Engels bondscoach Gareth Southgate heeft Tammy Abraham na diens knallende seizoensbegin opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië (11 oktober) en Bulgarije (14 oktober). Zijn debuut hoeft de Chelsea-spits alvast niet meer te maken, want in 2017 speelde hij al twee oefeninterlands met The Three Lions. Als hij tegen Tsjechië en/of Bulgarije in actie komt, is zijn kans om ooit voor Nigeria uit te komen echter definitief vervlogen.

Geen mens die het zich waarschijnlijk nog herinnert, maar voor hij helemaal doorbrak bij Chelsea was Abraham al Engels international. In november 2017 kreeg hij als huurling bij Swansea al een kans in de oefeninterlands tegen Duitsland en Brazilië. De toen net twintigjarige spits was toen nog maar een paar maanden aan de slag in de Premier League – op twee invalbeurten met Chelsea in 2016 na. Een seizoen daarvoor had hij met Bristol City 23 keer gescoord in de Championship, op het moment van zijn eerste oproeping zat hij bij Swansea aan vier doelpunten in elf Premier League-wedstrijden.

Twee jaar later liggen de kaarten helemaal anders. Abraham had het geluk dat Chelsea in februari dit jaar een transferverbod kreeg opgelegd van de FIFA. Spelers aantrekken mag in het hele kalenderjaar 2019 geen inkomende transfers doen wegens inbreuken bij transfers van jeugdspelers. Michy Batshuayi wreef zich alvast in de handen, maar het was Abraham – vorig seizoen goed voor 26 goals voor Aston Villa in de Championship tijdens zijn uitleenbeurt – die de nieuwe nummer negen werd bij The Blues. In de Premier League was hij al goed voor zeven doelpunten in evenveel wedstrijden, ook in de Champions League liet hij deze week de netten trillen tegen Lille OSC.

Gareth Southgate begreep dat hij Abraham snel definitief aan Engeland moest binden, want de geboren Londenaar kan vanwege zijn roots nog altijd voor Nigeria kiezen. Abraham zelf vertrouwde de BBC toe dat hij er nog niet helemaal uit is. “Het is een voorrecht als twee landen aan je mouw trekken. Ik hou van beide landen, maar heb nog geen beslissing gemaakt. Ik focus me nu vooral op mijn club”, aldus de nieuwe Chelsea-publiekslieveling.