Donderdagavond trekt Standard naar Arsenal voor de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. De laatste keer dat beide teams elkaar troffen was in 2009. Toen was het decor de groepsfase van de Champions League. Een terugblik.

September 2009. Landskampioen Standard won dan wel de supercup, toch kon men niet spreken van een geslaagd seizoensbegin. In de competitie hadden de Rouches alle moeite van de wereld om punten te sprokkelen. Op de eerste speeldag kon het maar nipt een blamage vermijden tegen het STVV van onder meer Simon Mignolet. Ook de speeldag erna, bij Germinal Beerschot, liep het maar net goed af.

Arsenal zat ook niet bepaald in de goede flow. The Gunners waren vliegend uit de startblokken geschoten met een 1-6-overwinning tegen Everton en een 4-1-thuiszege tegen Portsmouth. Daarna troffen ze Manchester United en Manchester City. Tweemaal keerden de Londenaren van een kale reis terug naar huis. Ze verloren respectievelijk met 2-1 en 4-0.

Beide ploegen waren dus gebaat bij een goede prestatie in de eerste groepswedstrijd van de Champions League. Standard had die boodschap het beste opgepikt en kwam al snel op voorsprong. Arsenal, met Thomas Vermaelen en Cesc Fabrégas in de basis, kreeg de bal niet weggewerkt na een hoekschop. Verdediger Eliaquim Mangala nam het cadeautje aan en vloerde de bezoekende doelman met een schot in de benedenhoek.

Even later hadden de Rouches weer prijs. Jovanovic stoomde de ganse defensie voorbij. Eboué had een fout nodig om de Serviër af te stoppen. De bal ging onverbiddelijk op de stip. Diezelfde Jovanovic liet de kans niet liggen en deed Sclessin helemaal ontploffen.

Standard leek op weg naar de voetbalhemel, maar Nicklas Bendtner lukte nog voor de rust de aansluitingstreffer. De Luikenaars hielden eerst nog stand, maar moesten na doelpunten van Vermaelen en Eduardo alsnog de duimen leggen.

Eind november volgde de herkansing in het Emirates Stadium. Arsenal ging furieus van start en plakte Standard tegen het eigen doel. Kansen voor Mbokani en Dalmat konden het overwicht niet verdoezelen. Het zou nog tot na het halfuur duren voor de score werd geopend. Huidig Anderlechtspeler Samir Nasri profiteerde van mistasten in de verdediging. Even later verkeek Sinan Bolat zich op een ver schot van Denilson.

De tweede helft zou de geschiedenis ingaan om de verkeerde redenen. Beide ploegen leken niet meer geneigd om er nog een wedstrijd van te maken. Tot overmaat van ramp pakte een nog piepjonge Mehdi Carcela een rode kaart voor een kopstoot richting Fabrégas.

Arsenal verzekerde zich met die zege al van Champions League-voetbal na de winterstop. Standard had nog het gekende doelpunt van Sinan Bolat tegen AZ nodig om alsnog in het tweede Europese clubtoernooi terecht te komen.