Dinsdagavond werd de Belgische voetbalwereld opgeschrikt door het nieuws: de voetbalbond eist degradatie en puntenaftrek voor KV Mechelen en Waasland-Beveren. Beide clubs wachten de komende weken vol spanning op het verdict van de Geschillencommissie, maar niet enkel hun toekomst hang hiervan af. Ook bij Lokeren en Beerschot Wilrijk kan dit de voorbereiding naar volgend seizoen veranderen. In een telefonisch gesprek vertelt Alexander Maes (Beerschot) hoe de situatie bij hem leeft.

Terwijl Alexander Maes op de koffie gaat bij zijn ouders in Limburg, eist de KBVB een zware straf voor De Kakkers en De Leeuwen. Op het Freethiel en Achter de Kazerne reageren ze verbouwereerd, want de geëiste straf zou te zwaar zijn. De twee traditieclubs zouden moeten degraderen én met minpunten starten. Deze zouden dan nog eens over beide competitiehelften verdeeld worden, waardoor de kans op het bereiken van de promotiefinale verkleint.

Voor Maes was dit toch geen verrassing. “Ik voelde het aankomen. Mochten de geruchten kloppen, dan moeten de clubs hun straf ondergaan. Het is natuurlijk niet leuk voor de spelers, staf en de fans die hier niets mee te maken hebben. Maar nogmaals, als de clubs in de fout gaan, moeten ze daarvoor boeten.”, klinkt het.

Hoe leeft het binnen de spelersgroep?
“Wij zijn vooral met onze job bezig. Het komt wel eens aan bod, maar wij willen voornamelijk in play-off 2 telkens opnieuw voor de drie punten strijden. We proberen er zo min mogelijk mee bezig te zijn, dat is meer iets voor de technische staf. Als we volgend seizoen toch in 1A zouden mogen aantreden, dan moeten zij ons ook klaarstomen.”

Het bestuur communiceert ook amper over het onderwerp met de spelersgroep. “Zij laten ons gewoon play-off 2 afwerken. Op 30 april staan ze betrokken partijen voor de geschillencommissie, gevolgd door nog wat rechtszaken, dat resultaat moet iedereen dus afwachten.” Maes vindt het spijtig dat de finale uitspraak pas op 30 juni gebeurt. “Dat is één maand voor de aftrap van 1A, en vijf weken voor die van 1B. Dat maakt het moeilijker om je als club klaar te stomen, want we zullen dan pas weten waarvoor de kern moet voorbereid worden.”

Francis Vrancken, mede-eigenaar van de club, is wel heel zeker dat jullie zullen promoveren. Zorgt dat voor gemakzucht binnen de kern?
“Ik denk dat play-off 2 vooral gemaakt is voor ploegen uit 1B om zich te tonen, en zich te meten met ploegen uit 1A. Zo weten we waar we staan op sportief vlak. Kijk maar naar Union Saint-Gilloise, zo merk je dat het verschil toch zeer klein is.”

De middenvelder van de Kielse Ratten steunt Vrancken wel in zijn uitspraken. “Hij bezit over informatie die velen natuurlijk niet kennen, ook wij niet. Francis (Vrancken) is ook vrij nieuw in de voetbalwereld, en doet misschien daarom zo’n zelfzekere uitspraken. Maar ik vind dat dat moet kunnen, en niet zo dik op de korrel moet genomen worden.”

Vind je het dan goed dat hij zegt de club voor te bereiden op 1A, terwijl de uitkomst nog lang niet gekend is?
“Als je de club klaarstoomt voor een hoger niveau kan dat nooit slecht zijn, ook als we in 1B zouden blijven. Dan hebben we opnieuw een kern waarmee we voor de titel kunnen strijden. Dan hopen we sportief zo snel mogelijk te promoveren.”

Zou een eventuele promotie met een wrang gevoel zijn?
“Voor mij persoonlijk wel. Hadden we de finale tegen KV Mechelen gewonnen, moeten we hier weinig woorden over vuil maken. Maar het zou niet leuk zijn om zo te promoveren, op de groene rechthoek promotie afdwingen blijft altijd beter.” reageert hij. “Eens we in de eerste klasse zouden zitten, gaan we er natuurlijk volledig voor. Niemand zou er nog over klagen, en de supporters zullen tevreden zijn.”, voegt hij toe.

Zal er teleurstelling heersen bij een verlengd verblijf in 1B?
Maes is ervan overtuigd dat dat eigenlijk niet zou mogen. “Het is sportief niet gelukt, dus daar moeten we vrede mee nemen. Daardoor concentreer ik me momenteel op de jacht op promotie in 1B volgend seizoen. Naar eerste klasse gaan zou mooi meegenomen zijn. Dat is het hoogste niveau in België, en voor velen een droom. We zijn het aan onszelfs, de club en de supporters verplicht om vol voor promotie te gaan.”

Groeit er frustratie na twee verloren finales na elkaar?
De Limburger blijft nuchter, want voetbal is natuurlijk niet alles. “Het is en blijft voetbal, alles kan gebeuren. Maar er zijn veel ergere zaken waar we ons zorgen over moeten maken. Twee jaar op rij de finale verliezen is natuurlijk niet plezant, maar er is telkens opnieuw een seizoen waarin we het kunnen waarmaken. Als sporter wil je die uitdaging gewoon weer aangaan.” Toch blijft hij ambitieus, want hij wilt ook hogerop. “Dat we verliezen in de finale wilt gewoon zeggen dat de tegenstander beter is, dus moeten we verder werken. Maar moesten we er een derde keer op rij geraken, dan moet het toch de goede keer zijn. We kunnen niet eeuwig blijven finales verliezen.”, concludeert hij.

Stel dat je deze zomer toch promoveert, heb je naast het behoud ook hogere doelen?
“Als ploeg moeten we minstens voor het behoud gaan. Alles wat in het eerste seizoen erbij komt, is mooi meegenomen. Persoonlijk wil ik vooral heel veel minuten maken en hopelijk wat aan mijn statistieken werken. Mochten we in 1B blijven, dan hoop ik het jaar erna in 1A te spelen. Of dat nu met of zonder Beerschot is, natuurlijk het liefste met, hoop ik dat ik toch ooit naar 1A kan gaan.”