In Frankrijk zijn twee grote namen aan het ergste ontsnapt. AS Nancy en FC Sochaux dreigden wegens financiële problemen teruggezet te worden naar de derde divisie, maar de traditieclubs verzekerden zich in beroep van een verlengd verblijf in de Ligue 2. De verkoop van de 17-jarige Lucien Agoumé bleek de reddingsboei voor Sochaux, dat dankzij de binnengekomen miljoenen de kassa weer doet kloppen. AC Ajaccio daarentegen riskeert nog steeds een administratieve terugzetting.

Groot feest vandaag in Montbéliard, de stad waar de wieg van Peugeot ligt. FC Sochaux-Montbéliard kreeg maandagochtend van de Direction Nationale du Controle de Gestion (DNCG), de financiële waakhond van het Franse voetbal, te horen dat het niet naar de National 1 hoeft te zakken.

Reddende engel

De club had zich vorig seizoen met een zestiende plaats in de Ligue 2 weliswaar sportief gered, maar doordat de boekhouding niet klopte kreeg de club begin juni te horen dat het samen met AS Nancy en AC Ajaccio verplicht moest degraderen naar de National 1. Nadat Nancy vorige week in beroep zijn hagje al kon redden, trekt nu ook Sochaux aan het langste eind. De Franse voetbalbond laat evenwel weten dat beide clubs desondanks onderworpen zullen worden aan toezicht met betrekking tot de loonmassa en de transfersommen.

De reddende engel van Sochaux luistert naar de naam Lucien Agoumé. De amper zeventienjarige Fransman met Kameroense roots werd zaterdag voor 4,5 miljoen euro verkocht aan Inter Milan, waarmee hij het budget van Sochaux met één pennentrek weer in evenwicht bracht. Les Lionceaux zullen maar wat blij zijn dat ze de kapitein van de Franse U17, afgelopen seizoen goed voor vijftien wedstrijden in de Ligue 2, vijf jaar geleden wegplukten bij Racing Besançon.

Bovendien zou Marcus Thuram, die op het punt staat om EA Guingamp in te ruilen voor Borussia Mönchengladbach, de kassa nog eens extra kunnen spekken met een opleidingsvergoeding van meer dan één miljoen euro. Men zou in de Peugeot-fabrieken haast een kaars gaan aansteken opdat ex-jeugdspeler Ibrahima Konaté (RB Leipzig, 45 miljoen euro waard volgens Transfermarkt.de) deze zomer nog een transfer zou versieren.

View this post on Instagram

Lucien lors d'un match avec la réserve du FC Sochaux !

A post shared by Page fan Lucien Agoumé (@pagefan_lucien_agoume) on

Vagevuur

Naast AS Nancy is er met FC Sochaux dus een tweede grote Franse traditieclub op korte tijd gered van de ondergang. De club werd in 1928 opgericht door arbeiders uit de Peugeot-fabriek, die in de streek van Montbéliard het levenslicht zag. Sochaux, dat tot 2015 in handen bleef van het Franse automerk, werd de eerste professionele voetbalclub in Frankrijk en veroverde in de beginjaren tweemaal de Franse landstitel (1935 en 1938). In 1937 en 2007 won het ook de Coupe de France, de laatste keer dankzij onder andere een doelpunt van ex-Genk-spits Moumouni Dagano.

Sinds de club in 1967 een profclub werd, was het altijd actief in één van de twee hoogste divisies. De periodes in het vagevuur van de tweede klasse duurden evenwel nooit langer dan drie opeenvolgende seizoenen. Dat Sochaux nu aan zijn zesde opeenvolgende seizoen in de Ligue 2 begint, is naar clubnormen dan ook abnormaal.

Ach, liever dat dan uit het profvoetbal tuimelen, zullen ze bij het Chinese conglomeraat Nenking Group denken. De groep neemt Sochaux dit jaar in principe over van Ledus, een filiaal van Tech Pro Technology. Net op tijd misschien, want het feit dat voorzitter Wing Sang Li (tevens baas van Tech Pro) drie maanden geleden persoonlijk failliet werd verklaard zal de financiële situatie van de club wel geen deugd hebben gedaan.

Wijze les

In welke divisie AC Ajaccio volgend seizoen zal spelen, is nog niet geweten. Op de vraag waarom Nancy en Sochaux al groen licht kregen van de DNCG en de Corsicaanse club nog niet, antwoordde Ajaccio-voorzitter Léon Luciani het volgende: “Ik stel vast dat de argumenten die wij hebben aangevoerd niet voldoende blijken. We hadden nochtans garanties gekregen”.

AC Ajaccio was zeventiende geëindigd in de Ligue 2, één plaats boven de degradatiestreep. Mocht de club effectief zakken, dan handhaaft de nummer achttien van vorig seizoen zich in de Ligue 2. En die nummer achttien is toch wel niet… stadsgenoot Gazélec FCO Ajaccio. Eeuwige rivaal SC Bastia, in 2017 op hun beurt teruggezet naar het vijfde niveau in Frankrijk vanwege een financieel probleem, zou op die manier nog maar één niveau lager spelen dan AC Ajaccio terwijl ze afgelopen seizoen in de National 3 nog tegen de reserven van AC Ajaccio uitkwamen.

Het is niet uitgesloten dat ook Ajaccio alsnog door de mazen van het net glipt, maar die kans lijkt kleiner dan bij Nancy en Sochaux. Het ziet er niet naar uit dat de Corsicanen een vette vis in hun selectie hebben die ze voor veel geld kwijt kunnen aan een club op het vasteland.

Moge de reddingsboei van Sochaux genaamd Lucien Agoumé een wijze les zijn voor alle clubs, zowel in Frankrijk als bij ons in België: investeer in je jeugdopleiding. Pluk je er vandaag niet de vruchten van, dan wel op een moment dat je het het hardst nodig hebt.