Talent zit in de genen, zo wordt vaak beweerd. Dat verklaart dan ook dat een bepaald talent van generatie op generatie lijkt te worden doorgeven. In het voetbal zien we zo vaak: voetballertjes die in de voetsporen (proberen te) treden van hun succesvolle vaders. In de Nederlandse Eerste Divisie, vaak liefkozend de “kraamkamer van voetbaltalent” genoemd, is dit dit seizoen zeer zeker van toepassing. We komen daar namelijk een opvallend aantal voetballende zonen van voormalig Oranje-internationals tegen.

De vaste volgers van de Nederlandse Eerste Divisie kijken er al haast niet meer van op als de stadionomroeper de opstellingen van de ploegen voorleest en er een Koeman, een Van Hooijdonk of een Gullit voorbijkomt. Het zijn natuurlijk niet de gekende Oranje-internationals die nog aan het “uitbuiken”zijn. Nee, het is de volgende generatie die aan de deur klopt. Het zijn “de zonen van”. In de betrekkelijke anonimiteit van de Nederlandse tweede profafdeling zetten zij hun eerste stappen in het betaalde voetbal en proberen deze jonge gasten in de voetsporen te treden van hun succesvolle vaders.

Zes “zonen van” spelen inmiddels in de Eerste Divisie. De een al wat langer dan de ander. Van deze zes zet DFVF de vier opvallendste namen op een rij:

  1. Sydney van Hooijdonk (NAC Breda)

De laatste weken gaat veel aandacht uit naar Sydney van Hooijdonk, de zoon van Pierre (46 interlands voor het Nederlands Elftal in de periode 1994-2004). Net als zijn vader speelt Sydney in de voorste linie van zijn ploeg. Door zijn scoringsdrift heeft de negentienjarige aanvaller zijn plaats in de hoofdmacht van de Bredase titelkandidaat inmiddels weten op te eisen. Vorig seizoen mocht Sydney – inclusief invalbeurten – al twaalf keer opdraven in de hoofdmacht van NAC, toen nog in de Eredivisie. Op het hoogste niveau kwam hij nog niet tot scoren, maar in het huidige seizoen wist de kleine Van Hooijdonk in twaalf wedstrijden al vijf keer het doel te vinden. Hij probeert, net als zijn vader, van zijn vrije trap zijn specialiteit te maken.

2. Ronald Koeman Junior (TOP Oss)

Hij heeft exact dezelfde naam en vrijwel hetzelfde uiterlijk als zijn vader. Ook zou hij net zo’n strakke trap hebben als pa, maar verder houdt alle gelijkenis wel op. Niet vreemd, want daar waar vader Ronald (78 interlands in de periode 1983-1994) vaak uitblonk als libero of op het middenveld, daar staat Junior als doelman tussen de palen. Hij is geboren in het mondaine Barcelona, toen zijn vader daar het mooie weer maakte in Camp Nou. Zijn voetbalcarrière bracht hem tot nu toe naar minder bruisende oorden. De inmiddels 24-jarige Ronald junior schopte het nog niet verder dan Almere City en TOP Oss. Hij was er vooral bankzitter, waardoor Koeman junior in de zeven seizoenen dat hij actief is bij de profs, slechts tot 34 optredens in de Eerste Divisie kwam.

3. Maxim Gullit (Jong AZ)

In mei van dit jaar tekende Maxim Gullit zijn eerste profcontract. AZ Alkmaar legde de zoon van Ruud Gullit (66 interlands tussen 1981 en 1994) en Estelle Cruijff vast tot medio 2022. De inmiddels achttienjarige Maxim is linksbenig en speelt in de verdediging. Hij kwam nog niet uit voor het eerste elftal van AZ, maar kwam wel al uit voor Oranje onder 18. In de hoofdmacht van AZ heeft Maxim Jong Oranje-international Owen Wijndal voor zich. Nu het eerste elftal van de Alkmaarders de successen week na week aaneenrijgt, heeft trainer Arne Slot geen enkele reden om te wisselen. In de Eerste Divisie bij Jong AZ is Gullit echter onomstreden.

4. Thomas van Bommel (MVV)

Hoewel hij nog niet toekwam aan het maken van speelminuten, maakte Thomas van Bommel, de zeventienjarige zoon van Mark (79 interlands in de periode 2000-2012), wel al twee keer deel uit van de wedstrijdkern van MVV Maastricht. De verdedigende middenvelder bleef beide malen negentig minuten op de bank. Doorgaans speelt Thomas zijn wedstrijden in de U19 van MVV. Op de tribune in Stadion De Geusselt zat, naast een trotse vader Mark, ook steevast bompa Bert van Marwijk. De voormalig bondscoach van Oranje is oud-speler van de Maastrichtenaren en vertolkt bij MVV een (onofficiële) rol als technisch adviseur.

Advertentie