Play-off 1 is gespeeld, we kennen de landskampioen en de Europese tickets zijn – tenzij Mechelen Europa in mag – verdeeld. Maar toch was er gedurende de 10 speeldagen telkens opnieuw commotie rond de beslissingen van de VAR.

Net zoals in de reguliere competitie was er ook in de Play-offs in elke wedstrijd een VAR-team aanwezig. De VAR speelde hoe dan ook weer zijn rol in het verloop van de Play-offs. Dit waren de 5 meest discutabele fases.

1) Speeldag 3: KRC Genk – KAA Gent (06.04.2019) 40’

Bij een 0-0-tussenstand in minuut 40 trapt Malinovskyi tegen de dij van Bronn, waarna de bal afwijkt en tegen de hand van de verdediger kaatst. Scheidsrechter Visser grijpt eerst niet in, maar geeft na het bekijken van de beelden toch een penalty. Er was heel veel discussie na de wedstrijd over deze al dan niet terechte penalty. Scheidsrechtersbaas Verbist was vergeten te vermelden op zijn PowerPoint-presentatie dat wanneer de bal via een lichaamsdeel tegen de hand kaatst, het geen penalty is. Al werd er ook vermeld dat het altijd penalty is wanneer de hand niet tegen het lichaam is.

2) Speeldag 4: Antwerp – Club Brugge (22.04.2019) 4′

Na amper 3 minuten en enkele seconden spelen trapt Van Damme op Openda in het strafschopgebied. Hij raakt geen bal, alleen maar de man. Zowel scheidsrechter Visser als de VAR grepen niet in. Het was nochtans vrij duidelijk fout en dus ook een “clear-error”. Onbegrijpelijk dus dat er geen strafschop volgde voor Club Brugge. Achteraf gaf scheidsrechtersbaas Verbist op de site van de KBVB wel toe dat de VAR moest ingrijpen en Club Brugge dus een penalty verdiende.

3) Speeldag 6: Club Brugge – RSC Anderlecht (28.04.2019) 45’

Net voor de rust gaat Wesley oog in oog met Didillion op doel en schuift hij de 1-0 binnen. Op het eerste zicht blijkt er geen vuiltje aan de lucht en leek dit dus een geldig doelpunt. Toch wordt er tot de verbazing van velen door Eric Lambrechts naar de VAR geluisterd. Na een dikke minuut wordt het doelpunt afgekeurd voor buitenspel. Met de officiële VAR-lijn is het eigenlijk amper te zien of hij al dan niet buitenspel stond. Volgens sommigen staat de VAR-lijn zelfs verkeerd opgesteld. Een echte “clear error” was dit dus niet en is het dus ook vreemd dat dit doelpunt werd afgekeurd.

4) Speeldag 7: KAA Gent – Club Brugge (05.05.2019) 61′

KAA Gent komt na de rust het sterkst uit de kleedkamer en wordt hiervoor beloond. Vadis trapt van buiten de 16 het leer voorbij een grabbelende Horvath. Op het eerste zicht lijkt er geen vuiltje aan de lucht. Nicolas Laforge gaat toch op vraag van de VAR in en gaat kijken naar het VAR-scherm. Na even aarzelen keurt hij het doelpunt af. Brecht Dejaegere stond op het moment dat Vadis schoot in het zicht van doelman Horvath, waardoor die niet voluit ging. Of Dejaegere Horvath al dan niet hinderde, zullen we nooit te weten komen…

5) Speeldag 7: KAA Gent – Club Brugge (05.05.2019) 73′

Een dikke 10 minuten na het discutabel VAR-moment krijgen we een gelijkaardige situatie aan de overkant. De ingevallen Groeneveld gaat zijn man prima voorbij en dient Vanaken zo de 0-2 aan. Opnieuw is er bij beide ploegen geen protest of twijfel over de validiteit van dit doelpunt. Toch gaat Laforge opnieuw naar het scherm kijken. Ook deze keer keurt hij het doelpunt af. Ook nu wordt het zicht van de keeper belemmerd, waardoor het doelpunt niet doorgaat. Wesley stond op het moment dat Vanaken trapte een teen buitenspel en in het zicht van doelman Kaminski. Opnieuw een heel strenge Laforge dus. Al was dit doelpunt misschien niet afgekeurd geweest als het voorval met Horvath en Dejaegere 10 minuten eerder er nooit was geweest.

Er zullen altijd wel scheidsrechterlijke beslissingen zijn waar de meningen over verschillen. Maar toch kunnen momenten zoals deze vermeden worden door een duidelijker reglement en een duidelijkere communicatie naar buiten toe omtrent nieuwe regels.