Nu de groepsfases van de Europa League bekend zijn, is het uitkijken naar de mooiste affiches. Verwacht wordt dat toppers als Arsenal, Manchester United, Celtic Glasgow, FC Porto, PSV en AS Roma pas in de knock-outfase voor echte krakers zullen zorgen, maar in groep B zit alvast een heel mooi duel: FC Kopenhagen-Malmö FF.

Akkoord, louter sportief is Kopenhagen-Malmö niet de meest opwindende affiche. Met Bryan Oviedo (ex-Everton), Nicolai Boilesen (ex-Ajax) heeft Kopenhagen dan wel wat bekende namen en Malmö heeft met Lasse Nielsen (ex-Gent), Behrang Safari en Guillermo Molins (ex-Anderlecht) zelfs oude bekenden uit de Jupiler Pro League op de loonlijst staan, maar dan nog zijn pakweg Borussia Mönchengladbach-AS Roma of Porto-Feyenoord interessanter. Met Kopenhagen-Malmö heeft de Europa League echter wél een onvervalste Europese derby op de kalender staan.

Laten we nog even de ongeschreven regels van een Europese derby bovenhalen: meestal wordt die naam toegedicht aan een Europees duel tussen twee clubs uit een ander land die echter op een spreekwoordelijke steenworp van elkaar liggen. Kopenhagen en Malmö voldoen perfect aan dit criterium: de stadions van de Deense en Zweedse topclub liggen op amper 43 kilometer van elkaar, terwijl de kortste verplaatsing voor Malmö in de Zweedse hoogste klasse, naar het stadion van Helsingborg, 73 kilometer bedraagt. Van een derby gesproken. Via de 16 kilometer lange Sontbrug (officieel: Øresundsbron) kunnen de supporters zelfs met de bus naar het stadion gaan!

Ook de Belgische clubs hebben in de loop der jaren al heel wat Europese derby’s afgewerkt. De laatste was AA Gent-Lille OSC in 2010. Het toenmalige Ottenstadion en het Stade Pierre-Mauroy lagen (volgens Google Maps) amper 74 kilometer van elkaar. De Buffalo’s namen het in 1983 in Europabekerverband ook op tegen Lens op slechts 110 kilometer van huis. Een greep uit een aantal andere Europese derby’s: Lierse-PSV (80 km – 1971), KV Mechelen-PSV (107 km – 1988), AA Gent-RC Lens (110 km – 1983), RC Genk-Leverkusen (130 km – 2011), Anderlecht-Lens (137 km – 1983), Standard-Köln (141 km – 1981/1984/1997), Anderlecht-PSV (142 km – 1991/2000), Antwerp-Ajax (147 km – 1974), RWDM-Feyenoord (147 km – 1977) en Anderlecht-Roda JC (148 km – 1976).