laurent Castellana, Filip Bollen, Bernd Rauw, Aziz Moutawakil, Roel Goffin, Fatih Kantarci, Anthony di Lallo, Maxime Annys, Jo Vermast, Ömer Özpoyraz, Gunter Thiebaut, Fabrizio Cammaleri, Kristof Weijtjens, Jessy Dessouroux, Nacer Chadli, Ruud Boffin, Simon Wagner, Ömer Kulga, Güven Cavus, Massimo Emiliani, Christian Brüls, Gideon Boateng, Steve Berger, Ibrahim Maaroufi, Tom van Hyfte, Kerem Zevne, Jonah Remans, Cliff Mardulier, Marco Ingrao, Davide Timmermans, Michael la Rosa, Leroy Labylle, Antonio Caramazza, Bram Castro, Yannick de Winter, Cor Gillis, Koen Daerden, Cem Ünal, Thijs de Boevere, Marco Ospitalieri, Kristof Conings, Jo Coppens, Willem Ofori, Alessio Alessandro, Stef Peeters, Jordy Croux, Davy Brouwers, Jarne Vrijsen, Alessandro Ciranni, Pieter Nys, Florian Loshaj, Emrullah Güvenc, Luca Polizzi, Senne Vits, Bo Geens, Samy Mmaee, Koen Kostons, Christophe Janssens, Tuur Houben, Matisse Thuys, Marvin Ogunjimi, Gilles Deusings, Maxime Gunst, Jerôme Déom, Dimitiri Lavalée en Marnick Vermijl.

Advertentie