Wat Lionel Messi op het WK onder 20 in 2005 was, had Ansu Fati op het WK onder 17 dit jaar kunnen worden: dé blikvanger op een jeugd-WK. Barcelona gaf de tienersensatie echter niet vrij, waardoor het uitkijken is naar nieuwe toekomstige posterboys. Op het WK -17 in Brazilië (26 oktober-17 november) lopen slechts twee spelers rond die hun jeugdopleiding in België genieten: András Németh (Hongarije) en Tannick Leliendal (Nederland), allebei van RC Genk.

De 17-jarige Messi had er net zijn debuutseizoen in het eerste elftal van Barcelona opzitten toen hij van 10 juni tot 2 juli 2005 deelnam aan het WK onder 20 in Nederland. In Enschede, Emmen en Utrecht scoorde Messi zes keer in zeven wedstrijden, wat hem naast een wereldkampioenenmedaille ook de topschutterstitel opleverde. Het Spaanse publiek droomde al hardop over eenzelfde scenario met Ansu Fati, die tijdig zijn Spaans paspoort kreeg voor het jeugd-WK, maar de linksbuiten uit Guinee-Bissau werd door David Gordo uiteindelijk toch niet geselecteerd. Dat hij de Clásico zou missen was alvast geen argument meer – de topper tussen Barcelona en Real Madrid werd afgelopen weekend omwille van politieke onrust in Catalonië uitgesteld naar 18 december –, maar velen zijn van mening dat Fati de U17 allang ontgroeid is en dichten hem eerder snel een plaatsje bij de grote jongens van Spanje toe.

België kon zich helaas niet plaatsen voor het WK in Brazilië: in mei van dit jaar werd het weliswaar groepswinnaar op het EK onder 17 in Ierland, maar in de kwartfinale was Nederland te sterk. De jongens van Bob Browaeys behoorden echter tot de twee sterkste afgevallen kwartfinalisten en kregen via een play-offwedstrijd een herkansing tegen Hongarije voor het vijfde ticket, maar België verloor na strafschoppen. Geen Belgen dus in Brazilië, al loopt er uitgerekend bij Hongarije en bij Nederland wel een speler rond die in België opgeleid wordt.

Németh is een 16-jarige aanvaller die drie jaar geleden de jeugd van KSK Hasselt inruilde voor die van Genk. De Hongaar met Zuid-Afrikaanse roots (Németh werd geboren in Kaapstad) verhuisde in november 2015 met zijn ouders naar België en vond snel onderdak bij Hasselt, waar hij al snel op de radar van Genk terechtkwam. In november vorig jaar tekende hij zijn eerste contract bij de regerende landskampioen. Met dezelfde manager als Leandro Trossard hoopt Németh, die in de UEFA Youth League scoorde tegen Napoli, net als de Brighton-flankspits vanuit de jeugd door te breken in het eerste elftal. De geboren Kapenaar heeft alvast het scorend vermogen dat je van een aanvaller kunt verwachten. Op het EK onder 17 in Ierland scoorde hij drie keer, wat hem een plaatsje bij de beste elf van het EK opleverde.

Leliendal is net als Németh geboren in 2002. In de Youth League speelde hij zowel tegen Red Bull Salzburg als tegen Napoli als linskback. Leliendal is geboren in België en speelde bij de Belgische U16 en U17 nog samen met Jérémy Doku en Killian Sardella, maar door zijn dubbele nationaliteit mocht hij ook voor Nederland kiezen. In april vorig jaar kreeg hij al zijn eerste contract van Genk. Doordat hij destijds als aanvaller bij de Genkse U13 belandde, wordt Leliendal tegenwoordig geroemd als offensieve linksback. Tijdens de eerste wedstrijd van Nederland in Brazilië, waarin Oranje met 3-0 het onderspit moest delven tegen Japan, zat hij alvast op de bank voor Ajaxied Anass Salah-Eddine.