Japan moet door de hoge levensverwachting al jaren opboksen tegen de vergrijzing. Dat trekt zich ook door naar het voetbal: Kazuyoshi Miura (52), de oudste profvoetballer aller tijden, mag met ex-Celtic-speler Shunsuke Nakamura een 41-jarige ploegmaat verwelkomen bij Yokohama FC. Wanneer kapitein Yuta Minami eind september verjaart, zal de selectie van Yokohama dus twee veertigers en een vijftiger tellen. “Veertig is de ouderdom van de jeugd, vijftig de jeugd van de ouderdom”: de Franse schrijver Victor Hugo lijkt het wel speciaal voor deze club geschreven te hebben.

Voetballers op leeftijd: in Italië is het haast een keurmerk. Dino Zoff werd op zijn 40e nog wereldkampioen, Paolo Maldini en Alessandro Costacurta stopten er op 41-jarige leeftijd mee bij AC Milan, en Gianluigi Buffon breidt op zijn 41e zelfs nog een vervolg aan zijn carrière door terug te keren naar Juventus. Maar in Japan kennen ze er ook wat van, getuige de selectie van Yokohama FC. Miura schreef in 2017 al geschiedenis door het record van Stanley Matthews te breken als oudste profvoetballer aller tijden. De 89-voudige Japanse international, die in Europa het shirt van Genoa en Dinamo Zagreb droeg, speelde dit seizoen wel nog maar drie wedstrijden. En ook vorig seizoen was hij allesbehalve een vaste waarde bij de Japanse tweedeklasser.

In vergelijking met Miura lijkt Shunsuke Nakamura haast een jong veulen. Nochtans draait de aanvallende middenvelder ook al sinds 1997 mee op het hoogste niveau. Nadat hij zijn carrière startte bij Yokohama F. Marinos, trok hij in 2002 naar Reggina Calcio. Na drie seizoenen in de Serie A trok hij naar Celtic Glasgow, waar hij zich met zijn 34 goals in vier seizoenen in de harten van de fans speelde. Na een ommetje bij RCD Espanyol keerde hij in 2010 terug naar Yokohama F. Marinos. De afgelopen twee seizoenen stelde de tweevoudige WK-ganger zijn ervaring ten dienste van eersteklasser Júbilo Iwata. Op zijn 41e staat Nakamura nu voor de zware opdracht om Yokohama FC voor het eerst sinds 2007 terug naar de J1 League te helpen. Als hij op weg daarnaar een assist levert aan Miura, zullen doelpunt- en assistmaker samen minstens 93 jaar oud zijn. Ongezien in het profvoetbal.