URSL Visé moet zondag 2 juni nog negentig minuten vol aan de bak wil het de zesde promotie in zes jaar tijd bewerkstelligen. Het zou een unicum zijn:  in zes jaar tijd van de krochten van de Vierde Provinciale reeksen in één ruk door naar de allerhoogste amateurliga. Voor zover wij het konden nagaan, nog niet eerder vertoond in België. Visé moet komende zondag tegen KSK Ronse in de return van de finaleronde dan wel uit een ander vaatje tappen dan op Hemelvaartsdag. De heenwedstrijd in het eigen Stade de la Cite de l’Oie ging namelijk jammerlijk verloren: 0-1.

De thuiswedstrijd tegen Ronse was voor URSL Visé een dissonant in een tot dan toe imponerende reeks wedstrijden in de Eindronde om promotie naar de Eerste Amateurliga. Een reeks die begon met een zevenklapper tegen reeks- en streekgenoot RFC Tilleur (1-7) en een zege in de Waalse finale tegen Francs Borains (1-2). In de halve finale tegen het tegen degradatie strijdende KSV Oudenaarde poetsten de Basse Mosans een 3-2-nederlaag in de heenwedstrijd in een ijzersterke match in eigen stadion vol overtuiging weg: 6-1. 

Visé Ronse
Marin Lacroix (Visé) zoekt een vrije medespeler © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist

Strijdlust en scorend vermogen, het zijn de sterke punten van dit team van URSL Visé en dat had de technische staf van KSK Ronse kennelijk ook opgemerkt. De Vlamingen metselden een muur rondom het eigen doelgebied, om de angel uit de aanvalsdrift van Visé te halen. Het strijdplan van de Ronsenaren werd gesterkt door een vroege openingstreffer. Nog voordat het publiek goed en wel was gaan zitten, werkte Noam Debaissieux namelijk al in de tweede minuut een voorzet van Marvin Foucart tegen de touwen: 0-1.

Visé wist zich, zeker in de eerste helft, met de defensieve tactiek van de tegenstander geen raad. De wedstrijd verwerd daarom tot een veldslag op het middenveld. Ronse leunde achterover en kwam er alleen af en toe uit om wat speldenprikjes uit te delen. Visé-keeper Gwennael Jaa zwichtte echter niet voor een tweede maal. De Walen hadden een optisch veldoverwicht, maar hadden last van besluiteloosheid, zodra men in de buurt van het vijandelijke doel verscheen. Tekenend voor deze aanvallende onmacht was het feit dat Ronse-doelman Lars Knipping pas na een minuut of tien in de tweede helft voor het eerst handelend moest optreden op een hard schot van Grégory Perseo.

Visé Ronse
Het stadion van Visé was goed gevuld © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist

In de tweede helft werd er door Visé een pak meer offensieve energie in het duel gestoken en dus golfde de ene na de andere aanval richting Ronse-doel. Maar daar waar Visé de laatste weken het net vlotjes wist te vinden, werden nu alle kansen vakkundig om zeep geholpen. Invaller  Leslie Bamona was in de slotfase met een pegel op de lat nog het dichtst bij de gelijkmaker. Het zou zeker verdiend geweest zijn, want Ronse dacht na rust al helemaal niet meer aan voetballen en beperkte zich eigenlijk alleen nog maar tot verdedigen en het rekken van tijd.

Een ietwat geflatteerde nederlaag dus, maar gelet op het spelbeeld ligt alles nog open. Het is nog niet gespeeld, maar Visé zal aanstaande zondag in de “Vlaamse Ardennen” wel alle zeilen bij moeten zetten om de historische zesde achtereenvolgende promotie veilig te stellen en zo een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan het sprookje dat zes jaar geleden aan de boorden van de Maas begon.