Het was een drukke zomermercato op Stayen. STVV verwelkomt maar liefst 15 nieuwe namen vanuit alle windstreken. Een behoorlijk aantal van die transfers werd pas in de slotweek gerealiseerd. De Kanaries zagen ook 12 -mogelijk 13- spelers vertrekken, waaronder een aantal belangrijke namen.

Argentinië, Amerika, Vietnam, Zuid-Korea,… uit alle delen van de wereld zijn de nieuwe aanwinsten van Sint-Truiden afkomstig. Een mix van heel wat diverse nationaliteiten en namen. Van de een wordt al wat meer verwacht dan van de ander. Opvallend zijn de weinige verdedigers en de vele flankaanvallers die er zijn bijgekomen, alsook de jonge leeftijd van heel wat aangeworven spelers.

INKOMENDE TRANSFERS

TransferSTVVin

Mathieu Troonbeeckx (KSK Heist) was deze zomer de eerste van vele nieuwkomers op Stayen. Troonbeeckx kende met Heist een sterk seizoen in eerste amateur. Hij vond in 28 wedstrijden, 9 keer de weg naar doel. Met de vele concurrentie op zijn positie, zal het voor de 21-jarige flankaanvaller moeilijk worden om dit seizoen al wedstrijden met de A-kern te spelen. Met Troonbeeckx hebben ze bij STVV wel een jonge Belgische kerel erbij, die in Limburg kan groeien.

De 18-jarige Franse Bosniër Tarik Baltić (Troyes) zou als een van dé talenten gelden van zijn generatie in zijn land. De middenvelder is in de eerste plaats aangeworven met het oog op de toekomst en wordt dit seizoen nog niet tussen de lijnen bij STVV verwacht.

Thibault De Smet (AA Gent) is een van de weinige, zowat de enige verdediger die Sint-Truiden contracteerde. De vleugelverdediger kon in Gent niet op veel speelminuten rekenen, STVV bood een uitweg. De Smet kwam dusver al enkele keren in actie voor de Kanaries en deed dat niet onaardig. Zelf geeft hij aan dat het nog even wennen is, omdat er fysiek veel van hem wordt gevraagd door telkens de flank op en af te lopen. Een harde werker, verdediger én Belg die dit seizoen ongetwijfeld zijn minuten zal maken voor Sint-Truiden.

De duurste inkomende transfer is die van Yuma Suzuki (Kashima Antlers). Sint-Truiden zou er naar verluidt een bedrag van 2,2 miljoen euro voor betaald hebben. “Een topaankoop”, klinkt het bij STVV. Suzuki deed het vorig seizoen verre van onaardig bij de Japanse topploeg Kashima Antlers. Hij vond in 52 wedstrijden (inclusief beker en Champions League) 17 keer de weg naar doel en was eveneens goed voor 17 assists. In 2018 werd Suzuki uitgeroepen tot “speler van het toernooi” in de Aziatische Champions League. Met Suzuki hebben de Kanaries een aanvaller gekocht met naam en faam die al een aantal zaken gepresteerd heeft. Het is nu afwachten of de Japanner, die al kampte met heimwee, zijn draai vindt in Sint-Truiden. Bovendien was hij bij aankomst nog niet hersteld van een hamstringblessure. Een meerwaarde kan hij voor Brys en co absoluut zijn.

Allan Sousa (Vejle BK) sprokkelde al een aantal speelminuten bij Sint-Truiden. Een gretige aanvaller met goede voetjes, maar momenteel geen speler die een ploeg kan dragen. Met een leeftijd van 22 jaar is dat niet abnormaal. De vraag is in hoeverre de Braziliaanse huurling dit seizoen een meerwaarde kan zijn voor de Limburgers. In 27 competitiewedstrijden scoorde hij vorig seizoen 10 keer in Denemarken. Hij gaf eveneens 3 assists, en pakte tweemaal een rood karton.

Daniel Yuji Yabuki (Vegalta Sendai), alias Daniel Schmidt, is dusver de meest rendabele transfer van STVV. De in Amerika geboren Japanse goalie, met ook nog Duitse roots, stond het merendeel van de wedstrijden al tussen de palen bij Sint-Truiden. Met de 27-jarige Schmidt hebben de Zuid-Limburgers iemand in doel staan die rust en zelfvertrouwen uitstraalt en bovendien goede reflexen heeft en zich breed maakt wanneer nodig. Een keeper met lengte, en dat is voor een (halve) Aziaat niet altijd vanzelfsprekend. Overigens kan de Japanse international ook degelijk mee voetballen. Met hetgeen Schmidt dusver heeft laten zien, lijkt hij momenteel voor een tijdje zeker te zijn van een basisplaats. Kenny Steppe, de andere doelman van Sint-Truiden die geblesseerd uitviel op speeldag 1, zal alvast moeten knokken voor zijn plaats.

De 24-jarige Vietnamees Cong Phuong Nguyen (Hoang Anh Gia Lai) is op papier de meest besproken en opvallende figuur. Is zijn thuisland wordt hij als een held aanzien. De facebookpagina van STVV staat ondertussen bol van de Vietnamese posts over CP15. Dat dit grotendeels een commerciële huuraankoop van de Japanse bazen is kan niet ontkent worden. Op sportief vlak heeft de Aziaat nog veel te bewijzen, al ontbreekt het bij hem niet aan goede wil. Voor een vaste stek bij de A-kern is het weliswaar te vroeg. Dit seizoen speelde de Vietnamese international 8 wedstrijden in de Zuid-Koreaans hoogste klasse.

Facundo Colidio (Inter) werd in Milaan met veel bombarie onthaald bij Inter. De Italiaanse topploeg telde een puik bedrag van 9,5 miljoen euro neer voor de Argentijnse spits. In Argentinië gold hij bij Boca Juniors als een beloftevolle speler. Vooralsnog is het wachten op zijn doorbraak in Europa. Sint-Truiden biedt de jonge aanvaller nieuwe mogelijkheden om aan spelen toe te komen door hem een jaar te huren van Inter. Ook hier is de vraag wat deze jonge kerel dit seizoen voor STVV kan betekenen.

Marc Brys klonk na de eerste training van Tatsuya Ito (Hamburg) positief. Een speler waar toch het een en ander van verwacht wordt. Wat de 22-jarige flankaanvaller werkelijk in zijn mars heeft moet nog blijken. Het is vooralsnog wachten op zijn eerste speelminuten. Vorig seizoen kwam Ito -tevens geen familie van Junya Ito van RC Genk-  aan 14 invalbeurten voor het Duitse Hamburg in de tweede Bundesliga.

Jhonny Lucas (Paraná Clube) wordt voorlopig niet meteen in de eerste ploeg van STVV verwacht. De beloftevolle Braziliaan haalt nog niet het nodige niveau om de A-kern te vervoegen. De 19-jarige middenvelder gold bij het Braziliaanse Paraná als hét talent dat de club in jaren heeft gehad. Uit financiële noodzaak verkochten de Zuid-Amerikanen hun jeugdproduct aan Sint-Truiden. Naar verluidt werd voor de jonge Braziliaan een aardige som op tafel gelegd.

Steve De Ridder (Lokeren) is “de Belg met ervaring” die Sint-Truiden nodig had. In zijn eerste wedstrijd in het shirt van STVV maakte de 32-jarige aanvallende middenvelder al indruk. Marc Brys spreekt over een enorme aanwinst en een rustpunt op het middenveld. Bij Lokeren belandde De Ridder op een dwaalspoor. Vorig seizoen kwam hij 24 keer in actie in competitieverband. Een doelpunt en drie assists was het resultaat.

Met de 1,91 meter lange Mory Konaté (Dortmund) hebben ze in Haspengouw een van de zeldzame spelers met body en lengte gekocht. De 25-jarige defensieve middenvelder zit op fysiek vlak nog niet helemaal op schema, maar biedt Marc Brys wel meer opties aan op het Truiense middenveld. Dit seizoen kwam de Duitse Guineeër al drie keer in actie voor de reserveploeg van Dortmund, waarin hij ook een keer wist te scoren.

Over de Zuid-Koreaan Seung-woo Lee (Hellas Verona) is het momenteel tasten in het duister. Conditioneel zou nog niet alles top zijn bij de flankaanvaller. Het zal wachten zijn op zijn eerste speelminuten om te kijken hoe ver de Koreaan staat. In de Italiaanse Serie B kwam de 21-jarige Lee vorig seizoen 26 keer in actie. Hij was goed voor een doelpunt en drie assists.

De jonge Amerikaan Chris Durkin (D.C. United) zette als een van de laatsten zijn handtekening op Stayen. De 19- jarige defensieve middenvelder is een speler met potentieel. Hij maakte reeds indruk bij de nationale jeugdelftallen en krijgt in Sint-Truiden de kans om zijn kunnen te tonen in Europa. In de MLS speelde hij dit seizoen al 13 wedstrijden en kwam hij een keer tot scoren.

Santiago Colombatto (Cagliari) is een linksvoetige middenvelder, hetgeen perspectieven biedt voor trainer Brys. De 22-jarige Argentijn speelde vorig seizoen in dezelfde ploeg als Seung-woo Lee en speelde 25 wedstrijden op huurbasis voor het Italiaanse Hellas Verona in de Serie B. Een doelpunt en vier assists zijn de statistieken die hij kan voorleggen.

UITGAANDE TRANSFERS

TransferSTVVUit

Aan inkomende transfer geen gebrek bij de Kanaries, maar ook heel wat spelers verlieten Stayen. Sterkhouders leverden een pak geld op, anderen vertrokken voor een habbekrats. Over Fabien Antunes (Westerlo), Rai Vloet (SBV Excelsior), Kosuke Kinoshita (Stabæk Fotball), Takahiro Sekine  (Urawa Reds), Thallyson (Guarani Futebol Clube) en Mamadou Sylla (AA Gent) valt weinig te zeggen, zij kwamen vorig seizoen niet veel in actie.

Ook het vertrek van Lucas Pirard en Cristian Ceballos is geen gemis. Beide spelers waren vorig seizoen niet bepalend en kwamen eveneens niet veel aan spelen toe. Lucas Pirard (Waasland-Beveren) was een tijdlang de nummer één van STVV, maar werd na de aankoop van Kenny Steppe vorig seizoen verwezen naar de bank.

Cristian Ceballos (Al-Wakrah) sukkelde al een tijdje met blessureleed op Stayen. Vorig seizoen kreeg de Spanjaard regelmatig speelkansen, maar wist zijn stempel nooit te drukken. Ceballos ontbond zijn contract voor 200.000 euro en tekende bij het Qatarese Al-Wakrah.

Het grootste verlies is dat wellicht van Takehiro Tomiyasu en Daichi Kamada, vorig seizoen twee absolute sleutelspelers bij Sint-Truiden . Takehiro Tomiyasu (Bologna) was vorig seizoen een van de sterkhouders achterin bij STVV. De jonge Japanner speelde secuur en met veel zelfvertrouwen. Tomiyasu werd door de fans van STVV uitgeroepen tot “meest verdienstelijke speler van het seizoen”. De centrale verdediger stond in de belangstelling van heel wat Europese ploegen. Uiteindelijk nam het Italiaans Bologna de Aziaat over voor 9 miljoen euro. In Italië startte Tomiyasu al meteen vanaf speeldag 1 in de basis.

Ook die andere Japanner Daichi Kamada (Eintracht Frankfurt) was vorig seizoen van enorme waarde voor Sint-Truiden. In 24 competitiewedstrijden scoorde de aanvallende middenvelder 15 keer en gaf hij 7 assists. Een speler met een actie. De 23-jarige Aziaat werd vorig seizoen op het einde van de zomermercato gehuurd van het Duitse Eintracht Frankfurt, een gouden zet zo bleek achteraf. Kamada keerde deze zomer terug naar Frankfurt waar hij dusver alle wedstrijden al aan spelen toekwam.

Met Wataru Endo (VfB Stuttgart) nam STVV nog (tijdelijk) afscheid van een Japanner. De defensieve middenvelder wordt verhuurd aan de Duitse promovendus Stuttgart. Endo deed het in Sint-Truiden niet slecht, maar kon dit seizoen niet meer veel speelminuten afdwingen bij de Kanaries. Toch is het al dan niet tijdelijke vertrek van de 26-jarige Japanner een verlies voor de Zuid-Limburgers. Defensief bood Endo namelijk een aantal perspectieven, hetgeen nu geen overbodige luxe is bij de Kanaries aangezien ze het achterin niet zo breed hebben. Of de Japanner volgend seizoen terugkeert naar Stayen is nog af te wachten.

Alexis De Sart (Antwerp FC) verliet STVV via een achterpootje. De Luikenaar verbrak zijn contract op Stayen via de wet van 78’ en vertrok gratis naar The Great Old. De Sart was in Sint-Truiden een basisspeler die zijn streng trok op het middenveld. Een hard werkende speler die een goed seizoen speelde bij de Kanaries. Even beslissend als Kamada was de 22-jarige middenvelder echter niet. Hoe dan ook is het vertrek van De Sart een verlies voor Sint-Truiden, als zou het alleen al om financiële redenen zijn.

Tot slot is er nog het geval Yohan Boli (?). De 25-jarige Ivoriaan flirtte deze zomer al meermaals met een transfer naar het buitenland. Vooralsnog is die er niet gekomen, maar in en rond Sint-Truiden zijn ze er zo goed als zeker van dat hun aanvaller vertrekt. Wat zijn bestemming wordt is nog onduidelijk. Boli was de afgelopen seizoenen van enorme waarde voor STVV. Een speler die weegt op een verdediging, die een bal kan bijhouden en die regelmatig zijn doelpunten scoort. Het mogelijke vertrek van de chouchou van Marc Brys en heel Stayen zou alleszins een aderlating betekenen voor de Truienaars. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Marc Brys weet de komende dagen wat doen, en kan eindelijk aan de slag gaan met zijn nieuwe kern. Ook de fans van Sint-Truiden wacht een moeilijk taak: zij kunnen de namen van hun nieuwe aanwinsten beginnen te oefenen.