Het eigen gelijkspel in loodzware weersomstandigheden te Portugal en de verrassende uitzege van Frankfurt op bezoek bij Arsenal hebben ervoor gezorgd dat Standard geen al te grote kans meer heeft op Europese overwintering. Doorstoten kan nog, maar slechts in een aantal scenario’s.

Zege Frankfurt

Als Eintracht Frankfurt de Portugezen verslaat, wordt Standard hoe dan ook derde, tenzij het met 5-0, 6-1, 6-0… van Arsenal wint en zo over de Engelsen springt wat betreft doelpuntensaldo in onderlinge duels. Op die manier kan Arsenal dus nog derde worden.

Nederlaag Frankfurt

Als Frankfurt thuis verliest van het meer dan degelijke Guimarães, heeft Standard genoeg aan een (stunt)zege tegen Arsenal om over de Duitsers te springen. Ook de eerste plaats kan dan nog, maar daarvoor zou een mirakel (5-0, 6-1, 6-0…) nodig zijn.

Gelijkspel Frankfurt

Voor deze situatie moeten we het telraam bovenhalen. Als Frankfurt een gelijkspel laat noteren, moet Standard met twee doelpunten verschil van Arsenal winnen. Ook dan is er nog één uitslag die niet voldoende is, namelijk 2-0. In dat geval is het doelpuntensaldo in de onderlinge duels gelijk, maar gaat Frankfurt door als tweede op basis van een hoger aantal uitdoelpunten in de onderlinge duels van de 3 teams die dan 10 punten zouden hebben. Bij 3-1, 4-2… gaat Arsenal door als groepswinnaar omwille van hun doelpuntensaldo in de onderlinge duels en heeft Standard hetzelfde doelpuntensaldo als Frankfurt, maar scoorde het vaker tegen Arsenal en Frankfurt dan Frankfurt tegen Arsenal en Standard. Op die manier wordt het dan tweede, voor de Duitsers. Standard kroont zich tot groepswinnaar bij de eerder besproken mirakelscores.