Met nog één speeldag te gaan in de heenronde is Arminia Bielefeld nu al zeker van de herfsttitel in de 2. Bundesliga. Of dat een dankbaar cadeau is van ex-leider Hamburg, dat afgelopen weekend met 0-1 onderuitging bij FC Heidenheim, is nog maar de vraag. De voorbije drie seizoenen slaagde de herfstkampioen in de 2.Bundesliga er immers niet in om die leiderspositie vast te houden tot het einde van het seizoen, en slaagde de ploeg in kwestie er zelfs niet in om te promoveren naar de Bundesliga. Een overzicht.

Voor Hamburger SV is het duidelijk: na de gemiste promotie van vorig seizoen is een terugkeer naar de Bundesliga topprioriteit. De zevenvoudige landskampioen kampeert sinds de derde speeldag onafgebroken in de top twee van de 2.Bundesliga, maar zag de driepuntenkloof met leider Arminia Bielefeld afgelopen weekend groeien naar vier eenheden nadat het vrijdagavond met 0-1 de boot in ging tegen Heidenheim. Misschien een bewuste keuze van Hamburg, want de voorbije drie seizoenen bracht de herfsttitel geen geluk in de 2. Bundesliga.

2016/17: Eintracht Braunschweig

Na zeventien speelrondes staat Eintracht Braunschweig, dat in 2013/14 na een afwezigheid van 28 jaar nog eens een jaartje in de Bundesliga had mogen spelen, eerste in de 2.Bundesliga. Heel groot is de voorsprong van de Nedersaksische club echter niet: Hannover 96 en VfB Stuttgart volgden op amper twee punten. Braunschweig startte de terugronde met een povere 3 op 12 en moest de leidersplaats al gauw afstaan aan Stuttgart, dat uiteindelijk kampioen werd. Braunschweig herstelde zich op het einde en finishte na een 12 op 15 alsnog derde, waardoor het om de promotie/degradatie mocht spelen tegen de nummer 16 uit de Bundesliga, VfL Wolfsburg. Die Wölfe wonnen tweemaal met het kleinste verschil, waardoor de herfstkampioen de promotie op zijn buik kon schrijven. De gemiste promotie bezorgde Braunschweig schijnbaar een stevige tik, want een jaar later eindigde de club voorlaatste en degradeerde het naar de 3.Liga.

2017/18: Holstein Kiel

Ook in het seizoen 2017/18 stond de uiteindelijke kampioen na zeventien speelrondes derde op twee punten van de leider. De herfstkampioen heette toen Holstein Kiel, de uiteindelijke kampioen Fortuna Düsseldorf. Na de herfsttitel kon Kiel pas in maart opnieuw winnen, iets waar Benito Raman en co dankbaar gebruik van maakten om na vijf jaar hun terugkeer naar de Bundesliga te forceren. Holstein Kiel kreeg als nummer 3 een herkansing tegen de nummer 16 uit de Bundesliga, en stuitte daarbij net als Braunschweig het seizoen daarvoor op VfL Wolfsburg. Ook de landskampioen van 1912 ging tweemaal de boot in tegen Die Wölfe, onder andere dankzij een doelpunt van Divock Origi. Geen slecht seizoen voor een club die in het seizoen 2016/17 nog in de 3.Liga uitkwam, maar er zat meer in.

2018/19: Hamburger SV

Aan alles komt een einde: als laatste overblijver sinds de oprichting van de Bundesliga in 1963 ontsnapte ook Hamburger SV in 2018 niet aan het degradatiespook. Het spreekt voor zich dat de Europacup I-winnaar van 1983 zo snel mogelijk wilde terugkeren naar de elite. Toen de helft van de speelrondes afgewerkt waren, had Hamburg één punt voorsprong op 1.FC Köln en vijf op Union Berlin en stadsgenoot Sankt Pauli. Een veilige marge zou je denken, wetende dat de nummers 1 en 2 in het klassement rechtstreeks promoveren naar de Bundesliga. Maar na een erg slechte reeks op het einde van het seizoen – 3 op 24 tussen speeldag 26 en 33 – moesten de jongens van huidig Genk-trainer Hannes Wolf de titel uiteindelijk aan Köln laten. Hamburg zakte zelfs naar de vierde plaats, die niet eens recht geeft op de barragewedstrijden voor promotie/degradatie. Daardoor blijft SC Freiburg (2015/16) voorlopig de laatste herfstkampioen van de 2.Bundesliga die ook op de laatste speeldag op het hoogste schavotje stond. Benieuwd of Hamburg zijn les van vorig seizoen geleerd heeft.

Advertentie