In de voorbeschouwing naar de halve finales van de Champions League wordt het competitievoetbal even vergeten. In deze rubriek bekijken we hoe Vardy de gesel is van Arsenal, een ex-Kortrijkzaan het mooie weer maakt in de Ligue 1, en nog drie individuele topprestaties.

Premier League: Jamie Vardy
Leicester City strijdt in de Premier League voor de zevende plek, die misschien nog een Europa League-kwalificatie kan opleveren. Met Arsenal, Manchester City en Chelsea staan The Foxes voor een loodzware opdracht. In hun openingswedstrijd van dit drieluik ontvangen ze The Gunners. Met twee verloren wedstrijden tegen middenmoters zijn ze een te pakken prooi, en eentje waartegen Jamie Vardy vaker raak kon schieten.

In een atypische vlakke veldbezetting tracht Arsenal op de tegenaanval te scoren, maar dit loopt niet zoals verwacht. De eerste helft is een belegering van de thuisploeg die drie keer meer schoten lost dan de bezoekers, twaalf tegen vier. Tien minuten voor rust krijgt Maitland-Niles een tweede gele kaart en mag hij zich gaan douchen. De druk neemt enkel toe. Het is een wonder dat de eerste helft in een brilscore eindigt.

De wissels van Emery helpen niet, integendeel, het wordt zelfs erger. Verder dan twee wanhoopspogingen komt de uitploeg niet na de rust. In de 60ste minuut opent Tielemans de score, maar een verschil van één doelpunt is nooit echt veilig. De zoektocht naar een tweede wordt dus verdergezet. Vijf minuten voor tijd is Jamie Vardy de verlosser. Op assist van Kasper Schmeichel – een lange uittrap die verkeerd wordt ingeschat – is de pijlsnelle spits de volledige as van Arsenal te snel af. In de laatste minuut van extra tijd staat hij wederom volledig alleen voor doel, en hoeft hij maar binnen te tikken op aangeven van Pereira.

Vardy scoort zo zijn achtste doelpunt tegen Arsenal, en dikt zijn indrukwekkende cijfers tegen de top-6 aan. Zijn doelpuntentotaal in de Premier League staat nu op achttien, gevolgd door vier assists. Leicester doet zo een uitstekende zaak en volgt op drie punten van Wolverhampton. Om hen in te halen zal echter een klein wonder nodig zijn. Zoals eerder vermeld moeten ze nog naar het Etihad Stadium, en ontvangen ze The Blues op de laatste speeldag.

Bundesliga: William
Na enkele moeilijke jaren doet Wolfsburg terug mee in de subtop van het Duitse voetbal. Tegen Hoffenheim ontmoeten ze een rechtstreekse tegenstander voor Europese tickets, dus de motivatie is groot. Met vier punten achterstand op de ploeg van Julian Nagelsmann moet er gewonnen worden.

De wedstrijd begint nochtans niet goed. Na negen minuten staat de uitploeg al op achterstand, en zes minuten later krijgt Hoffenheim een penalty. Kramaric trapt tegen het houtwerk, dit is een kantelpunt in de wedstrijd. Wolfsburg vindt zijn ritme, en domineert bij vlagen. Het creëert grote kansen, en vlak voor rust zetten ze die om in een doelpunt. William staat helemaal alleen op de hoek van de grote baklijn, en ontvangt een slecht verwerkte voorzet. De linksachter – die tegen zijn voet speelt – draait naar zijn goede rechter en krult de bal heerlijk in de verste bovenhoek. De bordjes hangen gelijk wanneer beide teams naar de kleedkamers gaan.

Na de rust zien zet hetzelfde spelbeeld zich voort. Beide ploegen zijn gretig, maar de uitploeg gaat door op hun elan van de eerste helft. Het springt efficiënt om met doelkansen, maar verdedigt goed en krijgt geen extreem grote kansen tegen. Willam is met vier onderscheppingen en tien gewonnen duels een schoolvoorbeeld hiervan. Hij leeft zich aanvallend ook uit tegen Kaderabek, en levert de assist voor het tweede doelpunt. Weghorst kopt krachtig op doel aan de tweede paal, waardoor Baumann de bal niet kan klem houden. In de laatste tien minuten beslissen Weghorst en Arnold de 1-4-eindstand.

Dankzij de overwinning naderen Die Wölfe op amper één punt van hun tegenstander. Hoffenheim staat zevende, waarmee het virtueel voorrondes speelt van de Europa League.

La Liga: Kenneth Omeruo
Léganes bengelt al het volledige seizoen in de middenmoot. Week na week moeten ze tot het uiterste gaan. Tegen Celta Vigo is dit niet anders, want hoe zwak de uitploeg defensief is, zo sterk zijn ze aanvallend. Aangezien de thuisploeg zelf niet veel scoort, is het dus een kwestie van de tegenstander te neutraliseren.

De bezoekers zetten al vroeg druk, maar door interventies van Omeruo (gehuurd van Chelsea), komen ze niet tot grote kansen. De Nigeriaanse verdediger verwerkt maar liefst tien ballen in het strafschopgebied, en kan één gevaarlijk schot blokkeren. Door al zijn duels te winnen tegen de sterke Maxi Gomez maakt hij indruk, maar ook met zijn passing. Zowel korte als lange passes zijn doorgaans progressief en geslaagd.

In de tweede helft wordt het echter spannender. Vigo zoekt vaker de flanken op en stuurt een hoop voorzetten het strafschopgebied in. Dit leidt tot enkele gevaarlijke fases waar de thuisploeg moet ingrijpen. Eén keer lukt dit niet en gaat de bal voorbij Lunin, maar Omeruo stond op de lijn te wachten voor de ultieme redding. Zo zorgt hij ervoor dat de wedstrijd in een brilscore eindigt.

Door het gelijkspel kan Léganes gerust slapen de komende weken. Met nog drie wedstrijden te gaan en zeven punten voorsprong op de rode zone zijn ze zo goed als zeker gered.

Serie A: Nicola Sansone
Bologna kent een zeer moeilijk seizoen, maar sinds de winst tegen Cagliari zetten ze een mooie reeks neer. Met 16 punten uit 24 zijn ze op weg om zich van het behoud te verzekeren. Empoli, de eerstvolgende degradant, komt op bezoek. Met drie punten kan de thuisploeg een uitstekende zaak doen.

Na een rustig openingskwartier vinden de bezoekers het net. Pajac zet Empoli op voorsprong met hun eerste kans. Vanaf dan is het eigenlijk al Bologna wat de klok slaat, maar tot de rust zonder resultaat. De ploegen gaan naar de kleedkamers met het kleinste verschil.

Na rust steekt de thuisploeg een tandje bij, en dat hebben ze geweten bij Empoli. Kans na kans volgt en de doelpunten kunnen niet uitblijven. Sansone zet Soriano al na zes minuten op weg richting doel, en die werkt beheerst af. Vanaf dan is het pure dominantie, en in de laatste tien minuten volgen nog twee doelpunten. Orsolini brengt de ploeg op voorsprong in minuut 82, en in de extra tijd verzekert Sansone zijn ploeg van de overwinning. Door de overwinning staat Bologna acht punten voor Empoli.

Ligue 1: Youcef Atal
De jacht op Europees voetbal lijkt al voorbij, maar OGC Nice wilt het seizoen wel goed afsluiten. Tegen EA Guingamp krijgen ze een mooie kans om nog eens champagnevoetbal op de mat te brengen. Bij Nice staat Atal aan de aftrap, één van de revelaties in Zuid-Frankrijk.

Atal wist bij Kortrijk geen onuitwisbare indruk te maken, maar de scouts van Nice zagen toch zijn talent. Hij wordt er over de volledige rechterflank uitgespeeld, zowel als aanvaller als verdediger. Tegen Guingamp vond hij ook al na negen minuten het net. De thuisploeg creëert een karrenvracht aan kansen, maar springt hier slordig mee om. Guingamp komt niet in het spel voor.

Diezelfde lijn zet zich door na de rust. Het tweede doelpunt volgt in de 68ste minuut, de Algerijn staat opnieuw aan het kanon. Hierna volgt nog een vloedgolf van schoten, en worden de bezoekers compleet van het kastje naar de muur gespeeld. De ex-Kortrijkzaan heeft maar vijf doelpunten nodig om zijn hattrick af te ronden. Door inefficient aanvalsspel in het laatste kwartier blijft de 3-0-eindstand op het scorebord staan.

Les Aiglons hebben nu 51 punten op de zevende plek. Saint-Etienne staat vierde met acht punten meer. Er zijn nog vier wedstrijden te spelen, dus in theorie geen ongmogelijke opdracht, maar met de ploegen ertussen een vrij onwaarschijnlijke opdracht.