Door de onverwachte thuisnederlaag tegen United moet Manchester City nu al 14 punten goedmaken op Liverpool. Met ook nog Leicester als outsider op de tweede plaats lijkt de rol van de Sky Blues in de titelstrijd nu al uitgespeeld. Of toch niet? Deze vijf memorabele comebacks laten de neutrale Premier League-fan nog dromen van een ‘Battle Royale’.

City mag dan misschien wel het beste team ter wereld hebben, Kevin De Bruyne mag dan wel misschien de geniaalste speler in de Premier League zijn en Pep Guardiola mag dan wel een van de beste managers ooit zijn, na zestien speeldagen staan de Citizens gewoon op de derde plaats. Vier keer verloren, twee keer gelijk en ‘slechts’ tien keer gewonnen. Het zijn cijfers die Pep Guardiola niet vaak neerzet. Liverpool daarentegen zet een ongelooflijke reeks van 46 op 48 neer. Die eerste Premier League-titel zullen ze nu wel binnenhalen, zeker?

De kans is inderdaad groot, maar toch valt een spannende titelstrijd nog niet uit te sluiten. Als de geschiedenis ons iets leert, is het wel dat je als leider nooit mag vergeten om eens over je schouder te kijken. Deze vijf memorabele comebacks moeten de Cityfans en de neutrale kijker hoop geven.

Manchester United – 1995/96

We schrijven januari 1996. Kevin Keegan en zijn Newcastle staan twaalf punten voor op hun dichtstbijzijnde rivaal Manchester United, maar op een of andere manier slagen ze erin om die voorsprong tegen maart al uit handen te geven.

De bitsige strijd tussen Sir Alex Ferguson en Keegan, die beiden geen kans onbenut laten om hun haat ten opzichte van elkaar kenbaar te maken, wordt pas beslecht op de laatste speeldag. Newcastle kan nog kampioen worden als het zelf wint tegen de Spurs en United verliest op Middlesbrough. Helaas, de jongens van Fergie winnen met 0-3 in het Riverside Stadium en Newcastle raakt thuis niet verder dan een 1-1-gelijkspel tegen Tottenham. United pakt zo zijn derde titel in vier jaar en laat de Magpies verweesd wachten op hun eerste titel sinds 1927.

Arsenal – 1997/98

Twee jaar later is Manchester United opnieuw betrokken bij een fantastische comeback, al loopt het deze keer niet goed af voor de Mancunians.

Met nog maar negen wedstrijden te gaan, staan de Red Devils elf punten voor op Arsenal. Kat in het bakkie, denk je dan, ware het niet dat de Gunners nog drie inhaalwedstrijden moeten spelen. Een van die drie wedstrijden is een cruciaal duel op Old Trafford. De Londenaren winnen in het Theatre of Dreams met 0-1 en blazen de titelstrijd nieuw leven in.

In april is het eindelijk zo ver: Arsenal springt over zijn titelrivaal en kijkt nooit meer achterom. Wenger en de zijnen winnen de competitie met een punt voorsprong en kunnen zich zelfs nog twee nederlagen op de laatste twee speeldagen permitteren.

Manchester United – 2002/03

Onder Sir Alex Ferguson staat Manchester United bekend als Fergie’s comeback kids en ook in het seizoen 2002/03 flikken ze het om het ogenschijnlijke onmogelijke te doen.

Met nog negen speeldagen te gaan, staat United vijf punten achter op Arsenal. Door een ongelooflijke reeks van achttien ongeslagen wedstrijden vanaf december slaagt Sir Alex Ferguson erin om zijn team met vijf punten voorsprong te laten eindigen.

Manchester City – 2011/2012

“Agueroooooooooooooooooooooooooooooooo!”

Is er een dramatischere titelwinst dan deze? De prachtige beelden van de laatste speeldag blijven misschien het best hangen, maar vaak vergeten we dat City acht punten achter stond op stadsgenoot United met nog negen wedstrijden te gaan.

Begin april geeft Roberto Mancini zelfs al toe dat United de verdiende kampioen zou zijn, maar alles verandert op 12 april wanneer Manchester United verliest tegen het Wigan van onze huidige bondscoach Roberto Martínez.

We spoelen door naar 13 mei 2012. City neemt het thuis op tegen degradatiekandidaat Queens Park Rangers en moet even goed doen als Manchester United op Sunderland. Na 39 minuten zet ouwe getrouwe Pablo Zabaleta de Sky Blues op voorsprong, maar amper drie minuten later hangt Djibril Cissé de bordjes alweer gelijk. Een dubbele tegenvaller, want door de 0-1-tussenstand in Sunderland-United gaat de titel momenteel naar het rode deel van Manchester. In de tweede helft dompelt Jamie Mackie de thuisploeg helemaal in diepe rouw. City moet nu nog twee keer scoren om alsnog voor het eerst in 44 jaar Engels landskampioen te worden.

In de 92e minuut lukt invaller Edin Dzeko de gelijkmaker. Uitgebreid vieren doet hij niet, want met nog drie minuten extra tijd kan en moet dat derde doelpunt nog vallen. Ondertussen is United al met 0-1 gaan winnen op Sunderland. We zijn 90 seconden later als Sergio Kun Agüero de 3-2 binnenprikt en Martin Tyler uit de bol gaat. De rest is geschiedenis.

Manchester City – 2013/14

Twee jaar later lijkt City geen schijn van kans te hebben. Op amper negen speeldagen van het einde staan de mannen van Pellegrini slechts vierde, maar hebben ze wel nog drie inhaalmatchen achter de hand. Chelsea leidt op dat moment comfortabel met negen punten voorsprong.

Maar José Mourinho slaagt er niet in om zijn Blues scherp te houden tot het einde en eindigt uiteindelijk maar derde. City wint zijn laatste vijf wedstrijden en wordt mede dankzij de slipper van Steven Gerrard voor de tweede keer in drie jaar kampioen.

Moraal van het verhaal: Liverpool is nog geen kampioen, maar Leicester en Manchester City zullen hun tenen mogen uitkuisen.

Advertentie