Dinsdag 31 oktober 1995. Een hoogdag voor het Aalsterse voetbal, want grootmacht AS Roma komt op bezoek in het kader van de UEFA Cup. Trainer Jan Ceulemans kijkt het Romeinse icoon Francesco Totti in de ogen. Hoewel het Pierre Cornelis Stadion de thuishaven is van Eendracht Aalst, vindt deze wedstrijd plaats in het toenmalige Constant Van Den Stockstadion (nu het Lotto Park), omwille van veiligheidsredenen. Om en bij de 11.000 Ajuinen zakken af naar het Brusselse. Hoewel de wedstrijd hoogstwaarschijnlijk van geen enkel belang is – de heenwedstrijd in Rome eindigde immers op een 4-0-overwinning voor de Giallorosi – maakt Aalst zich toch warm voor een Europese topper. Niemand zal deze Europese avond ooit nog van hen afpakken. De wedstrijd eindigt op 0-0.

Vorig jaar publiceerden we het volgende artikel:
Terugblik: de Europese wedstrijden van Eendracht Aalst

Vandaag de dag gaat het een pak minder met de Oost-Vlaamse traditieclub, die vorig jaar haar 100-jarig bestaan vierde. Zes jaar na de Europese avond tegen Roma, in het seizoen 2001-2002, kwam Eendracht Aalst in nauwe schoentjes terecht. Het bestuur wou een fusie met Sporting Lokeren, maar de supporters maakten duidelijk dat dit voor hen geen optie was. Datzelfde seizoen vroeg Den Iendracht het faillissement aan en zakte Eendracht Aalst naar de toenmalige derde klasse. Sindsdien heeft Aalst veel hoogtes en laagtes gekend, maar opnieuw doorstoten naar het hoogste niveau van onze nationale voetbalcompetitie bleek iets te hoog gegrepen. Eendracht Aalst komt op dit moment uit in de Tweede Amateurdivisie, waar het dit seizoen derde eindigde (het speelde wel een match minder dan nummer 1 Tienen en nummer 2 Bocholter, waardoor het op een punt van de leider kon komen). Maar door het vroegtijdig stoppen van de competitie zit een promotie er ook dit jaar dus in principe niet in voor Aalst, waardoor het volgend seizoen nog een jaartje in Tweede Amateur aan de bak mag, een scenario dat Eendracht Aalst nochtans graag had vermeden.

Nochtans konden de Aalstenaars de laatste jaren enkele keren proeven van echt topvoetbal. Topaffiches in de Croky Cup en Eendracht Aalst gaan intussen hand in hand. De afgelopen 4 jaar verdween Eendracht Aalst 3 keer in de trommel met de eersteklassers. In 2016 trof het Racing Genk, maar de Limburgers gaven Aalst een flink pak voor de broek: 0-4. Een zekere Nikos Karelis eiste de 4 treffers op. In 2018 kwamen de Carolo’s op bezoek. Met 2 doelpunten in de absolute slotfase wist Charleroi het laken naar zich toe te trekken. Dit seizoen kon het Pierre Cornelis Stadion zich opmaken voor een Oost-Vlaamse derby. Maar, net als tegen Genk, ging Aalst met 0-4 de boot in tegen KAA Gent.

SC Eendracht Aalst is voorlopig een club die vooral teert op het verleden. Het wil zo snel mogelijk wat meer betekenen in het Belgisch voetbal, maar daarvoor is organisatorische en ook financiële stabiliteit een vereiste, en op dat vlak laat Eendracht Aalst het jammer genoeg regelmatig afweten. Zien we Eendracht Aalst ooit nog terug in de Jupiler Pro League?