In voetbalkringen kennen we de slogan ondertussen allemaal wel: “Clubliefde kent geen divisie”. Het is een kreet die de laatste jaren steeds weer opduikt wanneer een voetbalclub degradeert. Het is een op de emotie van de fans gerichte oproep, meestal afkomstig van het fanatieke supportersdeel van een club. “Een echte supporter laat zijn club niet vallen, ook niet als het eens wat minder gaat”, dat is wat men eigenlijk wil zeggen. Ook de marketingmensen van clubs in nood hebben de kreet ontdekt en spelen gretig in op de onderbuik van hun fans. Desondanks is in de praktijk vaak niets minder waar. Clubliefde kent wel degelijk een divisie. Bij de meeste clubs kelderen bij een degradatie de toeschouwersaantallen en zakt de abonnementenverkoop als een pudding in elkaar. Maar niet bij NAC Breda.

NAC degradeerde afgelopen voetbaljaargang voor de tweede keer in vier jaar tijd uit de Eredivisie. De fans van de club uit Breda zijn dus niet bepaald verwend. Desalniettemin werden er tot nu maar liefst 13.705 seizoenabonnementen aan de man gebracht. Nooit eerder kende de club in de Eerste Divisie zo veel abonnementhouders. In de Eerste Divisie is overigens geen enkele club die qua seizoenkaartenverkoop ook maar in de buurt van de Bredanaars komt. Go Ahead Eagles volgt op respectabele afstand (6.621 stuks).

NAC overtreft met het aantal verkochte abonnementen zelfs Eredivisionisten als SC Heerenveen (11.000), Willem II (10.052), PEC Zwolle (10.038) en Vitesse (9.500). Landelijk is NAC zelfs de vijfde grootste club voor wat betreft aantal verkochte seizoenkaarten. Alleen Ajax (42.000), Feyenoord (31.000), PSV (28.000) en FC Twente (20.565) hebben een grotere schare abonnees.

De eerste competitiewedstrijd won NAC met 2-0 bij FC Dordrecht. Op vrijdag 16 augustus speelt NAC zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Provinciegenoot Helmond Sport komt dan op bezoek in het Rat Verlegh Stadion voor het “Avondje NAC”. Waarschijnlijk zullen alle 19.000 plaatsen worden gevuld. Ook bij uitwedstrijden laat de “Yellow Army” zich overigens niet onbetuigd. Voor de uitwedstrijd tegen FC Volendam, op 30 augustus aanstaande, zijn nu reeds alle beschikbare 1400 kaarten aan de man gebracht.

Advertentie