De Europa League-finale tussen Chelsea en Arsenal was hoogstwaarschijnlijk de laatste match van Eden Hazard voor de Blues. En afscheid nemen deed Hazard in stijl, met twee doelpunten en een assist leverde hij een aanzienlijke bijdrage in de 4-1-overwinning van Chelsea.

Het decor voor deze finale was het Olympisch stadion van Azerbeidzjan. De keuze van de UEFA om de finale in Baku te laten plaatsvinden, was er een die veel kritiek opleverde. Henrikh Mkhitaryan (Arsenal) ontbrak door een politiek conflict tussen zijn land Armenië en het gastland Azerbeidzjan. Heel veel Engelse fans waren verontwaardigd door de verre en broeierige locatie. Daardoor waren er heel veel zitjes vrij in het stadion, toch opmerkelijk voor een Europese finale.

De wedstrijd kon in de eerste helft niet echt bekoren, Arsenal was de betere ploeg maar dat resulteerde niet in veel dreiging. In de tweede helft schakelde Chelsea onder commando van Hazard een versnelling hoger. Linksachter Emerson speelde een dramatische eerste helft, maar het was wel zijn voorzet die 5 minuten na rust spectaculair werd binnengekopt door Olivier Giroud. Tien minuten later leidde Kovacic een mooie aanval van Chelsea in, Hazard bediende Pedro en die laatste kon het leer binnenwerken in de verste hoek. Toen de ploeg van Sarri 5 minuten later ook nog een penalty kreeg, was de match helemaal gespeeld. Hazard verschalkte de afscheidnemende Petr Cech moeiteloos vanop 11 meter.

Unai Emery moest reageren en deed dat ook met de inbreng van Guendouzi en Iwobi. Die tweede bracht meteen terug vuur in het aanvalsspel van Arsenal. Eerst moest hij na een geweldige actie nog foutief worden afgestopt door Christensen, maar iets later was het wel raak. Iwobi knalde de afvallende hoekschop prinsheerlijk voorbij Kepa. Lang mocht Arsenal niet dromen, want 3 minuten na de aansluitingstreffer liet Hazard weer van zich horen. Na mooi samenspel met Giroud kon de Belg de 4-1-eindstand vastleggen. De tandem Lacazette-Aubameyang kon gedurende de hele partij te weinig in stelling worden gebracht.

In de absolute slotfase werd Hazard nog vervangen, het publiek trakteerde hem op een welverdiend applaus. Na affluiten was de feestvreugde bij de blauwe ploeg uit Londen groot, want de tweede Europa League-eindwinst was een feit. Hazard werd meteen belaagd door de pers, die één gemeenschappelijke vraag had: ‘Was dit je laatste match voor Chelsea?’. Hazard bleef koeltjes en gaf toe dat als het van hem afhangt, het zijn laatste match voor de Blues was. Het wordt dus afwachten of Chelsea en Real Madrid de komende dagen een akkoord kunnen vinden.