SC Eendracht Aalst viert dit jaar zijn 100e verjaardag. Den Iendracht kent een lange geschiedenis van hoogtes en laagtes. Wij blikken terug op het enige seizoen in de clubhistorie waarin het Europees speelde. De traditieclub pakte in het seizoen 1994-1995 een Europees ticket en belandde in de UEFA Cup. Uiteindelijk zouden ze viermaal in actie komen op het Europese toneel, onder oefenmeester Jan Ceulemans.

Eendracht Aalst werd in de eerste ronde geloot tegen Levski Sofia. De kampioen van Bulgarije had in de voorronde Dinamo Boekarest uitgeschakeld. De heenwedstrijd vond plaats in Sofia.

Dinsdag 12 september 1995: Levski Sofia – Eendracht Aalst

Opstelling Eendracht: Van Steenberghe, Van Riel, van der Hoorn, Okpara, Lamberg, Temmerman, Meyssen (Demeersman 88′), De Vleeschauwer, Van Wambeke, van Ankeren, Paas (Kanu 85′).

In de 57e minuut scoorde Markov een owngoal en kwam Aalst op voorsprong. Vasilev maakte niet veel later gelijk, maar in minuut 77 zorgde Paas voor de 1-2. De eerste Europese zege was een feit.

Dinsdag 26 september 1995: Eendracht Aalst – Levski Sofia

Opstelling Eendracht: Van Steenberghe, Van Riel, van der Hoorn, Okpara, Lamberg, Temmerman (De Meyst 81′), Meyssen, De Vleeschauwer, Van Wambeke (Demeersman 89′), van Ankeren (Benali 85′), Paas.

Lamberg scoorde de enige treffer van de partij in de 59e minuut aan de Europatribune. De kwalificatie voor de tweede ronde was een feit.

De loting voor de tweede ronde leverde een prachtige tegenstander op: AS Roma. Aalst mocht de return ditmaal niet in het eigen Pierre Cornelisstadion afwerken, het week uit naar het Constant Vanden Stockstadion.

Dinsdag 17 oktober 1995: AS Roma – Eendracht Aalst

Opstelling Eendracht: Van Steenberghe, van der Hoorn, Van Riel, Okpara, Lamberg (De Meyst 32′), Vanderhaeghe (Demeersman 78′), Temmerman, Meyssen, De Vleeschauwer, van Ankeren, Paas (Benali 67′).

Yves Vanderhaeghe werkte het leer na enkele minuten voetballen in eigen doel, Van der Hoorn deed hetzelfde na evenveel minuten in de tweede speelhelft. Daarna werd het nog 3-0 via Balbo en 4-0 via invaller Francesco Totti.

Dinsdag 31 oktober 1995: Eendracht Aalst – AS Roma

Opstelling Eendracht: Vaesen, Van Riel, van der Hoorn (Arnaud 89′), Okpara, Vanderhaeghe, Temmerman (De Meyst 68′), Meyssen, Ebiede, De Vleeschauwer, van Ankeren, Paas.

In een toen bijzonder mistig Brussel stond vooral de eer van de club op het spel en die werd met succes verdedigd: de wedstrijd eindigde op een brilscore en daarmee zat het eerste Europees avontuur van SC Eendracht Aalst erop.


Het is nog maar de vraag of er ooit nog een tweede campagne volgt: de ploeg degradeerde vorig seizoen naar de tweede amateurklasse.