Anderlecht heeft na Vincent Kompany en Hendrik Van Crombrugge een derde Rode Duivel gehaald. Nacer Chadli (30) wordt voor één seizoen gehuurd van AS Monaco (zonder aankoopoptie) en moet de nog jonge voorhoede van paars-wit efficiëntie bijbrengen. Door zijn polyvalentie lijkt de komst van Chadli, die bij voorkeur linksbuiten speelt, voor zijn jonge collega-flankaanvallers eerder een godsgeschenk dan wel een rem op hun speelminuten.

Beste supporters, 7 potentiële top-transfers om onze >10 talenten te inspireren en versterken, we hebben ons best gedaan voor jullie!”. Met deze tweet lijkt Marc Coucke de blok te leggen op de huidige transferperiode. Met Vincent Kompany, Michel Vlap, Philippe Sandler, Samir Nasri, Hendrik Van Crombrugge, Kemar Roofe en Nacer Chadli haalde de recordkampioen inderdaad heel wat ervaring binnen om het jeugdproject van Anderlecht te ondersteunen. Met de multi-inzetbare Chadli lijkt paars-wit het laatste stukje van de puzzel gehaald te hebben met het oog op aanvallend evenwicht. Het geloof van Anderlecht in flankaanvallers Francis Amuzu (19) en Jérémy Doku (17) mag dan wel groot zijn, hun rendement is voorlopig nog onvoldoende. Qua ondersteuning kondigt de komst van de zeer polyvalente Chadli zich in dat opzicht alvast aan als een zegen voor hen: het haalt wat druk van de ketel, en door het feit dat de Rode Duivel niet één vaste positie heeft zal er voor ieder nog genoeg speeltijd overblijven.

Chadli trekt zo na één seizoen de deur (voorlopig) achter zich dicht bij Monaco. De 56-voudige Rode Duivel kende vorig seizoen een ongelukkige passage in het prinsdom, al lag dat niet alleen aan hem: ook Youri Tielemans zag meer dan eens zwarte sneeuw in het Stade Louis II in de maanden voor zijn wederopbloei bij Leicester City. Chadli’s ante-WK-seizoen bij West Bromwich Albion was met slechts 214 Premier League-minuten ook al geen hoogvlieger. Zijn beste periodes kende de Luikenaar bij FC Twente, waar hij vrij hoog speelde en in drie seizoenen 40 keer scoorde, en bij Tottenham. Bij de Rode Duivels, waar hij geregeld op het middenveld depanneert, maakte hij zich vorig jaar dan weer onsterfelijk met zijn WK-doelpunt tegen Japan.