In Duitsland is onze landgenoot en Kölnspeler Sebastiaan Bornauw (20) genomineerd voor de Rookie van de Maand Award, de prijs voor de beste jonge speler van de maand. De ex-Anderlechtenaar is overigens niet de enige Kölnspeler die kans maakt op de award, want ook zijn teamgenoten Ismail Jakobs (20) en Noah Katterbach (18) werden door de Bundesliga geselecteerd.

De Geitenbokken uit Keulen hebben er een geslaagde maand december opzitten. Door een knap reeksje van drie overwinningen op de laatste drie speeldagen voor de winterstop klommen de troepen van trainer Markus Gisdol van een 18e naar een veilige 15e plaats. In die drie gewonnen duels stonden drie jonge spelers telkens in de basis: Sebastiaan Bornauw, Ismail Jakobs en Noah Katterbach. Ondanks hun jonge leeftijd bewezen ze alle drie dat ze het niveau van de Bundesliga moeiteloos aankunnen.

De drie deden het zo goed dat de Bundesliga hen zelfs nomineerde voor haar Rookie van de Maand-award. De prijs, die elke maand wordt uitgereikt, is een van de stokpaardjes van de Duitse eerste klasse om te blijven inzetten op de jeugd. Die aanpak lijkt te lonen, want de gemiddelde leeftijd in de Duitse hoogste klasse is al jaren de laagste van de vijf grote competities.

De winnaar wordt sinds dit jaar door drie partijen gekozen. Voor het eerst hebben naast de fans (40%) en de clubs (30%) ook de analisten (30%) hun zegje in de verkiezing. Benieuwd of Bornauw met z’n twee doelpunten voldoende krediet heeft opgebouwd om net als Dodi Lukebakio vorig jaar tot beste jonge speler van december gekroond te worden.