Vanavond trapt gastland Frankrijk het WK op gang tegen Zuid-Korea. Het Parc des Princes van PSG is de thuishaven voor de openingswedstrijd. 24 landenteams zullen er gedurende de komende maand alles aan doen om zo ver mogelijk te geraken. De Belgische vrouwen zijn niet van de partij, Nederland staat er wel en wordt zelfs bij de favorieten gerekend.

Het toernooiformat is hetzelfde als bij het EK bij de mannen in 2016. Er zijn zes groepen van vier teams. De eerste twee stoten telkens door naar de achtste finales, aangevuld met de vier beste derdes. Zo maken veel ploegen de kans om door te stoten naar de knock-outfase.

FIFA heeft in vergelijking tot vier jaar terug de prijzenpot verdubbeld naar 30 miljoen dollar. De kloof met het mannenvoetbal blijft echter enorm groot, ter vergelijking: de prijzenpot voor het WK van de mannen in Rusland bedroeg maar liefst 400 miljoen dollar. Gouden Bal-winnares Ada Hegerberg reist net als haar zus Andrine niet af met de Noorse nationale ploeg. Ze weigert nog uit te komen voor haar land door een gebrek aan respect voor vrouwenvoetbal in eigen land. En het is haar niet om het geld te doen, in Noorwegen krijgen de vrouwen namelijk evenveel betaald als hun mannelijke collega’s.

 De favorieten

De Verenigde Staten zijn de te kloppen ploeg dit WK. De regerende wereldkampioen heeft met Alex Morgan een absolute topspeelster in de rangen. Het Amerikaanse rolmodel zou samen met haar ervaren ploeg geen problemen mogen hebben in een groep met Zweden, Thailand en Chili.

De Nederlandse dames kunnen na de EK-winst van 2017 rekenen op een enorme steun in eigen land. Met speelsters als Shanice van de Sanden en Lieke Martens worden de Oranje Leeuwinnen terecht bij de schaduwfavorieten gerekend. Met ook de Nederlandse mannen in de finale van de Nations League, beleeft Oranje leuke tijden.

Gastland Frankrijk maakt ook zeker een goede kans op toernooiwinst. Met een sterk collectief hopen ze hun mannelijke collega’s te evenaren. En het thuisvoordeel kan zeker een grote rol spelen. Ook Engeland en Duitsland worden tot de kanshebbers gerekend.

Op 7 juli wordt de finale gespeeld in Lyon.

Groep A                                 

 • Frankrijk
 • Zuid-Korea
 • Nigeria
 • Noorwegen

Groep B

 • China
 • Duitsland
 • Zuid-Afrika
 • Spanje

Groep C

 • Australië
 • Brazilië
 • Italië
 • Jamaica

Groep D

 • Argentinië
 • Engeland
 • Japan
 • Schotland

Groep E

 • Kameroen
 • Canada
 • Nederland
 • Nieuw-Zeeland

Groep F

 • Chili
 • Zweden
 • Thailand
 • VS
Advertentie