Wat een tweetal maanden geleden startte als een waar voetbalsprookje, eindigde donderdagavond even abrupt als het begon. Cardiff Metropolitan FC, de studentenploeg uit Wales die zich wist te plaatsen voor Europees voetbal, moest over twee wedstrijden in de voorronde van de Europa League zijn meerdere erkennen in het Luxemburgse Progrès Niedercorn.

In mei van dit jaar wist universiteitsploeg Cardiff Met FC verrassend de finale van de Welshe play-offs te winnen, door de semi-profs van Bala Town na strafschoppen te verslaan. Held van de dag was doelman Will Fuller: hij stopte maar liefst drie penalties. De vriendenploeg van de Cardiff Metropolitan University, die louter uit studenten en medewerkers van de universiteit bestaat, mocht Europa in!

Een ploeg die bestaat uit spelers die nog gewoon contributie moeten betalen in de wondere wereld van de dikbetaalde profs: het zou het perfecte script voor een jongensboek kunnen zijn. Tijdens de loting voor de voorronde van de Europa League werden de Welshmen ook nog eens gekoppeld aan Progrès Niedercorn, de nummer vier van Luxemburg. Een op het eerste gezicht toch geen onoverkomelijke horde.

De eerste wedstrijd leek wel een schooluitstap. Met zijn allen met het vliegtuig naar het buitenland voor een “excursie Europees voetbal”. Het team werd vergezeld door een honderdtal supporters, vijf keer zoveel als bij een normale thuiswedstrijd. In een mooie pot voetbal weerden de studenten zich kranig. In een voor de meeste spelers ongekende ambiance in een met maar liefst 2000 toeschouwers gevuld stadion in Differdange werd het uiteindelijk 1-0 voor Progrès. Zowaar een prima uitgangspositie voor de terugwedstrijd.

Tijdens die return, donderdagavond in het Cardiff International Sports Stadium, wiste Jordan Lam al na twee minuten spelen de in de heenwedstrijd opgelopen achterstand van het bord. Toen verdediger Dylan Rees na ruim een uur spelen via een penalty ook nog eens de 2-0 op het scorebord schoot, leek niets een vervolg van het voetbalsprookje meer in de weg te staan. Dat was echter buiten de Belg Mayron de Almeida (ex-Virton) gerekend. Een kwartier voor tijd schoot de centrumspits in Luxemburgse dienst de Europese studentendroom alsnog aan gruzelementen.