Het Nederlandse voetbal heeft de afgelopen jaren een vrije val gekend. Twee gemiste eindtoernooien, slechte prestaties van de Nederlandse voetbalclubs in zowel de Champions League als de Europa League… Het gevolg is de verslechterde concurrentiepositie ten opzichte van landen als Rusland, Portugal, Turkije en België. Tel daarbij op dat landen als Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en Tsjechië (flink) terrein winnen op Nederland als voetballand en een doemscenario lijkt geschreven. Recente prestaties van Ajax in de Champions League, de Oranje Leeuwinnen die in 2017 Europees Kampioen werden en de goede prestaties in de Nations League lijken de huidige stand van het Nederlandse voetbal enigszins positief te belichten. Echter moet er meer gebeuren om dit soort prestaties op een meer regelmatige basis te bereiken. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. In deze serie zullen steeds drie ideeën worden losgelaten met opiniëren als doel. In dit eerste deel zal het competitieopzet belicht worden. Hiervoor zullen de Eredivisie en de Eerste Divisie worden gebruikt.

Een andere opzet van de promotie/degradatieregeling

De promotie/degradatieregeling is al langer een heet hangijzer in het Nederlandse voetballandschap. Waar recent is besloten om het aantal degradanten in de Eredivisie te vergroten naar 2, is het al jaren onmogelijk om te degraderen uit de Eerste Divisie. Komend seizoen lijkt het dan eindelijk te gebeuren. Het is veelzeggend dat er sinds het seizoen 1971/1972 tot aan 2008/2009 geen degradatie mogelijk was en dat er enkel in 2010 door omstandigheden één degradant was. Sinds het seizoen 2010/2011 was in theorie wel degradatie mogelijk, maar doordat ploegen uit de toenmalige Topklasse én geen promotieplicht hadden én geen gebruik maakten van het promotierecht, hoefde geen enkele ploeg te zakken. Een neveneffect was dat de kwaliteit in de Eerste Divisie steeds minder werd. Als er maximaal 3 clubs degraderen uit het tweede niveau, kan dit dus leiden tot een hoger niveau van de Eerste Divisie, mits het promotierecht vanuit de Tweede Divisie wordt omgezet in een promotieplicht. De promotie-play-offs zouden ook moeten worden hervormd. De periodetitels zouden niet meer mee moeten tellen en er zou een promotieregeling moeten komen naar Engels model. Dit zou vervolgens verder naar beneden moeten worden doorgetrokken.

Het opdelen van de competitie in twee poules

Afgekeken van landen als Schotland, Denemarken en Oostenrijk, maar ook voor Nederland een zeer aantrekkelijk idee. Met 18 clubs wellicht iets minder praktisch voor de Eredivisie. Voor de Eerste Divisie is dit met 20 clubs ideaal uit te voeren. Het opdelen van de competitie in een kampioens- en een degradatiepoule zorgt voor meer wedstrijden met een relatief hogere weerstand. Dit biedt voor clubs in beide poules perspectief. Het grootste pluspunt is dat spelers sneller naar een hoger niveau groeien. De clubs in de kampioenspoule spelen extra wedstrijden met uiteindelijk een gezonde strijd voor het kampioenschap en in de Eredivisie Europees voetbal als bonus. De ploegen in de degradatiepoule krijgen een tweede kans om afzakken naar een lager level te voorkomen in iets gunstigere omstandigheden, mede door een meer gelijkwaardig deelnemersveld. Bijkomend voordeel is dat dit niet ten koste gaat van de ploegen die (willen) promoveren vanuit de divisie eronder, mede door het eerder benoemde Engelse model voor promotie voor de Eerste Divisie.

Het creëren van één orgaan voor de Eredivisie en de Eerste Divisie

In Duitsland is het er voor de Bundesliga en de 2. Bundesliga een centraal orgaan dat naast de DFB meedenkt over competitieopzet, regelgeving en andere belangrijke zaken. In Nederland zijn er twee organisaties die hier over gaan. De Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie. Doordat er nu twee organen zijn die over deze zaken beslissen, wordt een gestroomlijnde besluitvorming in sommige gevallen (ernstig) belemmerd. Niet dat dit een direct probleem is, maar een helder en centraal handelende belangenorganisatie is voor het doorvoeren van ideeën een grote pre. Te vaak zijn er plannen voor veranderingen in zowel de Eredivisie als de Eerste Divisie gestrand door gesteggel of onduidelijkheden die van invloed zijn op (minstens) één van de twee divisies. Onder andere door deze reden zijn broodnodige veranderingen nooit (correct) doorgevoerd. Met een verminderde/verslechterde Eredivisie en Eerste Divisie als gevolg.

Het Nederlandse voetbal zit niet meer in het enorme dal waar het in heeft gezeten. Het doorvoeren van de nodige veranderingen heeft hierin zeker bijgedragen. De in dit stuk genoemde plannen zijn meer overwegingen die zeker het benoemen waard zijn. Er zullen vast meer hersenspinsels zijn die wij als voetballiefhebbers graag gerealiseerd zien worden. Tot die tijd kunnen we genieten van het Nederlandse voetbal zoals het nu is…