Real Madrid heeft eindelijk een nieuwe toptransfer kunnen aankondigen. Eden Hazard verkast na zeven jaar loondienst bij Chelsea naar De Koninklijke. Met een prijskaartje van 140 miljoen euro zal Hazard de duurste Belg ooit worden en de derde die het shirt van Real Madrid zal mogen aantrekken. Fernand Goyvaerts en Thibaut Courtois gingen hem al voor.

Alex Craninx en Kevin Franck

Op papier hebben er vijf Belgen op de loonfiche van Real Madrid gestaan. Craninx is geboren in Spanje met twee Belgische ouders. Hij spreekt Nederlands noch Frans. Hij doorliep enkele jeugdreeksen van Madrid en speelde in het tweede team. Enkele keren nam Zidane hem op in de A-kern, maar speelminuten kreeg hij nooit. Craninx is nu actief voor Molde FK in Noorwegen.

Kevin Franck is een andere Belg die het tot bij Real Madrid wist te schoppen. Speelkansen heeft ook hij nooit gekregen, na Real is het hoogste niveau dat hij bereikt heeft de Belgische tweede klasse.

Goyvaerts

Goyvaerts genoot zijn opleiding bij Club Brugge. Hij debuteerde als 16-jarige in het eerste elftal van Club, in die tijd actief in de tweede klasse. De rechtsbuiten was zijn vaste positie. Gekend om zijn dribbels en fluwelen techniek werd hij een vaste waarde in het eerste elftal. Na verloop van tijd was hij steevast topschutter en in 1959 wist hij met Club te promoveren.

Het verhaal bij Club Brugge eindigde voor Goyvaerts met een valse noot. Na een nederlaag tegen eeuwige aartsrivaal Anderlecht kreeg hij het aan de stok met de coach. Goyvaerts had altijd al het etiket van een moeilijke jongen. Hij kreeg dan ook het verzoek Brugge te verlaten. FC Barcelona twijfelde niet en kocht de Belg aan voor 125.000 euro.

In Barcelona bleef hij uiteindelijk drie seizoenen. Hij was er één van de publiekslievelingen en werd in zijn laatste seizoen zelfs uitgeroepen tot beste buitenlandse speler van de Primera División. Hierna maakte hij een gevoelige transfer naar rivaal Real Madrid.

Goyvaerts’ sprookje kwam hier tot een einde. Geteisterd door blessures kon hij nooit echt doorbreken bij Los Blancos, op twee seizoenen tijd had hij amper speelgelegenheid gekregen. Een succes werd het dus zeker niet. Na omzwervingen bij Elche en Nice besloot hij terug te keren naar België.

Thibaut Courtois

Het verhaal van onze huidige nationale doelman is iets gekender. Debuteren deed hij bij Racing Genk op 16-jarige leeftijd. Wegens een volle ziekenboeg bij de andere doelmannen moest Genk beroep doen op de vierde keeper, het gaat dan dan over de piepjonge Thibaut Courtois. Tegen alle verwachtingen in deed hij het geweldig.

Ook in de voorbereiding van het seizoen daarna had hij geluk. Davino Verhulst was geblesseerd en nieuwe keeper  László Köteles was nog niet speelgerechtigd. Courtois greep zijn kans en werd niet meer uit het doel gezet. Hij werd kampioen én keeper van het jaar. Naar het einde van het seizoen toe kwam Chelsea aankloppen voor de talentvolle keeper. Genk kreeg 8 miljoen euro voor hem.

Chelsea had namelijk een plan met hem. Zoals ze met zoveel jonge spelers doen, wilden ze hem uitlenen aan een andere club, tegen dat de tijd rijp is zou hij dan eerste doelman bij Chelsea worden. Het is de strategie van Chelsea die we ondertussen al wel kennen. Veel spelers slagen hier echter niet in, maar Courtois is het gelukt.

Na een succesvolle periode bij Atlético Madrid waar hij de Europa League, de landstitel, de beker en de supercup won, reeg hij ook de prijzen aaneen bij Chelsea. Ook daar wist hij tweemaal de titel te winnen, de FA Cup te pakken en de League Cup aan zijn palmares toe te voegen. Uiteindelijk trok hij naar Real Madrid voor 35 miljoen euro.

Net zoals bij Goyvaerts loopt het voor onze nummer één ook niet van een leien dakje. De recordkampioen van Spanje heeft sinds het verlies van Cristiano Ronaldo aan Juventus de machine nog niet aan de gang gekregen. Courtois’ plaats onder de lat stond ook al meermaals onder discussie, aangezien hij Keylor Navas op de bank houdt.

Eden Hazard

Eden Hazard lijkt één ding gemeen te hebben met de andere twee Galácticos. Hij debuteerde ook op erg jonge leeftijd. Het is nog maar de vraag of hij die andere rode draad, het gebrek aan succes, zal kunnen doorbreken.

Advertentie