De Nederlander Joshua Zirkzee lijkt te zijn verzeild in een jongensboek. Met zichzelf in de hoofdrol. Deze week schreef hij het spannendste hoofdstuk van zijn voetbalavontuur in Beieren: twee invalbeurten, twee doelpunten. Beide keren binnen de twee minuten. Telkens bij zijn eerste balcontact. Twee belangrijke treffers bovendien, want de jonge spits behoedde zijn team twee keer voor puntverlies.

Eerst deed hij het woensdagavond, in de uitwedstrijd tegen SC Freiburg. Vlak voor tijd, bij een stand van 1-1, wilde coach Hansi Flick voorin nog wat forceren en bracht daarom de achttienjarige Zirkzee binnen de lijnen voor Philippe Coutinho. Het betekende het Bundesligadebuut van Joshua Zirkzee. Debuteren in een aanvalslinie naast Robert Lewandowski, Ivan Perisic en Serge Gnabry, het is niet iedereen gegeven. Het was die laatste die Zirkzee, amper 104 seconden na diens entree binnen de lijnen, met een mooie pass voor de Freiburgkeeper zette. Een subtiele voetbeweging van Zirkzee verder lag de bal in het net: 1-2 voor Bayern.  Gnabry zorgde niet veel later nog voor de 1-3-einduitslag.

Zaterdag deed Zirkzee het nog eens dunnetjes over tegen Wolfsburg. Een bijna identiek scenario. Het is namelijk nog steeds 0-0 in de Allianz Arena wanneer Flick Zirkzee in de 83e minuut in het veld brengt voor, wederom, Coutinho. Het duurt dit keer iets langer (150 seconden) en de aangever is anders (Thomas Müller), maar weer scoort Joshua Zirkzee met zijn allereerste balcontact. Een droge knal vanaf een meter of vijftien suist langs doelman Koen Casteels: 1-0 voor Bayern. Ook nu weer zorgt Gnabry even later voor het slotakkoord: 2-0.

“Zirkzee-Wahnsinn geht weiter!” – Boulevardblad BILD 

In huize Zirkzee kan men met een blij gevoel aanschuiven aan de kerstdis en Joshua kan even bijkomen van een sprookjesachtige week. Een bekroning voor het harde werk voor de jeugdinternational die Feyenoord tweeënhalf jaar geleden verruilde voor Bayern. Woensdag werd hij de jongste Nederlandse doelpuntenmaker ooit in de Bundesliga en de tweede tiener in de historie van Bayern München die in zijn eerste twee Bundesligaduels wist te scoren. Hij heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf en moet nu gaan bewijzen dat hij geen één(of twee)dagsvlieg is. Zijn eerstvolgende Bundesliga-afspraak staat alvast genoteerd voor zondag 19 januari 2020 in Berlijn tegen Hertha BSC.