Hem een laatbloeier noemen is wat gek, want in 2006 plukte Ajax hem op dertienjarige leeftijd al weg bij AA Gent. Maar toch: pas op zijn 24e werd hij bij FC Oss een veelscorer in het profvoetbal. Bij FC Twente scoorde hij 16 goals in één seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, maar dat bleek niet genoeg om zijn matig debuutseizoen in de Eredivisie uit te wissen. Tegenwoordig scoort het voormalige toptalent van AA Gent zijn doelpunten in de 3. Liga voor KFC Uerdingen 05.

Terneuzen, de thuisplaats van kleine Tom, was slechts een halfuur rijden van Gent. Op amper zesjarige leeftijd kwamen de Buffalo’s hem al wegplukken bij zijn eerste club. Enkele jaren later werd Boere een van de grootste talenten van de Gentse jeugd genoemd. “In zijn laatste seizoen bij de U15 van Gent scoorde hij 34 keer in 34 wedstrijden. Helaas kwam Ajax hem halen”, klonk het destijds in het Jules Ottenstadion. Ook Urbain Haesaert, toenmalig en tevens huidig jeugdscout bij Ajax, was onder de indruk. “In het strafschopgebied is Boere ontzettend gevaarlijk. Gezond agressief. Ik vergelijk hem met Björn Vleminckx, want zijn eerste balaanname en handelingssnelheid kunnen beter”, sprak de Trainer van het Jaar 1986 in december 2011 toen de negentienjarige Boere Ajax net verlaten had voor… Gent.

Jawel, vijfeenhalf jaar nadat hij AA Gent verliet voor Ajax keerde Boere in de winter van 2012 via de poort voor de grote jongens terug naar Gentbrugge. Bij Jong Ajax had hij indruk gemaakt, maar de doorbraak bij het eerste elftal van de Amsterdammers was uitgebleven. Toenmalig hoofdtrainer Frank de Boer had in november 2011 nog gezegd dat Boere er wel zou komen als hij zo verder deed, maar toen er eens vier spitsen ontbraken bij het eerste elftal dacht De Boer niet aan de Terneuzenaar. AA Gent twijfelde geen seconde om hun verloren zoon weer in de armen te sluiten: Boere had een doelpuntenratio om van te dromen, en dankzij jeugdtrainers als Dennis Bergkamp, Wim Jonk en John Bosman was ook zijn balaanname meer dan behoorlijk.

Jammer genoeg had Boere ook bij Gent problemen met zijn doorstroming naar het eerste elftal. De Nederlander maakte op 21 januari 2012 weliswaar zijn profdebuut tegen Zulte Waregem en drie maanden later volgde zelfs een eerste basisplaats in de Play-off 1-wedstrijd tegen RC Genk, maar de echte doorbraak bleef uit. Een mix van blessures, gebrekkig vertrouwen en een onstabiele situatie bij Gent – in het seizoen 2012/13 kenden de Buffalo’s drie trainers – zorgde ervoor dat Boere anderhalf jaar na zijn terugkeer in het Ottenstadion nog maar drie officiële wedstrijden op zijn teller had staan. In het seizoen 2012/13 kwam hij geen enkele keer in actie in het eerste elftal. “Bij een topclub moet je meteen presteren. Dat lukte niet door mijn blessures, maar ook niet toen ik wel fit was”, verklaarde de Nederlander zijn mislukte start later in de pers. Zijn eerste goals op Belgische bodem scoorde hij uiteindelijk in het shirt van… Hoogstraten VV, de tweedeklasser waaraan hij in het seizoen 2013/14 samen met Milan Savić en Zakaria M’Sila werd uitgeleend.

Voor Parzyszek en Dessers

Na zijn terugkeer uit Hoogstraten werd het contract van Boere in de Arteveldestad ontbonden. Terug naar Nederland dan maar, waar hij onderdak vond bij eerstedivisieclub FC Eindhoven. Met 12 goals in 53 wedstrijden deed hij het daar niet slecht, maar ook niet super. Toen de Eindhovenaren twee jaar later wat wilden snoeien in hun begroting, zag Boere zijn contract opnieuw ontbonden worden. Reeksgenoot FC Oss reikte de toen 23-jarige Boere de hand en kreeg in ruil…. 34 doelpunten in 39 wedstrijden. Met 33 goals kroonde hij zich met ruime voorsprong tot topschutter van de Eerste Divisie, vóór ex-STVV-spits Piotr Parzyszek (25) en toenmalig NAC-spits Cyriel Dessers (22). FC Twente legde prompt 400.000 euro op tafel voor Boere.

Op z’n 24e begon Boere aan zijn eerste seizoen in de Eredivisie. In Enschede kwam hij echter hetzelfde onstabiele klimaat tegen als destijds bij Gent: Twente voerde dat seizoen twee trainerswissels door en degradeerde op het einde van het seizoen voor het eerst in 34 jaar naar de Eerste Divisie. De balans voor Boere oogde na één jaar Eredivisie niet zo fraai: 5 goals in 31 wedstrijden, plus twee in de KNVB Beker. Boere mocht echter blijven, en met 16 goals hielp hij Twente uiteindelijk aan de titel in de Keuken Kampioen Divisie. Dat zwakke debuutseizoen is bij deze weggepoetst, zou je denken, maar Twente gaf de aanvaller geen nieuwe kans in de Eredivisie en begin september 2019 werd het contract van Boere – na toch nog een korte invalbeurt tegen RKC Waalwijk op speeldag 3 – ontbonden, samen met dat van Alexander Laukart, Jelle van der Heyden en Jeroen van der Lely.

Thorup en Effenberg

Terwijl Laukart bij FC Den Bosch terechtkon en Van der Lely en Van der Heyden samen bij het Deense Vendsyssel FF tekenden, belandde Boere bij de Duitse derdeklasser KFC Uerdingen 05. De club uit Krefeld, een industriestad aan de Rijn, is een gevallen traditieclub in wederopbouw: nadat het in het seizoen 1995/96 voor het laatst in de Bundesliga speelde zakte het weg tot het zesde niveau in Duitsland, maar sinds 2018 speelt de club in de 3. Liga. In het verleden droegen ook grootheden als Olivier Bierhoff, Jan Heintze en Brian Laudrup – alsook huidig Gent-coach Jess Thorup – het shirt van Uerdingen. Ook dit seizoen heeft de club met Kevin Großkreutz (ex-Dortmund en zesvoudig Duits international) en Jan Kirchhoff (ex-Bayern München en -Schalke 04) enkele mooie namen op de loonlijst staan. Al is het wellicht wel de sportief directeur, Stefan Effenberg, die op de meeste selfies met fans moet poseren.

Na 20 van de 38 speeldagen staat KFC Uerdingen achtste, op slechts drie punten van de derde plaats die recht geeft op een ticket voor de promotie-playoffs. Ook Boere doet het dit seizoen niet slecht: in de 3. Liga zit hij aan acht goals, met zijn doelpunt in de Niederrheinpokal erbij zit hij zelfs bijna aan dubbele cijfers. Mooie cijfers, maar heeft Boere geen spijt dat hij niet meer bij Twente zit? “Ik had met alle liefde nog vijf of zes jaar in Enschede willen spelen, maar uit de gesprekken die ik met de trainer had proefde ik dat ik niet al te veel perspectief op speeltijd had. Toen Uerdingen kwam, zag ik dat dit als de kans om de deur naar Duitsland te openen. Ik zou het geen vlucht noemen”, sprak Boere in november vorig jaar tegen de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. Als Uerdingen dit jaar dit promoveert, staat Boere dus mogelijk open voor een transfer hogerop in Duitsland. Net op tijd, want met zijn 27 lentes zitten zijn beste voetbaljaren er immers nu aan te komen.

Advertentie