Het doek is gevallen in de Europa League: AA Gent stoot door als groepswinnaar, Standard miste op een haar na de kwalificatie. In hun kielzog plaatsten zeven Belgen zich voor de knock-outfase: Ismail Azzaoui en Koen Casteels (VfL Wolfsburg), Boli Bolingoli (Celtic Glasgow), Leander Dendoncker (Wolverhampton Wanderers), Andreas Pereira en Largie Ramazani (Manchester United) en Stijn Wuytens (AZ Alkmaar). Met Romelu Lukaku (Internazionale) en Mile Svilar (Benfica) stromen er wel twee Belgen uit de Champions League binnen. 

Groep A

 • F91 Dudelange heeft de Europa League verlaten met een gelijkspel tegen Qarabag.
  Trainer Bertrand Crasson hield vast aan zijn gewoonte en stelde zes Belgen op in de basis: Antoine Bernier, Mohamed Bouchouari, Sabir Bougrine, Kobe Cools, Thibaut Lesquoy en Charles Morren. Voor Foudil Bouchentouf Idriss en reservedoelman Ilias Moutha-Sebtaoui zitten er dit seizoen dus geen Europa League-speelminuten in. Het laatste doelpunt van deze Europese campagne van Dudelange werd overigens gescoord door Bougrine.
 • Voor de Belgische Marokkaan Faycal Rherras (Qarabağ FK) zit het Europa League-avontuur er ook op. De 26-jarige linksback speelde in de kwalificatiewedstrijden wel één wedstrijd mee tegen Linfield FC, maar kreeg in de groepsfase geen enkele kans.

Groep C

 • Slecht nieuws voor Wanderson: de Braziliaanse Belg ging met 3-0 de boot in bij Getafe en eindigt zo slechts derde in groep C met Krasnodar. De zoon van Wamberto speelde 90 minuten voor zijn Russische club op de slotspeeldag.

Groep E

 • Goed en slecht nieuws voor Boli Bolingoli. De 24-jarige linksback maakte na anderhalve maand blessureleed zijn comeback bij Celtic Glasgow en speelde meteen 90 minuten tegen CFR Cluj. Het slechte nieuws: de neef van Romelu en Jordan Lukaku verloor met 2-0 in Roemenië. Daar zullen de Schotten echter niet om malen, want The Celts waren voor de wedstrijd al zeker van groepswinst.
 • Thomas Strakosha, eerste doelman van Lazio Roma, was hersteld van zijn griepje dat hem twee weken geleden nog aan de kant hield tegen CFR Cluj. Toch liet trainer Simone Inzaghi Silvio Proto in doel staan tegen Stade de Rennes. De ex-Rode Duivel kon ditmaal zijn netten niet schoonhouden: Lazio verloor met 2-0 in Frankrijk en is daardoor uitgeschakeld in de Europa League – al was het wel sowieso uitgeschakeld doordat Cluj thuis won van Celtic Glasgow. Eindbalans na de groepsfase: twee wedstrijden voor Proto, nul voor de niet-ingeschreven Jordan Lukaku.

Groep H

 • Ferencváros moet door het 1-1-gelijkspel tegen PFK Ludogorets afdruipen in de Europa League. Bij winst zouden de Hongaren, die met 7 punten derde eindigen, over de Bulgaren (8 punten) zijn gesprongen. Een geruisloze exit dus voor Marten Wilmots, die in deze Europa League-campagne helemaal niet in het beeld voorkwam.

Groep I

 • VfL Wolfsburg was voor de wedstrijd al zeker van kwalificatie voor de volgende ronde en speelde dus enkel nog voor de groepswinst. Koen Casteels, die deze week zijn contract verlengde tot 2024, werd door een probleem aan het dijbeen aan de kant gelaten tegen AS Saint-Étienne. Pavao Pervan stond onder de lat in de 1-0-zege tegen de Fransen, waardoor de Oostenrijker 5 van de 6 groepswedstrijden speelde. Casteels krijgt in de knock-outronde echter de kans om zijn concurrent voorbij te steken qua aantal Europese wedstrijden dit seizoen. Ook Ismail Azzaoui blijven we vernoemen, ook al kwam hij dit seizoen nog niet in actie voor het eerste elftal van Wolfsburg.

Groep K

 • De groepswinst kon Wolverhampton Wanderers op de slotspeeldag niet meer veroveren, maar The Wolves sloten de groepsfase wel af met een spetterende 4-0-zege tegen Beşiktaş JK. Leander Dendoncker kreeg een basisplaats en scoorde in de 68e minuut de 3-0, nadat hij eerder twee keer de paal had getroffen. In de 74e minuut werd hij gewisseld. Door de 2-4-zege van Braga tegen Slovan Bratislava gaat Wolverhampton als tweede door naar de 1/16e finale.

Groep L

 • Twee weken na zijn verrassende debuut was er in de 4-0-overwinning van Manchester United tegen AZ geen spoor meer te bekennen van Largie RamazaniAndreas Pereira was wél van de partij: de in België geboren Braziliaanse international mocht voor het eerst in deze Europa League-campagne 90 minuten spelen van trainer Ole Gunnar Solskjær. Manchester United gaat door als groepswinnaar.
 • Ook AZ, met Stijn Wuytens 90 minuten tussen de lijnen op Old Trafford, gaat door naar de volgende ronde. Wuytens kwam in alle zes de groepswedstrijden in actie.
Advertentie