De Jupiler Pro League is opnieuw een smaakmaker kwijt. Taiwo Awoniyi, de voorbije twee seizoenen goed voor twintig competitiedoelpunten, mag het komend seizoen in de Bundesliga proberen bij FSV Mainz. Voor de 21-jarige spits is het zijn zesde uitleenbeurt sinds hij vier zomers geleden bij Liverpool neerstreek.

Moeskroen startte de competitie met een aardige 4 op 6, maar het vertrek van Awoniyi is vast en zeker een zware aderlating voor Les Hurlus. De Nigeriaan was één van de gezichten van de knappe reeks die Moeskroen vorig seizoen na Nieuwjaar neerzette. Bij de jaarwisseling stond de club nog voorlaatste in het klassement, maar dankzij een 23 op 29 rukten de Henegouwers op naar de tiende plaats. De wederopstanding viel niet toevallig samen met de terugkeer van Awoniyi, die zeven keer scoorde in de reguliere competitie en er in Play-off 2 nog eens vier goals bijlapte. Zijn mislukte passage bij AA Gent, waar hij in de eerste helft van vorig seizoen als invaller slechts twee scoorde in de Beker van België en eenmaal in de Europa League-kwalificatie, was iedereen plotsklaps vergeten. Eerder was Awoniyi ook in het seizoen 2017/18 (10 goals in 31 duels) al succesvol geweest op Le Cannonier.

Een definitief verblijf in de Jupiler Pro League leek sowieso uit den boze, want Liverpool vroeg 15 miljoen pond (16,7 miljoen euro) voor de Nigeriaanse spits. De Champions League-winnaar plukte hem in 2015 weg bij de Imperial Soccer Academy, maar veel tijd bracht Awoniyi nog niet door op Anfield Road: vóór zijn passage in België werd hij ook al uitgeleend aan FSV Frankfurt (2015-2016) en NEC Nijmegen (2016-2017). Zijn tweede passage in Duitsland, ditmaal in de Bundesliga, is er opnieuw één zonder aankoopoptie. Via de nummer twaalf van vorig seizoen hoopt Awoniyi zijn eerste cap voor Nigeria te versieren, zodat hij eindelijk aan zijn werkvergunning voor Engeland kan geraken.