In deze rubriek beschrijven de redacteurs van DFVF hun groundhop-avonturen. Dit deel gaat over het nostalgische stadion van Luton Town FC.

Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
  • Naam: Kenilworth Road
  • Bespeler: Luton Town FC
  • Capaciteit: 10.356
  • Geopend: 4 september 1905

Het is een “mooie” dinsdagochtend in Luton. Ik loop door de straten vanaf het hotel naar Kenilworth Road, het stadion van Luton Town FC. De straten zijn grauw, het dorp moet nog tot leven komen en de armoede komt me toe. De avond hiervoor is onze vlucht naar Amsterdam gecanceld en ben ik met mijn 3 vrienden in een hotel gepropt in Luton. Ik voel gelijk de kriebels om nog een stadion tijdens onze trip te bezoeken. Ik vertel de jongens dat ik die dinsdagochtend ga lopen naar het stadion en niet verwacht dat ze meegaan. In de wetenschap dat The Hatters kampioen zijn geworden en promoveren naar de Championship, heb ik onbewust hoge verwachtingen van het stadion. Verrassing is hetgeen wat centraal staat tijdens mijn bezoeken aan stadions, vooraf wil ik vaak zo min mogelijk weten.

Nostalgie
Eenmaal aangekomen in de typische woonwijken bij Engelse stadions is verbazing mijn eerste emotie. De begrippen vervallen, slordig en armoe spelen door mijn gedachten. Traditioneel loop ik een rondje om het stadion om de sfeer te ervaren. De tocht begint door een smalle steeg langs aan de ene kant van het stadion en aan de andere kant achtertuinen met heel veel troep. De typische Engelse straten die naar het stadion toelopen romantiseren mijn gedachten tijdens deze trip. De ingang van de tribunes zit tussen de huizen verstopt… Tussen alle hypermoderne stadions van nu is dit nog de echte charme van de Engelse voetbalcultuur. Ik loop verder om het rondje af te maken. Schilders proberen de boel nog wat kleur te geven, maar eigenlijk geeft het niet, want mijn ochtendwandeling is sowieso al geslaagd door het unieke karakter van het stadion.

Luton Town
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Teruggekomen in het hotel deel ik mijn ervaringen en zoek ik op wat voor stadion Kenilworth Road is. Ik kom erachter dat er een nieuw stadion moet herrijzen in Luton, dus ik ben blij dat ik dit stadion heb mogen bezoeken. Helaas niet tijdens een echte Engelse wedstrijd zoals ik die een jaar eerder heb bezocht bij Brentford F.C., maar wat was dit gaaf om gezien te hebben! Wellicht volgt later nog een artikel over Brentford.

Groundhopper
Overal waar ik momenteel kom zoek ik direct op of er een stadion is. Mijn vrienden, familie en vriendin worden daar weleens gek van, alleen: dit is mijn hobby, die ik zeker blijf doen! Terug in Nederland besef ik dat ik een Groundhopper in wording ben… Alle stadions en wedstrijden bijhouden, en telkens zeker een foto maken, dat klinkt als een kleine obsessie. Passie voor de nostalgie, de schoonheid en charme van clubs, hetgeen wat ik graag met iedereen wil delen. 44 unieke stadions (inclusief honkbalstadions) gezien en many more to come…

Luton Town
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.
Advertentie