Frederik Vanderbiest is dan toch gezwicht voor zijn oude liefde. De 41-jarige Vanderbiest, sinds vorig jaar assistent-trainer van KV Mechelen, werd vanmiddag voorgesteld als nieuwe trainer van RWDM. Hij wordt er de opvolger van Drazen Brncic, die vorige week bedankt werd na de bekeruitschakeling tegen Dessel Sport. Voor Vanderbiest is het thuiskomen: hij startte destijds zijn spelerscarrière in het Edmond Machtensstadion.

RWDM-voorzitter Thierry Dailly had naar verluidt maar één man in gedachten als nieuwe T1: Fred Vanderbiest. De geboren Vilvoordenaar is immers een kind van het huis: hij genoot zijn jeugdopleiding bij (de voorloper van) RWDM en speelde er drie seizoenen in het eerste elftal. De assistent van Wouter Vrancken zou het bod van RWDM aanvankelijk geweigerd hebben, maar de voormalige middenvelder hapte uiteindelijk toch toe.

Dat Vanderbiest een hart voor RWDM heeft, staat buiten kijf. Toen RWDM 3.0 in de zomer van 2015 boven het doopvont werd gehouden, was Vanderbiest aanwezig bij de officiële voorstelling van de club. “Ik ben een RWDM-supporter in hart en nieren. Rood-wit-zwart zit in mijn bloed, dat gaat nooit weg. Ik heb zelfs al een abonnement gekocht”, sprak de toenmalige trainer van Cercle Brugge toen op FM Brussel. RWDM speelde zijn allereerste oefenwedstrijd destijds trouwens tegen… Cercle Brugge.

Ervaring in 1B

Vanderbiest wordt zo de vierde trainer in de clubgeschiedenis na Danny Ost, Christian Rits en Drazen Brncic. Brncic stond drie jaar aan het roer van de Molenbekenaars, die in 2015 een doorstart namen onder het oude stamnummer van Standaard Wetteren. De Kroaat leidde de club van Derde naar Eerste klasse amateurs. Vorig seizoen was RWDM lang in de running voor een eindrondeticket, maar uiteindelijk finishte de club op een achtste plaats.

Verwacht wordt dat Vanderbiest zijn oude liefde komend seizoen wél naar 1B leidt. De Brusselaar heeft alvast de nodige trainerservaring opgedaan in 1B met Antwerp (als hoofdtrainer), Roeselare en KV Mechelen (als hulptrainer). Zaterdag start RWDM het seizoen met een thuiswedstrijd tegen FCV Dender EH, de club waar Vanderbiest in 2008 even actief was als speler.