In Brugge is het tijdperk Ivan Leko volledig verleden tijd. Zowel bestuur als supporters verheugen zich op een langdurig huwelijk met hun nieuwe trainer Phillipe Clement. De succescoach werd met torenhoge verwachtingen overgenomen van landskampioen Racing Genk. Clement liet al verstaan mee te willen spelen op verschillende fronten. Het doel in de vaderlandse competitie is opnieuw de hoofdprijs afschieten. Verder hoopt Club ook dit seizoen op successen in de Champions League. Hiervoor moeten ze in de derde voorronde eerst voorbij het Oekraïense Dynamo Kiev weten te geraken. Met Kiev krijgt club een relatief zware dobber voor de kiezen, maar kansen liggen er ongetwijfeld. We nemen de lichting die Clement ter beschikking heeft door en proberen een typeploeg te formuleren voor komend seizoen.

Transfers

Eerst nemen we een kijkje doorheen de spelerskern van Club. Blauw-Zwart is deze zomermercato al behoorlijk actief geweest op de transfermarkt. Langs uitgaande zijde zagen ze speerpunt Wesley Moraes vertrekken richting Aston Villa. Met een transfersom van 25 miljoen euro rinkelde de kassa in Brugge. Het wordt uitkijken wat hij kan betekenen in een competitie die op zijn lijf geschreven staat. Verder plukte Bologna sterkhouder Stefano Denswil weg voor een bedrag dat schommelt rond de zes miljoen euro. Ook Marvelous Nakamba lijkt nog voor een aardig bedrag te vertrekken richting Premier League. Hij stuurt zelf aan op een vertrek en onder meer Aston Villa toonde al vergaande interesse in de Zimbabwaan.

Door flink te incasseren was Club ook in staat stevig uit te pakken langs inkomende zijde. De exponent hiervan is de Nigeriaan David Okereke. Hij werd overgenomen van de Italiaanse tweedeklasser Spezia, waar hij vorig seizoen goed was voor tien goals en evenveel assists. Met een bedrag van acht miljoen euro stoot hij Kaveh Rezaei van de troon als duurste inkomende transfer. Okereke liet tijdens de Brugse Metten een prima indruk na. Hij combineerde zijn snelheid met uitstekend voetenwerk. De diepe spits, die ook uit de voeten kan op de flank, speelde knap mee in de combinaties voorin en was een voortdurende gesel voor de Portugese verdediging. Als kers op de taart bekroonde hij zijn sterke wedstrijd met een doelpunt. Hij zal dit seizoen ongetwijfeld de aanval moeten leiden. Achterin werd de Ivoriaan Simon Deli overgenomen van Tsjechisch kampioen Slavia Praag. Daar was hij al enkele jaren vaste waarde. Slavia maakte vorig jaar een goede beurt in de Europa League door het te schoppen tot in de kwartfinales. Club telde 2,5 miljoen euro neer voor de linkspoot. De waarde van Deli wordt hoger geschat, maar door een clausule in zijn contract kon hij voor dat bedrag vertrekken. In zijn eerste wedstrijden straalde hij rust en vertrouwen uit. Ook nieuwkomer Odilon Koussounou liet zich al positief opmerken in de voorbereiding. De slechts 18-jarige verdediger toonde zich uitstekend in het uitvoetballen. Als linksback werd de Oekraïner Eduard Sobol binnengehaald. Verder plukte club ook Amadou Sagna weg uit Senegal. Hij wordt aanzien als een groot talent en liet zich opmerken in het WK onder 20, waar hij de bronzen schoen won.

Formaties

Met het vertrek van Ivan Leko lijkt ook de heilige 3-5-2 waarmee club successen boekte volledig van tafel geveegd. Clement wil nieuwe systemen in de ploeg slijpen en zijn befaamde 4-3-3 doortrekken richting Blauw-Zwart. In de voorbereiding werd ook al aardig geëxperimenteerd met deze opstelling, niet altijd met evenveel succes. Tegen Heracles en Union werd gewonnen, maar tegen het Nederlandse AZ ging club stevig de boot in met 5-2. Ook tegen het Kroatische Lokomotiva Zagreb bleven ze steken op een gelijkspel.

Club speelde vaak in een 4-3-3-opstelling die in balverlies wordt omgeleid naar een 4-4-2. De flankspelers zakten wat dieper in en Vanaken schoof een rijtje door. Clement wil offensief voetbal brengen dat gepaard gaat met een stevige druk. Door die hoge druk komen er echter grote ruimtes vrij in de as van het middenveld, wat in de voorbereiding meer dan eens voor problemen zorgde. Het wordt afwachten welke oplossingen Clement hiervoor zal vinden. Door het hoog druk zetten moeten de centrale verdedigers kort aansluiten bij Vormer en Rits. Hierdoor zullen ze een grote ruimte in hun rug moeten bespelen. Met Mechele en Deli lijkt club over twee verdedigers te beschikken die bekwaam zijn dit te doen. Door de grote ruimtes die vallen in de rug van de verdediging, is het noodzakelijk een keeper te hebben die deze ruimte kan bespelen en durft interveniëren wanneer nodig. Zowel de voetballende kwaliteiten van Horvath als Letica mogen stevig in vraag worden gesteld. Mata lijkt een certitude op de rechterflank. Wie links postvat valt nog af te wachten, al zal nieuwkomer Sobol naar alle waarschijnlijkheid eerste keus zijn. Verder lijkt Rits een belangrijke factor te gaan spelen op het middenveld. In de voorbereiding zakte hij geregeld uit tussen de twee centrale verdedigers om à la Frenkie de Jong het spel van achteren uit te dirigeren. Dat Club voorin voldoende weelde lopen heeft, staat buiten kijf. Met Danjuma en Diatta beschikt club over twee uitstekende linkerflanken. Wie rechts zal postvatten, is nog de vraag. Emmanuel Dennis is een optie, al heeft Clement ook nog jongelingen Sagna en Vlietinck achter de hand. Ook de Zuid-Afrikaan Percy Tau wordt gelinkt aan club, hij kan extra creativiteit brengen.

Blauw-zwart opent de competitie op het veld van Waasland-Beveren. Een week later speelt het zijn eerste thuiswedstrijd tegen STVV. Op speeldag vijf volgt de eerste grote test met een bezoek aan Charleroi. Opvallend: Club speelt in de heenronde thuis tegen alle G5-ploegen.

Advertentie