Anderlecht heeft een nieuw clubicoon weer aan boord gehaald. Franky Vercauteren, gecontesteerd in het Astridpark sinds zijn eerste passage als hoofdtrainer, verlaat OH Leuven en keert terug naar zijn eerste liefde. Simon Davies wordt T2, Frank Arnesen mag beschikken.

Simon Davies leek als volgeling van Vincent Kompany op onvoorwaardelijke steun te kunnen rekenen in het Lotto Park, maar vijf maanden na de aanstelling van de Welshman komt er toch verandering. De ‘papieren’ hoofdcoach kon uit negen competitiewedstrijden slechts één overwinning puren, goed voor 6 op 27. De paniek rond de stilaan alarmerende dertiende plaats lijkt de bovenhand genomen te hebben ten opzichte van de vaste slagzin Trust the process.

De plaats van Simon Davies, die het plunje van T1 voor dat van T2 inruilt, wordt ingenomen door Franky Vercauteren. Zeggen dat de 62-jarige Molenbeeknaar het huis kent is een understatement: hij doorliep er de jeugdopleiding, speelde er van 1975 tot 1987 bij de A-ploeg, was er van 1998 tot 2005 assistent-trainer en nadien ook twee jaar hoofdtrainer. Vercauteren was sinds februari dit jaar sportief adviseur bij OH Leuven, waar zijn poulain Vincent Euvrard trainer is. Hij wordt gezien als de architect van het OHL dat na de heenronde van de eerste periode aan de leiding staat in 1B.

Of Vercauteren de juiste man op het juiste moment is, zal moeten blijken. Tijdens zijn eerste passage als hoofdtrainer werd hij weliswaar twee keer kampioen, maar onder zijn bewind zochten jonge talenten als Roland Lamah, Cheick Tioté en Dieumerci Mbokani wel ander oorden op wegens een gebrek aan speelkansen – geen onbelangrijk gegeven nu Anderlecht na de komst van Kompany volop de kaart van de jeugd heeft getrokken. Anderzijds is hij wel de man die Anthony Vanden Borre, sinds vorige maand terug bij de Anderlecht-beloften, destijds herlanceerde bij RC Genk. In het seizoen 1998/99 leidde hij paars-wit samen met Jean Dockx van een degradatieplaats alsnog naar Europees voetbal.

Exit Arnesen

De ene Frank maakt plaats voor de andere, want technisch directeur Frank Arnesen moet na negen maanden opkrassen bij paars-wit. De 62-jarige Deen stond omwille van zijn passages bij PSV, Tottenham en Chelsea bekend om “de man met het dikke telefoonboekje”, maar gezien de complete make-over na de komst van Kompany leek zijn rol eerder overbodig geworden. De belangrijkste transfers die hij verwezenlijkte warendie van Michel Vlap (Heerenveen), Derrick Luckassen (PSV) en het 16-jarige Noorse talent Kristian Arnstad (Stabæk).

 

Advertentie