Als hij dat deze zomer op het WK –20 nog niet had gedaan met Noorwegen, dan is hij er nu met Red Bull Salzburg mee bezig: de voetbaltop bestormen. Erling Braut Håland, negentien lentes jong, dikte zijn seizoenstotaal tegen Genk aan tot zeventien doelpunten in negen wedstrijden. De boekhouder van Salzburg fantaseert nu al hardop in welk veelvoud hij de vijf miljoen euro zal terugverdienen die hij acht maanden geleden in de Noor investeerde.

Geen mens die eraan denkt dat Erling eigenlijk een “zoon van” is. Zijn vader, Alf-Inge Håland, speelde 181 Premier League-wedstrijden in het shirt van Nottingham Forest, Leeds United en Manchester City. Maar al heel vroeg maakte Erling zelf zijn eigen naam. In juli vorig jaar liet hij zich een eerste keer stevig opmerken door in de competitiewedstrijd tussen SK Brann en Molde FK vier keer te scoren in 21 minuten. Zijn negen goals in de 12-0-zege met de Noorse U20 tegen Honduras op het WK – 20 afgelopen zomer waren nóg impressionanter. En nu opende hij dinsdag ook zijn rekening in de Champions League met een hattrick in zijn eerste wedstrijd.

Naast de Genkse eer trapte Håland dinsdagavond ook nog een Europees record aan diggelen: hij werd de eerste speler ooit die in zijn debuutwedstrijd op het kampioenenbal een hattrick in de eerste helft scoorde. Hij is met zijn 19 jaar en 58 dagen oud ook de derde jongste speler ooit die een hattrick maakte in de Champions League. Nummer één en twee in die lijst? Raúl González (18 jaar en 113 dagen in 1995) en Wayne Rooney (18 jaar en 340 dagen in 2004). Mocht Håland een even grote carrière maken als bovengenoemd duo, heeft Genk toch al één troost na de 6-2-nederlaag van dinsdag: het eerste Europese doelpunt van Håland was tegen hen.

Deal van het jaar

Zeggen dat Red Bull Salzburg slechts 5 miljoen euro op tafel legde om Håland weg te plukken bij Molde FK, waar hij doorbrak nadat hij werd opgeleid door Bryne FK. Ook Juventus en Bayer Leverkusen lagen in de zomer van 2018 op vinkenslag, maar het waren de Oostenrijkers die de toen achttienjarige aanvaller wisten te verleiden en zo een stevige optie namen op de deal van het jaar. Na een rijpingsperiode van zes maanden bij Molde zette hij in januari 2019 zijn koffers neer in de Red Bull Arena. “Ik was duidelijk gevleid om de interesse van Juventus, maar ik vond het te vroeg om daarheen te gaan. Salzburg was de club die het beste bij mij paste en zij waren diegenen die mij het meest wilden”, sprak Håland in januari. “Ik denk ook dat het heel belangrijk was om te kijken hoe belangrijk de rol was die ik kon spelen voor de club waar ik lid van werd. Hier bij Red Bull Salzburg had ik meer kans om te spelen.”

Zijn keuze voor Salzburg heeft alvast geloond: dit seizoen was hij in negen officiële wedstrijden al goed voor zeventien goals en vijf assists. Naast zijn hattrick tegen Genk en zijn hattrick in de Oostenrijkse voetbalbeker tegen SC-ESV Parndorf 1919 scoorde hij ook al elf keer in de Oostenrijkse Bundesliga, waarmee hij uiteraard topschutter van de competitie is – al ligt Shon Weissman (Wolfsberger AC) met acht stuks niet zó ver achter hem. Als Håland zijn huidige doelpuntenratio nog enkele maanden doortrekt zullen de Juventussen en Leverkusens van deze wereld volgende winter wel héél hard aan zijn mouw trekken. Al zal de Noorse tienersensatie logischerwijs ook steeds in verband gebracht worden met Manchester United, aangezien zijn trainer bij Molde luisterde naar de naam… Ole Gunnar Solskjær. Dat Håland geboren is in het Engelse Leeds – zijn vader speelde in 2000 voor Leeds United – kan ook al een extra argument zijn om hem richting Premier League te stuwen. Eerste grote test in dat verband: Liverpool-Red Bull Salzburg op woensdag 2 oktober.

Advertentie