AZ Almaar heeft gisteren geschiedenis geschreven. Niet door het 2-2-gelijkspel tegen Partizan Belgrado in de Europa League, maar wel door de locatie waar het dat gelijkspel behaalde. De Nederlandse club is na donderdagavond immers de eerste Europese club ooit die zeven wedstrijden op rij in een Europees toernooi in een ander stadion heeft afgewerkt.

De eerste groepswedstrijd, een uitwedstrijd tegen Partizan Belgrado, was het zevende Europese duel dat AZ dit seizoen moest afwerken. Het overleefde immers al drie voorrondes: de Nederlandse kampioen van 2009 schakelde achtereenvolgens BK Häcken, FK Mariupol en Antwerp uit. Wat dit rijtje zo speciaal maakt, is dat AZ dit seizoen al haar Europese wedstrijden in een ander stadion afwerkte. Met dank aan een ingestort dak en… Club Brugge.

De heenwedstrijd van de tweede voorronde tegen BK Häcken, die op 0-0 eindigde, werkte het in het eigen AFAS Stadion in Alkmaar af. De terugwedstrijd, die het met 0-3 won, vond plaats in de Bravida Arena in Zweden. Ook de derde voorronde startte AZ met een 0-0-gelijkspel, ditmaal in het Chornomorets Stadium in Oekraïne. De terugwedstrijd zou normaal gewoon in het AFAS Stadion gespeeld worden, maar op 10 augustus sloeg het noodlot toe in Alkmaar: door een storm en falende lasverbindingen stortte een deel van het dak van het AFAS Stadion in. De terugwedstrijd moest noodgedwongen elders afgewerkt worden. Dat werd het Cars Jeans Stadion in Den Haag.

In afwachting van herstelling is het stadion van ADO Den Haag sindsdien dus tot nader order de tijdelijke thuisbasis van AZ. Normaal gezien had ook de play-offwedstrijd AZ-Antwerp daar plaatsgevonden, maar dat zagen de plaatselijke ordediensten niet zitten. De supporters van ADO Den Haag hebben namelijk goede banden met die van Club Brugge, waardoor potentiële rellen niet ondenkbaar waren. FC Twente bood daarop de oplossing door zijn stadion eenmalig aan te bieden.

De wedstrijd tussen AZ en Antwerp, die op 1-1 eindigde na goals van Dylan Batubinsika en Myron Boadu, was dus het vijfde Europese duel op rij dat AZ in een ander stadion uitvocht. Met de terugwedstrijd in het Koning Boudewijnstadion (1-4 na verlengingen) en de eerste groepswedstrijd in het Partizan Stadion staat de teller nu op zeven. Behoudens ongelukken komt er op 3 oktober, voor de thuiswedstrijd tegen Manchester United, een einde aan de reeks. De Nederlanders ontvangen de Engelse grootmacht dan immers in het Cars Jeans Stadion, waar het eerder dit seizoen al tegen FK Mariupol.

Advertentie