AC Milan heeft in zijn zoektocht naar succes een oude legende weer aan boord gehaald. Tweevoudig Champions League-winnaar Dida, die negen jaar geleden zijn laatste wedstrijd voor Milan speelde, wordt bij de Rossoneri keeperstrainer bij de U17. De 92-voudige ex-international moet de Milanese jeugd na een bijzonder pover decennium weer tonen wat prijzen winnen is.

Dida behoeft geen introductie op San Siro. Bij zijn komst in 2000 was hij nog derde doelman na clubiconen Christian Abbiati en Sebastiano Rossi, en na een blunder in zijn tweede wedstrijd tegen Leeds United werd hij zelfs op uitleenbasis terug naar Brazilië gestuurd, maar van 2002 tot 2007 was hij titularisdoelman van het Milan dat naast de Serie A (2004) en de Coppa Italia (2003) ook tweemaal de Champions League (2003 en 2007) won. In de Champions League-finale van 2005 stopte hij in de strafschoppenreeks tegen Liverpool een elfmeter van John Arne Riise, maar zijn collega Jerzy Dudek deed nóg beter en stopte er twee, waardoor Liverpool het mirakel van Istanboel verwezenlijkte.

In 2007 vertoonde de relaties tussen Milan en Dida de eerste barstjes toen de doelman in de Champions League-wedstrijd tegen Celtic Glasgow voor dood neerviel na een licht tikje van een op het veld gelopen Celtic-supporter. Dida verloor zijn geloofwaardigheid en trainer Carlo Ancelotti koos opnieuw voor Christian Abbiati in doel. Nadat zijn contract in 2010 afliep, verliet Dida na tien jaar San Siro. Hij keerde terug naar Brazilië en sloot er in 2015 zijn spelerscarrière af bij SC Internacional. Een van de hoogtepunten van zijn carrière was ongetwijfeld de wereldtitel met Brazilië in 2002, hoewel hij het hele toernooi op de bank bleef voor Marcos. Maar bovenal ging Dida de geschiedenis in als doelman van Milan, waar hij in 302 gespeelde wedstrijden (alle competities inbegrepen) 132 keer de nul hield.

Amper een jaar na zijn spelersafscheid begon Dida aan een carrière als keeperstrainer. Eerst bij het Chinese Shenzhen FC, afgelopen seizoen bij het Egyptische Pyramids FC van onder andere Cristian Benavente. Nu treedt hij dus in dienst van de U17 van Milan. Daar zal hij een nieuwe prijzenpakker in doel moeten kweken – ter opvolging van onder andere Lorenzo Buffon, Fabio Cudicini, Giovanni Galli, Sebastiano Rossi, Christian Abbiati en hijzelf – die Milan na een extreem droog decennium (landstitel in 2011, Italiaanse Supercup in 2011 en 2016) weer naar nieuwe successen leidt. Aan talent ontbreekt het huidig eerste doelman Gianluigi Donnarumma natuurlijk niet – op twintigjarige leeftijd heeft hij al 164 profwedstrijden voor Milan gespeeld –, maar met enkel de Italiaanse Supercup in 2016 oogt zijn prijzenkast vooralsnog wat leeg. Al kan de Italiaanse international natuurlijk ter verdediging inroepen dat Dida met Cafu-Costacurta-Nesta-Maldini destijds een ongezien sterke defensie voor zich had.