Van Nii Lamptey (ex-Anderlecht) kwamen we dit jaar bij de voorstelling van zijn biografie te weten dat hij in Ghana een eigen voetbalacademie uit de grond stampte, ook andere ex-Jupiler Pro League-spelers als Adekanme Olufafe, Barry Boubacar Copa en Ahmed Hassan deden eerder al iets gelijkaardigs. Vorig jaar was het de beurt aan Venance Zézé, voetbalnaam Zézéto, die van 2001 tot januari 2006 op onze velden rondliep in het shirt van KSK Beveren, AA Gent en FC Brussels. Het jeugdproduct van de academie van Jean-Marc Guillou leidt nu zélf jongeren op in zijn thuisland Ivoorkust. Door Fans Voor Fans mocht hem exclusief enkele vragen stellen over zijn opleidingscentrum waar jongeren voetbal en studies kunnen combineren.

Wanneer ben je met je voetbalacademie begonnen, Venance?
We zijn van start gegaan in augustus 2018. Dat is nu dus iets meer dan een jaar geleden. Ik wilde aan mijn jonge broeders geven wat ik destijds zelf heb gekregen van Jean-Marc Guillou.

Wie neem je allemaal aan in je academie?
Ik wil kansarme jongeren uit hun wijk halen en hen de kans geven profvoetballer te worden. We hebben de keuze gemaakt om te werken met jongeren van 12 tot 14 jaar. Dat komt dus overeen met de U13/U14 en U15. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat die leeftijdscategorie maar een beginpunt is, en dat we onze jongeren blijven begeleiden tot hun zeventiende of achttiende door hen te laten deelnemen aan de jeugdcompetities die de Federatie organiseert. Op die manier hopen we dat enkele van onze jongens worden opgepikt bij de nationale jeugdselecties, zodat ze op termijn kunnen deelnemen aan internationale toernooien.

Je academie ligt in Akouédo, een voorstad van Abidjan. Ligt daar nog steeds je recruteringsterrein, of wil je op termijn het hele land afspeuren?
Voorlopig blijven we jongeren ronselen in de agglomeratie van Abidjan, de stad waar ik zelf ook vandaan kom. Dat is de grootste stad van Ivoorkust, met een kleine vijf miljoen inwoners. Na een jaar hebben we daar lang nog niet alles ontdekt. Eén van die jonge kerels die we ontdekt hebben in Yopougon, een andere voorstad van Abidjan, deed me trouwens denken aan mezelf vroeger. Dan denk je automatisch: “Die wil ik echt een kans geven”.

72887765_390390405243609_3397682541203816448_n

Heb je nog steeds contacten in België?
Uiteraard. Maar de meeste contacten uit mijn spelerscarrière heb ik in Oekraïne en Finland, twee landen waar ik ook gespeeld heb.

Dat zal wel handig zijn om contacten te leggen in Europa. Zullen we één van je spelers ooit aan de slag zien bij één van je ex-clubs, of bij een andere club?
Dat kan op termijn wel, maar het project staat in principe nog niet zo ver. Ik ben nu nog volop bezig om sponsors te zoeken op lokaal niveau om de Zezeto Footschool financieel te ondersteunen. Ik heb wel al plannen om een tournee door België, Oekraïne en Finland te maken met mijn jongeren. En ook Frankrijk, waar ik ook contacten heb.

Ben je eigenlijk louter directeur van de academie, of ben je er ook trainer?
Wel, als oprichter ben ik natuurlijk verantwoordelijk voor al het administratieve werk, maar ik draag ook regelmatig de trainerspet. Ik geef zelf trainingen en bereid trainingsprogramma’s voor met de jonge trainers die meewerken het project.

En Jean-Marc Guillou? Wat vindt die van je project?
Jean-Marc weet waar mijn project om draait. Vooraleer ik dit alles op poten heb gezet, heb ik hier lang over gesproken met hem. Hij heeft nu een nieuw opleidingscentrum in Djékanou, een stad in het centrum van Ivoorkust. Zijn academie heeft trouwens al één van mijn spelers willen overnemen.

Advertentie