Een win-win-winsituatie: zo wordt de vreemdste transfer van de zomer omschreven. Standard helpt de Italianen met hun Financial Fair Play-problemen, de geblesseerde Zinho Vanheusden kan bij zijn favoriete club blijven en Standard behoudt zijn defensief toptalent nog twee jaar langer dankzij een veredelde huurovergang. De transfer gaat wel de geschiedenisboeken in als de duurste inkomende ooit in de JPL.

Zinho Vanheusden werd opgeleid bij Standard, maar trok op 16-jarige leeftijd naar FC Inter. Daar maakte hij indruk, maar een basisplaats was nog niet aan de orde en dus huurden de Rouches hem tijdens de wintermercato van 2018 voor anderhalf seizoen (half seizoen met optie).

Nu is Vanheusden enkele maanden geblesseerd en zou een nogmaals verlengde uitleenbeurt de ideale oplossing zijn. Ware het niet dat Inter geld nodig heeft, en daarom werd een speciale constructie opgezet. Standard koopt de centrale verdediger voor 12,6 miljoen euro, Inter heeft een (zo goed als verplichte) terugkoopclausule die na twee seizoenen ingelost kan/moet worden. Eigenlijk gaat het om €18.000.000, maar Standard had al 30 procent van de speler ‘in bezit’. Vanheusden tekent wel voor vier seizoenen. De terugkoopclausule zou 18 miljoen euro bedragen, waardoor Standard de 30 procent verliest, maar wel meer dan 5 miljoen euro winst zal maken. Vanheusden wordt dus eigenlijk twee seizoenen gratis gehuurd.

Er waren nog clubs geïnteresseerd in Zinho Vanheusden, onder meer Arsenal, Southampton, Wolverhampton, Ajax, PSV en Mainz. De Nederlandse ploegen haakten af omwille van de knieblessure, Arsenal wilde de door Inter geëiste terugkoopclausule niet opnemen in de deal. Vanheusden zelf had een duidelijke voorkeur voor ‘zijn’ Standard en ook het bestuur van de Luikse club deed er alles aan om hem langer aan boord te houden. Met succes.

Vanheusden is al transfer nummer 8 van de Rouches. Oulare, Amallah, Vojvoda, Boljevic, Castro, Gavory en Limbombe gingen hem voor, Vanja Milinkovic-Savic en Felipe Avenatti volgen allicht snel.

Advertentie