De prijzenkast van ex-Buffalo Dylan Bronn (24) zal nog een jaartje langer leeg blijven. De Tunesische international is bij zijn debuut voor zijn nieuwe werkgever FC Metz namelijk meteen uit de Franse beker geknikkerd. Les Grenats verloren op bezoek bij FC Rouen – een vierdeklasser nota bene – met 3-0. “Kan gebeuren”, zou je denken, maar FC Rouen is geen gewone vierdeklasser.

Maandagavond, Rouen. De stad, die met haar 111.805 inwoners en ligging aan de Seine gerust als het Antwerpen van Noord-Frankrijk mag worden bestempeld, loopt warm voor een avondje bekervoetbal. De stad die een van de belangrijkste havens van Frankrijk heeft en door de rivier de Seine doorsneden wordt telt af naar de aftrap van de eerste wedstrijd in 2020. Het oude centrum ligt op de rechteroever, het Stade Robert Diochon op de linkeroever. Bij de aftrap zitten er meer dan 10.000 supporters in het stadion. Rouen is een grote stad, FC Rouen een slapende reus.

Of toch niet, want officieel bestaat FC Rouen niet meer. Voluit heet de club die Bronn en zijn Metz uitschakelde eigenlijk Football Club de Rouen 1899, waarbij 1899 verwijst naar het stichtingsjaar van het originele FC Rouen. Wat vandaag FC Rouen 1899 is, is immers een van de twee nieuwe clubs die geboren zijn uit het faillissement van de club die in 1895 begon als rugbyclub en vier jaar later een voetbalafdeling oprichtte.

De andere club die in 2015 uit het failliete FC Rouen is ontstaan, is Union sportive Quevilly-Rouen Métropole. Die club is tot stand gekomen door een fusie van US Quevilly en FC Rouen en speelt net als FC Rouen 1899 in het Stade Robert Diochon. Gelukkig voor de Franse kalendercommissie spelen beide clubs in verschillende divisies: US Quevilly-Rouen Métropole speelt in de derde klasse en FC Rouen 1899 staat aan kop in de vierde klasse. Volgend jaar kan Rouen zich dus mogelijk opmaken voor een echte stadsderby.

US Quevilly-Rouen Métropole is vooral bekend vanwege haar prestaties in de Coupe de France. In 1927 en in 2012 haalde de club (die toen nog gewoon US Quevilly heette) de finale en in de seizoenen 1967/68 en 2009/10 telkens de halve finale. Dit jaar houdt het kleinere broertje de bekereer van Rouen hoog door het volgende week zaterdag in de 1/16 finale thuis op te nemen tegen SCO Angers.

FC Rouen 1899 is overigens niet de enige amateurclub die zich heeft weten plaatsen voor de 1/16 finales. Zo schakelde het nietige JS Saint-Pierroise uit Réunion tweedeklasser Niort uit door met 1-2 te gaan winnen in het Stade René-Gaillard. Voor de 1/16 finale moet de zesdeklasser op bezoek bij vierdeklasser Epinal. Als Saint-Pierroise zich weet te plaatsen voor de volgende ronde, dan moet het volgens de regels van de Franse bond (FFF) zijn thuiswedstrijden in de beker afwerken op het Franse vasteland of het eiland Corsica. Hopelijk hebben de spelers van Saint-Pierroise geen vliegangst, want een vlucht van Réunion naar Corsica duurt al snel 13,5 uur.