De spelerskern van STVV is voorlopig onvoldoende gewapend om de competitie vol vertrouwen aan te vangen, daar lijkt bijna iedere STVV-supporter het over eens te zijn. De voeling met de club, of eerder het gebrek eraan, gaat ook steeds meer over de Zuid-Limburgse tongen.

Het ongeduld onder de STVV-fans neemt toe. De dusver (te) weinig inkomende, kwalitatieve transfers vormt een hekelpunt. Met het budget van STVV dat dit seizoen hoger ligt dan de vorigen (12,5 miljoen euro volgens Het Laatste Nieuws, n.v.d.r.), wordt voorlopig te weinig gedaan. Ook het huren van spelers, in plaats van kopen, wordt niet op al te veel gejuich onthaald.

Met Japanners Kamada en Tomiyasu zagen ze op Stayen twee sleutelspelers van vorig seizoen vertrekken. Die laatste werd als meest verdienstelijke spelers van het seizoen voor een recordbedrag van 9 miljoen euro verkocht aan het Italiaanse Bologna. Met Alexis De Sart, die via een achterpootje -de wet van ’78- Zuid-Limburg inruilde voor Antwerpen, zagen de Kanaries nog een basisspelers van vorig seizoen vertrekken. Rond spits Yohan Boli hangen tot op heden ook nog een aantal vraagtekens in de lucht.

STVV verwezenlijkte dusver reeds zeven inkomende transfers. Nguyễn Công Phượng -in zijn land ook wel de Vietnamese Messi genoemd, de Braziliaanse dribbelkont Allan Souza en de Japanse aanvaller Yuma Suzuki zijn de voornaamste blikvangers. Opnieuw een mix van heel wat nationaliteiten dus. Daarnaast vielen ook een aantal jonkies in de voorbereiding in positieve zin op.

De laatste oefenwedstrijd van Sint-Truiden verliep met een 0-4-nederlaag tegen de Griekse kampioen PAOK Saloniki niet rooskleurig. Een duidelijke lijn ontbreekt voorlopig bij geel-blauw.

Eigenheid

Behalve het sportieve, is ook de eigenheid van de club en de communicatie van de Japanse eigenaars een geducht gespreksonderwerp bij de Truiense fans. De Japanse sponsors en de weinige Belgen en Limburgers in de spelerskern illustreren dat. Spelers uit de eigen regio zoals Schoofs, Peeters en Gerkens -die in Sint-Truiden graag gezien waren en zijn- ontbreken dezer dagen op Stayen. “De band tussen spelers en supporters moet geoptimaliseerd worden. Er is te weinig voeling en betrokkenheid”, klinkt het al langere tijd bij het blauw-gele legioen.

Het is afwachten welke spelers de Japanse bazen, die er naar verluidt volop mee bezig zijn, alsnog zullen aantrekken om de groep te versterken. Ook een nieuwe hoofdsponsor moet nog worden aangekondigd. Voorlopig fungeert DMM.com -het bedrijf van de Japanse eigenaars van STVV- zelf als hoofd- en shirtsponsor.

STVV opent het nieuwe seizoen op eigen veld tegen Moeskroen. Een overwinning lijkt met kleppers als Club Brugge, Standard en Antwerp op de eerstvolgende speeldagen al meteen een prioriteit te zijn om onnodige kopzorgen vroeg in het seizoen te vermijden.

Opnieuw meestrijden voor en plek in play-off 1 is gezien de huidige situatie en spelerskern redelijk ambitieus. Een plaats in de linkerkolom of bovenaan de rechterkolom is, mits de nodige versterkingen, een realistischer doel voor de ploeg uit Haspengouw