Op de vijfde speeldag van de Europa League kregen een aantal Belgen hun eerste Europese speelminuten van het seizoen. Koen Casteels maakte zijn wederoptreden na een maandenlange blessure, Silvio Proto depanneerde prima en Largie Ramazani maakte zowaar zijn profdebuut bij Manchester United. De Dudelange-Belgen zijn wel definitief uitgeschakeld.

Groep A

  • F91 Dudelange is na de 0-2-nederlaag tegen APOEL Nicosia zeker van de uitschakeling. Opnieuw had trainer Bertrand Crasson plaats voor zes Belgen in de basis: Antoine Bernier, Mohamed Bouchouari, Sabir Bougrine, Kobe Cools, Thibaut Lesquoy en Charles Morren. Als Foudil Bouchentouf Idriss en reservedoelman Ilias Moutha-Sebtaoui hun Europa League-debuut in deze campagne nog willen maken, zal het dus op de slotspeeldag in Qarabağ moeten gebeuren.
  • Ook Faycal Rherras is met Qarabağ uitgeschakeld in de Europa League. De ex-speler van STVV en KV Mechelen moet hopen op een kans tegen F91 Dudelange om deze groepsfase niet minutenloos af te sluiten.

Groep C

  • Bij Krasnodar keerde Wanderson terug uit blessure. De zoon van ex-Standard en -Ajax-aanvaller speelde 90 minuten mee tegen FC Basel en is door de 1-0-zege nog steeds in de running om door te stoten.

Groep E

  • Boli Bolingoli herstelt nog steeds van de blessure die hem als linksvoetige linksback mogelijk van zijn eerste selectie voor de Rode Duivels hield. Hij zag zijn club Celtic Glasgow wel met 3-1 winnen van Stade de Rennes, waardoor de Schotten nu al zeker zijn van de groepswinst.
  • Silvio Proto kreeg door de afwezigheid van eerste doelman Thomas Strakosha zowaar zijn eerste speelminuten van het seizoen bij Lazio Roma. De ex-Anderlecht-doelman hield zijn netten schoon tegen CFR Cluj (1-0) en greep zo het laatste waterkansje voor de Romeinen om zich nog te plaatsen voor de knock-outfase. Jordan Lukaku is niet ingeschreven voor de Europa League.

Groep H

  • Geen nieuws is goed nieuws, maar dat durven we voor Marten Wilmots bij Ferencváros toch te betwijfelen. Door het 2-2-gelijkspel tegen groepswinnaar Espanyol Barcelona is zijn Hongaarse club alleszins nog steeds in de running voor een ticket voor de volgende ronde.

Groep I

  • Bij VfL Wolfsburg stond Koen Casteels voor het eerst dit seizoen in doel in de Europa League. De Rode Duivel, die afgelopen zaterdag tegen Eintracht Frankfurt zijn rentree maakte na een dikke twee maanden blessureleed, hield de nul tegen FK Oleksandria (0-1) en is net als AA Gent geplaatst voor de volgende ronde.

Groep K

  • Sporting Braga en Wolverhampton Wanderers hielden de spanning erin: 3-3 werd het, nadat de Portugezen een 1-3-achterstand nog goedmaakten. Leander Dendoncker speelde een hele wedstrijd in de verdediging. In het groepsklassement is het alleszins minder spannend: Braga en Wolverhampton zijn beide al zeker van kwalificatie.

Groep L

  • AZ Alkmaar heeft zich na een 2-2-gelijkspel tegen Partizan Belgrado geplaatst voor de 1/16e finale. Stijn Wuytens werd in de 60e minuut gewisseld voor Yukinari Sugawara bij een 0-2-achterstand.
  • Het reeds geplaatste Manchester United trok met een wel zeer jonge kern naar Nur-Sultan voor de wedstrijd tegen FK Astana. Voor Andreas Pereira was er geen plaats in de selectie, wel voor de 18-jarige Largie RamazaniDe Belg met Burundese roots viel in de 84e minuut in voor James Garner. The Mancunians gingen in Kazachstan met 2-1 onderuit.
Advertentie