Peter Zulj werd vorige winter als dé toptransfer binnengehaald bij RSC Anderlecht, maar slaagde er vooralsnog niet in de torenhoge verwachtingen in te lossen. Zulj heeft tot op heden nog geen grote indruk achtergelaten bij het Anderlechtpubliek en ook Richard Niederbacher (ex-KSV Waregem), landgenoot van Zulj, twijfelt aan hem. “Het ontbreekt Zulj aan snelheid om mee te kunnen in België.”

Peter Zulj was de man met de vele adelbrieven die vorige winter werd aangetrokken en Anderlecht terug naar successen moet leiden. Zulj was toen ook verkozen tot de beste voetballer van Oostenrijk en moest de motor terug aan het draaien kunnen krijgen. Die motor is ondertussen nog altijd aan het sputteren en kritiek komt er steeds meer.

In de openingswedstrijden van de competitie gaf Kompany de kans aan Zulj als verdedigende middenvelder, niet echt een positie die de Oostenrijker ligt. Niederbacher, vroeger nog actief in ons land bij Waregem, vraagt zich af of zijn landgenoot wel de geknipte man is voor het team van Kompany: “Zulj heeft een goed jaar gehad met Sturm Graz, waarmee hij de beker won, maar in Oostenrijk heb je maar 3 ploegen die echt op niveau zijn, daarachter is het toch echt niet goed. Zulj is wel degelijk een goeie voetballer, die goed is aan de bal. Maar hij heeft de snelheid niet voor de Belgische competitie. Ik denk niet dat hij de speler is die Anderlecht nodig heeft.”

De overgang van Oostenrijk naar België verloopt dus moeilijker dan gedacht, ook iets dat Niederbach vroeger in zijn periode zelf had ondervonden: “België is een totaal andere competitie. Toen ik zelf 35 jaar geleden van Oostenrijk naar België trok, had ik het de eerste maanden ook ongelooflijk moeilijk. Alleen had ik het geluk dat ik bij Waregem in een goeie ploeg terechtkwam, een echte familieclub. Terwijl je bij Anderlecht wel vanaf het eerste moment moet presteren.”

Zulj, inmiddels altijd nog maar 26 jaar, speelde vooralsnog 13 wedstrijden voor RSCA. Hij kwam nog niet tot scoren en gaf één assist. Vorig weekend kon hij niet opdraven tegen KV Kortrijk door een blessure.