Donderdagavond neemt Club Brugge het in de kwartfinale van de beker op tegen Anderlecht. In eigen competitie versloeg het afgelopen weekend KV Mechelen met 3-0. Ruud Vormer gaf de assist voor de belangrijke 1-0 van Percy Tau, dat was al de dertiende assist in de competitie voor Vormer dit seizoen. Met die dertien assists is hij de absolute assistkoning van Europa.

Assistkoning van Europa, de meesten onder ons zullen wel aan Kevin De Bruyne denken. De Rode Duivel is aan een fantastisch seizoen bezig en liet afgelopen weekend met twee goals en een assist nogmaals zijn klasse zien. Geen enkele speler is zo straf in het aangeven van doelpunten, al zeggen de statistieken iets anders. Uit cijfers van de grootste acht competities van Europa blijkt dat Ruud Vormer de primus van het continent is. De speler van Club Brugge topt het lijstje met dertien assists.

Zijn eerste achtervolger is Luis Alberto. De Spanjaard van Lazio Roma is de beste aangever uit de Serie A. Elf keer al wist hij een assist te geven. Een groot deel van die assists waren voor Ciro Immobile, die met zeventien doelpunten topschutter is van de Serie A. De derde plaats op de lijst wordt gedeeld door KDB himself en Thomas Müller. De Duitser van Bayern München moet vaker dan hem geliefd is op de bank vertoeven, toch houdt hij Jadon Sancho en Thorgan Hazard af op vlak van assists in de Bundesliga.

Al deze absolute topvoetballers hebben toch minder assists dan de Nederlandse patron van Club Brugge. Maar wat wel merkwaardig is, Vormer wist nog geen enkel doelpunt te maken dit seizoen. De vorige seizoenen scoorde hij wel telkens een aanzienlijk aantal doelpunten. Hij lijkt dit jaar meer dan ooit in de schaduw van Hans Vanaken te staan. Toch is Vormer van onschatbare waarde voor Club, dat blijkt uit deze statistiek.