Voormalig wereldkampioen Martin Peters is op 76-jarige leeftijd overleden. Peters, die een van de vier Engelse doelpunten scoorde in de gewonnen WK-finale van 1966, speelde bijna 700 wedstrijden in de Engelse hoogste divisie voor West Ham United, Tottenham Hotspur en Norwich City. Drie jaar geleden werd bij Peters de ziekte van Alzheimer vastgesteld.

Wie aan de WK-finale van 1966 denkt, noemt automatisch de naam van Geoff Hurst. Het vierde Engelse doelpunt werd gescoord door Peters, een dan 22-jarige middenvelder van West Ham United. Eerder dit jaar overleed ook al de doelman van de Engelse wereldkampioenenploeg, Gordon Banks. Ook Bobby Moore (1993), Alan Ball (2007) en Ray Wilson (2018) kunnen de eerste en enige Engelse wereldtitel niet meer navertellen.

Peters maakte op Goede Vrijdag 1962 zijn debuut in het eerste elftal van West Ham United, waarmee hij in 1965 samen met onder andere Geoff Hurst en Bobby Moore Europacup II won tegen 1860 München. In 1970 trok hij naar Tottenham Hotspur, waar hij tussen twee League Cups (1971 en 1973) in 1972 de allereerste editie van de UEFA Cup won in een finale tegen Wolverhampton Wanderers. Na vijf jaar bij Tottenham droeg Peters in de andere helft van de jaren 70 het shirt van Norwich City, eerst een jaar in de Second Division en daarna in de First Division (de toenmalige Engelse eerste divisie). In het seizoen 1980/81 droeg hij tenslotte nog één seizoen het shirt van Sheffield United in de Third Division.

In 2016 werd bij Peters, die in januari 1981 even trainer werd bij Sheffield en met de club naar de Fourth Division degradeerde, de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Volgens zijn voormalige ploegmaat Geoff Hurst kon Peters een jaar later al niets meer herinneren van de WK-finale van 1966.

Advertentie